Τα αποτελέσματα των εκλογών στη Σουηδία θα μπορούσαν κάλλιστα ν’ αποτελέσουν «πρόγευση» για το συσχετισμό των πολιτικών δυνάμεων που διαμορφώνονται σήμερα σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Ads

Ανάλυση του Pierre Rousselin στην εφημερίδα Le Figaro, 22.9.2010

Η Αριστερά υποχωρεί στη Σουηδία, χώρα-μοντέλο της σοσιαλδημοκρατίας για 75 περίπου χρόνια, ανίκανη να δώσει απαντήσεις στην υφιστάμενη κρίση, σημειώνει ήττα στη Βρετανία και αντιμετωπίζει δυσκολίες στη Γερμανία.

Ουσιαστικά, «η Αριστερά κέρδισε μόνο στην Ελλάδα, τον περασμένο Οκτώβριο, ενώ οι επίσης αριστερές κυβερνήσεις σε Πορτογαλία και Ισπανία –άλλες δύο χώρες που βρέθηκαν στο επίκεντρο της οικονομικής κρίσης- γίνονται όλο και λιγότερο «δημοφιλείς».

Αντίθετα προς τις αρχικές επικρίσεις που δέχθηκε η Δεξιά, θεωρούμενη ως βασική υπαίτια για το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, η ήττα των Σοσιαλιστών στη Σουηδία, μάλλον, επιβεβαιώνει ότι τα συντηρητικά κόμματα στην Ευρώπη είναι καλύτερα προσαρμοσμένα στη νέα κατάσταση.

Ads

Και όπως δείχνουν τα πράγματα σε αρκετές χώρες, οι οικονομικές δυσκολίες που συνοδεύτηκαν από απώλεια θέσεων εργασίας και μέτρα λιτότητας δεν λειτούργησαν προς όφελος της Αριστεράς αλλά, αντιθέτως, ενίσχυσαν την ακροδεξιά, η οποία τροφοδοτείται από τους φόβους που προκαλεί μία μη ελεγχόμενη μετανάστευση.

Εν απουσία μίας αξιόπιστης απάντησης στα ζητήματα που θέτει η μετανάστευση, δεν θα πρέπει να εκπλήσσει η πρόοδος που σημειώνει η ακροδεξιά.

Κατά τον ίδιο τρόπο, η ευρωπαϊκή Αριστερά δεν θα πρέπει να ξαφνιάζεται από το γεγονός ότι καλείται να πληρώσει το τίμημα των υπεκφυγών της έναντι των συνεπειών από την κρίση.

Αυτά είναι τα δύο μαθήματα των σουηδικών εκλογών.