Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τον συντάκτη τους, χωρίς να συμπίπτουν κατ' ανάγκη με την άποψη του Tvxs.gr
Δημοσιογράφοι και παρατηρητές στο εξωτερικό ανακαλύπτουν έναν Ερντογάν που είναι σχεδόν εντελώς διαφορετικός από τον τοπικό και εθνικό Ερντογάν. Δίνει συνεντεύξεις και εκφωνεί ομιλίες που διαφέρουν από αυτά που λέει στην Τουρκία.
Επειδή μάλλον δεν χρειάζεται να δικαιολογηθεί στην τουρκική κοινή γνώμη, η οποία είναι ανίκανη να τον επικρίνει, δεδομένου ότι το 90 % των μέσων ενημέρωσης είναι υπό την κυριαρχία του.
Επιπλέον, η αντιπολίτευση της Αυτού Μεγαλειότητας, η οποία είναι εξίσου εθνικιστική και κρατικιστική με τον Ερντογάν, δεν τολμά να αμφισβητήσει σωστά τις λανθασμένες πολιτικές του. Ενώ στο εξωτερικό, ιδίως στις δημοκρατικές χώρες, τα μέσα ενημέρωσης, η κοινή γνώμη και μερικές φορές ακόμη και οι κυβερνήσεις δεν λατρεύουν τον «Παγκόσμιο Ηγέτη», όπως τον αποκαλούν οι υποστηρικτές του.
Ενώ ο αντισημιτισμός του Τούρκου Προέδρου είναι γνωστός, είχε δύο επίσημες συναντήσεις με Ισραηλινούς εκπροσώπους στη Νέα Υόρκη. Η πρώτη ήταν μια κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου και η δεύτερη ήταν μια συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών με όλους τους εκπροσώπους και επιχειρηματίες της εβραϊκής κοινότητας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στην Τουρκία, ο Ερντογάν παρουσιάζεται ως ο μεγάλος υπερασπιστής των Παλαιστινίων, αλλά οι πολιτικές, στρατιωτικές και οικονομικές σχέσεις μεταξύ της Άγκυρας και του Τελ Αβίβ έχουν σημειώσει τεράστια πρόοδο από τότε που ανέβηκε στην εξουσία.
Ο δρόμος του Ερντογάν προς την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι γεμάτος ζιγκ-ζαγκ και στροφές. Άνοιξε εκ νέου τον φάκελο της ΕΕ μετά την εκλογική του νίκη τον Μάιο του 2023 και υποσχέθηκε ότι η Τουρκία θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να γίνει πλήρες μέλος της ΕΕ.
Πρόσφατα όμως, μετά την έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 13ης Σεπτεμβρίου 2023, επέκρινε σφοδρά την «Ευρώπη» και δήλωσε μάλιστα ότι «η Τουρκία θα μπορούσε να εγκαταλείψει τον δρόμο προς την Ευρώπη», λες και η ΕΕ ήθελε οπωσδήποτε να εντάξει την Άγκυρα στους κόλπους της.
Πρέπει να πούμε ότι ήταν σχετικά ειλικρινής και ξεκάθαρος στο θέμα των τουρκορωσικών σχέσεων κατά τη συνέντευξη που έδωσε στο αμερικανικό δημόσιο τηλεοπτικό κανάλι PBS: «Έχουμε τόση εμπιστοσύνη στη Ρωσία όση και στις Ηνωμένες Πολιτείες!» Επιπλέον, ο κ. Ερντογάν, κατά τη διάρκεια των προσωπικών συνομιλιών αποκαλεί τον νέο τσάρο, «αδελφό μου Πούτιν», ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος είναι απλά «κύριος Μπάιντεν».
Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι ο Τούρκος Πρόεδρος επέπληξε ευθέως τον Αμερικανό δημοσιογράφο του PBS που είχε κάνει ερωτήσεις σχετικά με τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία. Μέχρι σήμερα, κανένας δημοσιογράφος στην Τουρκία δεν μπόρεσε να κάνει τέτοιου είδους ερωτήσεις στην Άγκυρα, διότι ο Ερντογάν δέχεται μόνο δημοσιογράφους από το στρατόπεδό του και είναι αυτός που προετοιμάζει και τις ερωτήσεις.
Όσον αφορά το θέμα της επίθεσης στο Μπακού, δεν παρέλειψε να αναφέρει στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση ότι «το Ναγκόρνο-Καραμπάχ είναι η γη του Αζερμπαϊτζάν».
Ακόμα ανίκανος να λύσει τα οικονομικά και χρηματοπιστωτικά προβλήματα της Τουρκίας, παρά το γεγονός ότι διόρισε τους λεγόμενους φιλελεύθερους υπουργούς, ο Ερντογάν θέλει να αναγνωριστεί από το δυτικό μπλοκ. Η Μόσχα έχει ήδη δηλώσει ότι η Άγκυρα δεν είναι «πολιτικός σύμμαχος» και η Ουάσιγκτον και οι Βρυξέλλες εξακολουθούν να μην έχουν εμπιστοσύνη στον Τούρκο μονάρχη.
Ο Ερντογάν δεν μπορεί να υπολογίζει σε περισσότερες από τρεις χώρες στη διεθνή σκηνή: το Αζερμπαϊτζάν, το Κουβέιτ και τη Σαουδική Αραβία. Και αυτό ουσιαστικά για λόγους καλής γειτονίας, ιδεολογικής ομοιότητας και οικονομικών συμφερόντων.
Το γεγονός ότι το Μαρόκο, θύμα ενός σεισμού, αρνήθηκε πρόσφατα τη βοήθεια της Τουρκίας δεν αναφέρθηκε στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Αυτός που ήθελε να γίνει ο νέος μεγάλος σουλτάνος του ισλαμικού κόσμου ταπεινώθηκε, οπότε η πληροφορία αυτή πρέπει να λογοκριθεί.
Τέλος, τα καθεστωτικά τουρκικά μέσα ενημέρωσης παρουσίασαν τη συνάντηση μεταξύ Ερντογάν και Μητσοτάκη ως διπλωματική επιτυχία. Υπό τον τίτλο «Ο Ερντογάν υποδέχθηκε τον Έλληνα πρωθυπουργό», οι συντάκτες του καθεστώτος κατέστησαν σαφές ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συνεργαστούν στο θέμα των προσφύγων.
Την ίδια ημέρα, ένας αρθρογράφος που πληρώνεται από τον Ερντογάν, ο Νεντίμ Σενέρ της εφημερίδας Hurriyet, πρότεινε ανοιχτά να καταλάβει ο τουρκικός στρατός στρατιωτικά τα ελληνικά νησιά στο Αιγαίο. Και ο Ερντογάν επανέλαβε ότι «η Τουρκία θα συνεχίσει να δέχεται πρόσφυγες που φεύγουν από τις χώρες τους που βρίσκονται σε πόλεμο».
Τέλος, σε σύγκριση με την τουρκική κοινή γνώμη, η διεθνής κοινότητα, ιδίως ο δυτικός κόσμος, δεν έχει ισλαμικές ευαισθησίες και είναι πολύ καλύτερα ενημερωμένη για τον Ερντογάν από τον Τούρκο πολίτη. Έτσι, οι προπαγανδιστικές προσπάθειες του Ερντογάν, που παρουσιάζονται ως διπλωματικά ερεθίσματα, απέτυχαν για άλλη μια φορά να επιτύχουν τους στόχους τους
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >