Μεταξύ των πολιτικών ηγετών που «άσκησαν επιρροή και απέκτησαν κύρος» τη χρονιά που τελειώνει συγκαταλέγει η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt τον πρωθυπουργό της Ελλάδος Γιώργο Παπανδρέου. Παράλληλα, πολλά δημοσιεύματα στον ξένο Τύπο αναφέρονται στη ψήφιση του ελληνικού προϋπολογισμού.

Ads

«Ως πρωθυπουργός της Ελλάδας έχει ο Γιώργος Παπανδρέου αναμφίβολα τη δυσκολότερη αποστολή αρχηγού κράτους στην Ευρώπη. Βρίσκεται υπό την πίεση κερδοσκοπικών χρηματαγορών, της Ε.Ε., του ΔΝΤ και των Ελλήνων πολιτών, οι οποίοι διαμαρτύρονται με γενικές απεργίες κατά της πολιτικής δραστικής λιτότητας. Ωστόσο, ο Έλληνας Πρωθυπουργός συνεχίζει το πρόγραμμά του, θαρρετά και ακλόνητα», σημειώνει η Handelsblatt.

Σημειώνεται ότι παράλληλα προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, η εφημερίδα χαρακτηρίζει ηγέτες με κύρος τον Πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου και Πρόεδρο του Eurogroup, Jean- Claude Juncker, τον Κινέζο Πρωθυπουργό Wen Jiabao και τον Πρόεδρο της Βραζιλίας Luiz Inacio Lula da Silva.

Στο μεταξύ, στη ψήφιση του ελληνικού προϋπολογισμού αναφέρονται πολλές εφημερίδες. Η Wall Street Journal δημοσιεύει σχετικό άρθρο στο οποίο αναφέρεται στις δηλώσεις του πρωθυπουργού ότι δεν θα υπολογίσει το πολιτικό κόστος στην προσπάθεια αλλαγής της χώρας και στις δηλώσεις του κ. Σαμαρά ότι το χρέος θα παραμείνει υψηλό για μια ακόμη δεκαετία. Ακόμα, επισημαίνει ότι αντίθετα με την προηγούμενη Τετάρτη, δεν σημειώθηκαν επεισόδια στην πορεία αλλά η απεργία προκάλεσε χάος στην Αθήνα.

Ads

Οι Financial Times αναφέρουν ότι ότι το ελληνικό Κοινοβούλιο ενέκρινε τον προϋπολογισμό λιτότητας, ενώ τονίζει ότι οικονομολόγοι σημειώνουν ότι η Ελλάδα έχει ακόμη πολλές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει. Το BBC επίσης αναφέρεται στις τις δηλώσεις του πρωθυπουργού ότι τα μέτρα λιτότητας έχουν αποτέλεσμα. «Δεν θα χρεοκοπήσουμε. Το 2012 θα επανέλθουμε στο δρόμο της ανάπτυξης. Θα κάνουμε ότι χρειαστεί για να αλλάξουμε αυτή τη χώρα», ενώ επισημαίνει το χάος που προκλήθηκε στην Αθήνα από την 24ωρη απεργία.

Οι ιστοσελίδες των εφημερίδων El Mundo και ABC αναφέρονται στη ψήφιση του προϋπολογισμού, προβάλλοντας τις δηλώσεις του Γιώργου Παπανδρέου ότι «θα κάνουμε ότι χρειάζεται για να πετύχουμε» και «θα αλλάξουμε αυτή τη χώρα». Σύμφωνα με την ABC, παρά την πρόοδο που έχει καταφέρει η ελληνική κυβέρνηση, δεν έχει πετύχει πλήρως τους στόχους της για το 2010, ειδικά όσον αφορά την αύξηση της είσπραξης των φόρων.

«Χριστούγεννα στη σκιά της λιτότητας» είναι ο τίτλος της ανταπόκρισης του Kai Strittmatter από Κωνσταντινούπολη δημοσιεύεται στη SÜDDEUTSCHE ZEITUNG. «Υπάρχουν και καλές ειδήσεις από την Αθήνα: Το χριστουγεννιάτικο τραπέζι κοστίζει λιγότερο εφέτος, όπως τουλάχιστον υποστηρίζει το Υπουργείο Ανταγωνιστικότητας, οι υπάλληλοι του οποίου υπολόγισαν ότι εφέτος το τραπέζι για έξι άτομα κοστίζει 138 Ευρώ αντί των 148 που κόστισε τον περασμένο χρόνο. Παραμονές Χριστουγέννων έρχονται, όμως, νέοι φόροι για τους Ελληνες, ενώ η κίνηση στα καταστήματα είναι μειωμένη. Παρά τις δυσανάλογα υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή η διάθεση των Ελλήνων κινείται μεταξύ απογοήτευσης, οργής και φόβου», αναφέρει το δημοσίευμα.

