Η μεγαλύτερη επιστημονική -και όχι μόνο- απάτη που λειτουργεί σήμερα στις αστικές δημοκρατίες, είναι οι εταιρείες δημοσκοπήσεων. Δεν είναι μόνο εργαλεία χειραγώγησης της κοινής γνώμης και φοβικό μέσο επιβολής των διαθέσεων των ισχυρών στις ζαλισμένες κοινωνίες, είναι κυρίως άκρως αναξιόπιστη μέθοδος καταγραφής των τάσεων και προθέσεων των πολιτών.

Ads

Η μεγαλύτερη απόδειξη της αναξιοπιστίας των εταιρειών αυτών είναι το δημοψήφισμα που έγινε στην Ελλάδα τον Ιούλιο του 2015. Εκεί δεν είχαμε μόνο μια τάση, είχαμε μια κοινωνία που είχε γίνει χείμαρρος υπέρ του όχι. Κι όμως οι εταιρείες όχι μόνο δεν ….μπόρεσαν να το καταγράψουν, αλλά έβγαζαν και το αντίθετο αποτέλεσμα.

Δεν είναι τυχαίο ότι τα τελευταία χρόνια έχουν πέσει όλες έξω στις προβλέψεις τους, σε Βρετανία, ΗΠΑ, Γαλλία και στην Ελλάδα κατ΄επανάληψη. Στο ερώτημα γιατί συμβαίνει αυτό, οι δικαιολογίες που προβάλλουν οι διάφορες εταιρείες είναι από παιδικές μέχρι σαθρές: πότε οι ψηφοφόροι αποκρύπτουν εσκεμμένα τις προθέσεις τους, δηλαδή άλλα λένε στους δημοσκόπους και άλλα ψηφίζουν. Πότε φταίει ο μεγάλος αριθμός των αναποφάσιστων (κάνουν λόγο και για 35%, αν είναι δυνατόν) , πότε ευθύνεται η ευμετάβλητη διάθεση των πολιτών και οι εύκολες μετατοπίσεις τους από το ένα κόμμα στο άλλο.

Η απάντηση ωστόσο είναι απλή. Οι πολίτες αρνούνται να γίνουν μονάδες μέτρησης και δεν ανταποκρίνονται στις κλήσεις των εταιρειών, ενώ και όσοι απαντούν αμύνονται διά του ψεύδους και της σκόπιμης παραπλάνησης των εταιρειών. Υπάρχει ασφαλώς και η αλλαγή της βάσης δεδομένων, η οποία είναι αποτέλεσμα των ανατροπών που έγιναν τα μνημονιακά χρόνια στην ελληνική κοινωνία. Μιλώ βεβαίως για όσες εταιρείες κάνουν σωστά τη δουλειά τους, γιατί οι άλλες που έχουν πληρωθεί για να βγάλουν συγκεκριμένο αποτέλεσμα θα το βγάλουν είτε μιλήσουν με πολίτες, είτε όχι.

Ads

Στην πραγματικότητα, μεγάλα επιχειρηματικά και οικονομικά «λόμπις», χρηματοπιστωτικοί κολοσσοί και εταιρείες αξιολογήσεων έχουν εισβάλει σε κυβερνήσεις, κοινοβούλια και κόμματα, ελέγχοντας τα κέντρα λήψης των αποφάσεων. Κατασκευάζουν δικά τους ΜΜΕ, ενισχύουν υπάκουους πολιτικούς, αναδεικνύουν «πανεπιστημιακούς» και διαμορφωτές της κοινής γνώμης. Και ασφαλώς επιχειρούν να οδηγήσουν την κοινή γνώμη σε όποια κατεύθυνση θέλουν.

Οι δημοσκοπήσεις αποτελούν πολύτιμο εργαλείο για τα μεγάλα συμφέροντα. Μία κατευθυνόμενη δημοσκόπηση μπορεί να προκαταλάβει τους πολίτες, να διαμορφώσει ισχυρό ρεύμα υπέρ κάποιου κόμματος ή εναντίον κάποιου άλλου, να αναδείξει ως δημοφιλές ένα πρόσωπο ή να στείλει στα βάραθρα δημοσκοπικά κάποιον ανεπιθύμητο. Και, φυσικά, να εμφανίσει την κοινή γνώμη ως ευνοϊκά ή αρνητικά διακείμενη σε κάποιο ζήτημα, προκειμένου να προκαλέσει ποικίλες εξελίξεις.

Ας μην ξεθαρρεύουν λοιπόν τα κόμματα όταν βλέπουν θετικές για τα ίδια δημοσκοπήσεις, ούτε να γίνονται αλαζονικά με τους αντιπάλους τους όταν εμφανίζονται να έχουν το πάνω χέρι. Και κυρίως ας μη χαράσσουν πολιτική πάνω στα δήθεν ποιοτικά ευρήματα των «γκαλοπατζήδων». Δηλαδή, χρειάζεται δημοσκόπηση για να μάθουμε ότι οι Έλληνες είναι θυμωμένοι με τα αποτελέσματα των μνημονίων; Ή ότι τους τρομάζει η ανεργία και οι περικοπές μισθών και συντάξεων;

Πηγή: Bigbusiness