Ιδιαιτέρως επικριτικό απέναντι στη νέα κίνηση του Μίκη Θεοδωράκη «Σπίθα» εμφανίζεται δημοσίευμα της ελβετικής εφημερίδας Νeue Ζurcher Ζeitung, με τίτλο «Ο Μίκης Θεοδωράκης και το τραγούδι της παράνοιας».

Ads

Στο παρελθόν, ο Μίκης Θεοδωράκης είχε ταχθεί με τις δυνάμεις του καλού, βασανίσθηκε από τους φασίστες στον εμφύλιο πόλεμο και διώχθηκε από την χούντα, γράφει η εφημερίδα. Με τις αντιστασιακές συναυλίες του ευαισθητοποίησε τον κόσμο για την κατάσταση στην χώρα του, έγραψε τη μουσική του Ζορμπά και υποστήριζε τις καλές σχέσεις με την Τουρκία.

Τι έπαθε, όμως, και το Δεκέμβριο του 2010 ίδρυσε τη «Σπίθα», με θέσεις όπως η απελευθέρωση της Ελλάδος από τη δικτατορία της Αμερικής, η αποχώρηση από το ΝΑΤΟ, η πολιτική, οικονομική και στρατιωτική συμμαχία με τη Ρωσία και την Κίνα;

Κάποιος θα ήθελε να γνωρίζει αν ο Θεοδωράκης πράγματι πιστεύει ότι η Κίνα είναι ο σωστός εταίρος για μία χώρα που αγωνίζεται για την «ανεξαρτησία» της και αν οι Έλληνες που αγαπούν τις απεργίες θα ήταν ευτυχισμένοι με Κινέζους εργοδότες.

Ads

Δηλώνει επίσης ότι η Ελλάδα αναγκάζεται να αγοράζει όπλα από τη Γερμανία και Αμερική, επαινεί τη Ρωσία γιατί ενδιαφέρεται να κατασκευάσει πολεμικά πλοία στη Σύρο, συστήνει την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια, ρίχνει ένα «Μολών Λαβέ» προς την Tουρκία και βλέπει τη χώρα του περικυκλωμένη από εχθρούς, όπως την Αλβανία και την ΠΓΔΜ.

Αν ο Θεοδωράκης ήταν ένας από τους πολλούς θεωρητικούς της συνωμοσίας, που βγάζουν τα απωθημένα τους στα ιδιωτικά ελληνικά ΜΜΕ, δεν θα έδινε κανείς πολλή σημασία. Αλλά η μετεξέλιξη ενός αγωνιστή κατά του φασισμού σε ένα παρανοϊκό, πολεμοκάπηλο εθνικιστή, αφήνει κάποιον άναυδο.

Η ελπίδα που απομένει είναι οι 10.000 υποστηρικτές του στο Facebook να είναι λίγο πιο επικριτικοί, καταλήγει το άρθρο.