Υπό τον τίτλο «Η γκρίνια κατά της λιτότητας μεγαλώνει στην Ελλάδα» είναι το ρεπορτάζ της Le Figaro, στο οποίο τονίζεται πως η συζήτηση επί του προϋπολογισμού έλαβε χώρα μέσα σε «τεταμένο» κλίμα. «Οι κινητοποιήσεις κατά της λιτότητας δεν υποχωρούν στην Ελλάδα ύστερα από ένα χρόνο επαναλαμβανόμενων απεργιών» σημειώνει το δημοσίευμα αναφερόμενο στην απεργία στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στη διαδήλωση που πραγματοποίησαν «χιλιάδες» εργαζόμενοι έξω από τη Βουλή πριν αρχίσει η ψήφιση του προϋπολογισμού.

«Ένα χρόνο από την έναρξη της “ελληνικής κρίσης”, η δημοσιονομική λιτότητα που επιβλήθηκε από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, ενισχύεται. Οι διεθνείς δανειστές ζητούν μία νέα προσπάθεια από την Ελλάδα πριν αποδεσμεύσουν την τέταρτη δόση η οποία προβλέπεται για τον Μάρτιο του 2011» σημειώνει το δημοσίευμα και συνεχίζει: «η κοινωνική γκρίνια μεταφέρεται και στο Κοινοβούλιο όπου ορισμένοι βουλευτές είναι πολύ πικραμένοι, ακόμη κι αν η πλειοψηφία δέχεται τις νέες δημοσιονομικές θυσίες ως κάτι μοιραίο». Προστίθενται δηλώσεις του υπουργού Ανάπρυξης Μιχάλη Χρυσοχοϊδη ότι «Ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού υποφέρει. Οι πιο φτωχές τάξεις φτωχαίνουν και η μεσαία τάξη προσπαθεί να τα καταφέρει». «Πρέπει να τις βοηθήσουμε(…)» προσθέτει αναφερόμενος στη «μείωση των τιμών» που συμφωνήθηκε με τις μεγάλες επιχειρήσεις σε 700 είδη.

«Η Ελλάδα ετοιμάζεται για έναν δεύτερο χρόνο λιτότητας» είναι ο τίτλος της La Croix, η οποία επισημαίνει τα «βασικά μέτρα» περικοπών που περιέχει ο ελληνικός προϋπολογισμός για το 2011 σχολιάζοντας ότι «το 2011, οι Έλληνες θα υποβληθούν εκ νέου σε πρόγραμμα λιτότητας. Το ρεπορτάζ αναφέρεται στα νέα μέτρα –αύξηση ΦΠΑ, μειώσεις και πάγωμα μισθών- καθώς και στα έσοδα που αναμένονται από τις αποκρατικοποιήσεις και σχολιάζει ότι η ψήφιση έγινε μέσα σε κλίμα «κοινωνικής γκρίνιας» αναφερόμενο στην απεργία στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

«Προϋπολογισμός 2011- Αίμα και δάκρυα – Η Ελλάδα παρέλυσε εξ’ αιτίας των απεργιών στις μεταφορές- Κινητοποιήσεις και μεγάλη ένταση σε ολόκληρη τη χώρα», γράφει η Il Giornale σχολιάζοντας ότι ο έλληνας Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου καθίσταται τον τελευταίο καιρό ‘αντιδημοφιλής’ καθώς δέχεται αυστηρή κριτική ακόμα και από την ίδια την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του.

«Καμία ελπίδα στην Αθήνα» γράφει η Frankfurter Rundschau προσθέτοντας ότι «Οι Έλληνες αφήνουν πίσω τους μια δύσκολη χρονιά- η κρίση θα τους ακολουθεί ακόμη για πολύ». Ο δημοσιογράφος συναντά μία μέση ελληνική οικογένεια, για την οποία τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι από οικονομικής άποψης δύσκολα. «Η Άννα Τζαβέλα έχασε τη δουλειά της, ενώ ο μισθός του συζύγου της μειώθηκε κατά 20%…Η οικογένεια ζει αυτή την στιγμή με την αποζημίωση που εισέπραξε η Άννα, πλην όμως κι αυτά τα χρήματα τελειώνουν…Ακόμη κι όταν η Άννα Τζαβέλα βγαίνει από το σπίτι της, η διάθεσή της δε βελτιώνεται. Στους δρόμους τα σκουπίδια σχηματίζουν βουνά- εδώ και μέρες οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα απεργούν.

Ο δημοσιογραφος Gerd Höhler αναφέρεται στις απεργιακές κινητοποιήσεις και στις διαμαρτυρίες Ελλήνων πολιτών, καθ’ όλο το τελευταίο διάστημα, για τα μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης. «Πολλές από τις απεργιακές κινητοποιήσεις συναντούν μικρή στήριξη. Γιατί στους δρόμους βγαίνουν προνομιούχοι. Για δεκαετίες τα δύο μεγάλα κόμματα, το σοσιαλιστικό και το συντηρητικό διόριζαν ευνοούμενούς τους σε θέσεις στο δημόσιο τομέα». Ακόμα, σημειώνει ότι το τεταμένο κλίμα της Ελλάδας της κρίσης έχει οδηγήσει και σε αύξηση των κρουσμάτων βίας, επιθετικότητας και τρομοκρατίας, αναφέρεται δε στο πρόσφατο επεισόδιο του ξυλοδαρμού του βουλευτή Κωστή Χατζηδάκη.