Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τον συντάκτη τους, χωρίς να συμπίπτουν κατ' ανάγκη με την άποψη του Tvxs.gr
Το ταξίδι Τσίπρα στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη είναι πολύ κρίσιμο, διότι δείχνει πως η Ελλάδα αντιδρά αποφασιστικά στην κρίση στη Μέση Ανατολή, διευρύνοντας την κρίσιμη τριπλή συμμαχία Ελλάδας- Ισραήλ- Αιγύπτου. Η συμμαχία αυτή αποτελεί την μόνη εφικτή ελληνική απάντηση στην τουρκική επεκτατικότητα και την νεοθωμανική στρατηγική, που στοχεύει στην ενίσχυση του ισλαμικού φονταμενταλισμού και εν συνεχεία στην δημιουργία μιας ζώνης ευρύτερου τουρκικού ελέγχου στη Συρία και το Λίβανο.
Το τουρκικό στρατηγικό σχέδιο ήταν σαφές: εκμεταλλευόμενοι τα αμερικανικά σχέδια για ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ, ενίσχυσαν τις ισλαμικές ομάδες και έτσι, έθεσαν υπό τον έλεγχό τους τους διαδρόμους μέσα από τους οποίους οι ισλαμικοί πληθυσμοί όδευαν αρχικώς προς την Τουρκία, μετά προς την Ελλάδα και εν τέλει προς την Ευρώπη. Ελέγχοντας αυτήν την διακίνηση απειλούσαν την Δύση, πιέζοντας για ελληνοτουρκικό έλεγχο στο Αιγαίο και για λύση του Κυπριακού, σύμφωνα με τα συμφέροντά τους και επιπλέον, στο πλευρό των ΗΠΑ, ενίσχυαν τα αμερικανικά σχέδια για ανατροπή του Άσαντ και επομένως για διασφάλιση των τουρκικών μειονοτήτων στη Συρία. Το όφελος για τους Τούρκους ήταν πολλαπλό: στο Αιγαίο, αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο.
Όλα αυτά τα σχέδια, που ωστόσο ήταν και σε ένα βαθμό υπερφίαλα, ανατράπηκαν όταν η Ρωσία αποφάσισε να επέμβει στρατιωτικά στη Συρία. Η επέμβαση αυτή κατέστη υποχρεωτική για τη Ρωσία, εφόσον η ανατροπή του Άσαντ θα οδηγούσε σε σοβαρή γεωστρατηγική απώλεια. Ωστόσο η Ρωσία παρέμενε μόνη σχεδόν απέναντι στον isis έως ότου το μακελιό στο Παρίσι άλλαξε τα δεδομένα και οδήγησε αρχικά τους Γάλλους σε στενή συνεργασία με τους ρώσους και εν συνεχεία τους υπόλοιπους δυτικούς σε υποχρεωτική συνεργασία εναντίον του isis, δηλαδή εναντίον των τουρκικών συμφερόντων.
Η Τουρκία έκανε χρήση μιας καθαρής προβοκάτσιας, καταρρίπτοντας το ρωσικό πολεμικό, με στόχο την ανατροπή των δεδομένων. Πλην όμως, ως συνήθως, το ένα λάθος φέρνει το άλλο: η Ρωσία κλιμακώνει αργά αλλά αποφιστικά τη δράση της στη Συρία, ενώ ο διεθνής τύπος δείχνει την Τουρκία ως υπεύθυνη για την κατάρριψη. Η ευρωπαϊκή αριστερά απαιτεί από την Μέρκελ να καταδικάσει την Τουρκία, ενώ και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ τηρούν αποστάσεις.
Μέσα σ’ αυτό το κλίμα η Ελλάδα ορθώς κρατά προσεκτική στάση, διότι αυτή τη στιγμή πρέπει να ελιχθούμε ανάμεσα στα ρωσικά συμφέροντα που εξυπηρετούν και τους δικούς μας σχεδιασμούς σε μεγάλο βαθμό, καθώς αποδυναμώνουν τα τουρκικά επεκτατικά σχέδια, αλλά και στις αμερικανικές επιδιώξεις, που είναι η διατήρηση της επιρροής στην περιοχή, στο νέο καθεστώς που θα προκύψει μετά το τέλος του isis. H Eλλάδα είναι σε πολύ αδύναμη θέση για να ασκήσει επιθετική διπλωματία.
Η μόνη σώφρων κίνηση αυτή τη στιγμή είναι η αποδοκιμασία της τουρκικής ενέργειας, αλλά με τρόπο ώστε να μην διαταρχθούν οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Για τον σκοπό αυτό αρκεί να υπενθυμίζουμε τις συνεχείς παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου από την Τουρκία και να απαιτούμε να ελεγχθούν οι μεταναστευτικές ροές από την Συρία, μέσω του Τουρκμενιστάν, προς την Τουρκία και την Ελλάδα.
Το ταξίδι του πρωθυπουργού, το οποίο επιβεβαιώνει την τριπλή συμμαχία με το Ισραήλ και την Αίγυπτο, στον ενεργειακό, αλλά και τον αμυντικό τομέα, είναι μια καλή αρχή σε έναν στρατηγικό σχεδιασμό, ο οποίος θα επαναφέρει την Ελλάδα σε θέση ανάκτησης του ελέγχου στο Αιγαίο και θα της επιτρέψει να ακυρώσει τους τουρκικούς σχεδιασμούς για πλήρη κυριαρχία στην Ανατολή Μεσόγειο.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >