Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τον συντάκτη τους, χωρίς να συμπίπτουν κατ' ανάγκη με την άποψη του Tvxs.gr
Η επίθεση από γνωστή ακροδεξιά ομάδα στον νέο Τούρκο Γενικό Πρόξενο στην Κομοτηνή, μπορεί να αποδειχθεί πολύ σοβαρή υπόθεση. Πολύ περισσότερο που η Αστυνομία αρνήθηκε να προστατέψει το διπλωμάτη της γειτονικής χώρας και ο αρμόδιος Εισαγγελέας θεώρησε ότι δεν συντρέχει λόγος να ασκηθεί δίωξη κατά των απολύτως γνωστών δραστών. Του Γιάννη Χρυσοβέργη
Ads
Η επίθεση από 15 – 40 μέλη της πασίγνωστης στην Καβάλα Πατριωτικής Ένωσης Πολιτών δεν ήταν έκπληξη. Εδώ και περισσότερο από ένα μήνα ακροδεξιά blogs της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης διαμόρφωναν ήδη το σχετικό κλίμα, προβάλλοντας «εκτιμήσεις» για επικείμενες απελάσεις Τούρκων διπλωματών.
Το θέμα κρίθηκε ανάξιο της προσοχής των ΜΜΕ. Τα καθ’ όλα «έγκυρα» τηλεοπτικά ΜΜΕ, αυτά που πριν λίγο καιρό είχαν αφιερώσει επί τρεις ημέρες το μισό κεντρικό τους δελτίο στην επίθεση σε βάρος του Γερμανού Προξένου στη Θεσσαλονίκη – και καλά έκαναν τότε – δε θεώρησαν σκόπιμο να αφιερώσουν, έστω και ένα λεπτό, στην εξ ίσου άνανδρη επίθεση εναντίον του Τούρκου Προξένου.
Η κυβέρνηση, όλα τα μέλη της οποίας είχαν θεωρήσει υποχρέωσή τους να καταδικάσουν απερίφραστα την επίθεση κατά του Γερμανού Προξένου της Θεσσαλονίκης, τήρησε εκκωφαντική σιωπή, μηδέ του καθ’ ύλην αρμόδιου Υπουργού Εξωτερικών εξαιρουμένου, ο οποίος, σε κάθε περίπτωση, ήταν υποχρεωμένος να καταδικάσει την επίθεση.
Η Αστυνομία που είχε προσπαθήσει με δρακόντεια μέτρα – ανεπιτυχώς βέβαια, αλλά αυτό είναι πρόβλημα διοικητικών ικανοτήτων του επί κεφαλής αξιωματικού – να προστατέψει το Γερμανό Πρόξενο στη Θεσσαλονίκη, ήταν πανταχού απούσα από την εκδήλωση στην Καβάλα. Δε θέωρησε ότι συνέτρεχε λόγος να παρευρίσκεται στην εκδήλωση και συνακόλουθα άφησε έναν ξένο διπλωμάτη απροστάτευτο.
Ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών της Καβάλας, δε θεώρησε ότι η επίθεση κατά του Τούρκου διπλωμάτη συνιστά αδίκημα, και δε διέταξε καμιά ανάκριση σαν να επρόκειτο για καυγά μεταξύ πιτσιρικάδων που έπαιζαν μπάλα.
Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου δε θεώρησε σκόπιμο να επέμβει στην ύποπτη αδράνεια του υφισταμένου του και να παραγγείλει αυτός δικαστική έρευνα.Άλλωστε ο διπλωμάτης ήταν Τούρκος, όχι πολιτισμένος Ευρωπαίος κι ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών της Καβάλας δεν άσκησε σε προσωπικό blog κριτική στην κυβέρνηση.
Όμως οι ύποπτες αυτές αμέλειες και σιωπές διοικητικών αρχών, δικαστικής εξουσίας και ΜΜΕ είναι επικίνδυνες. Η επίθεση σε διπλωμάτη οιασδήποτε χώρας θέτει αυτόματα σε δοκιμασία τις διμερείς σχέσεις. Όταν πρόκειται διπλωμάτη της Τουρκίας, οι σχέσεις με την οποία είναι λεπτές ακόμα και σε περιόδους που είναι καλές, η αποτελεσματική του προστασία και η άμεση δικαστική έρευνα κατά των δραστών είναι επιβεβλημένες.
Όμως για άλλη μια φορά εκτελεστική και δικαστική εξουσία, συνεπικουρούμενες από τα ΜΜΕ, κάνουν τα στραβά μάτια στη βία του ακροδεξιού παρακράτους, αδιαφορώντας για το ότι η υπόθεση αφορά τις διεθνείς σχέσεις της χώρας.
Η συμπεριφορά αυτή θα μπορούσε να εντάσσεται στη στρατηγική αύξησης της έντασης με την Τουρκία που, αργά αλλά σταθερά, προωθεί η κυβέρνηση Σαμαρά. Ενδέχεται επίσης, στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής , η κυβέρνηση να μην επιθυμεί να ενοχλήσει τους Ελληναράδες, ακριβώς για να τους χαϊδέψει τ’ αυτιά, αλλά και για να προετοιμάσει την ελληνική κοινωνία για το τέλος μιας σχετικά μακράς περιόδου ήρεμων ελληνοτουρκικών σχέσεων, τη μακρότερη από το 1955 και μετά.
Παρ’ όλα αυτά είναι αμφίβολο αν πράγματι υπάρχει τέτοια πρόθεση. Και εδώ υπεισέρχεται ένας άλλος κίνδυνος. Η ένταση με την Τουρκία να μην προκληθεί για το αγαπημένο θέμα του Σαμαρά και των συνεργατών του, την ΑΟΖ, αλλά για ένα άσχετο θέμα, αν έτσι αποφασίσει η Τουρκία.
Οι ελάχιστα συγκαλυμμένες προειδοποιήσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών για την περίπτωση που η Ελλάδα προκηρύσσει μονομερώς ΑΟΖ δε φαίνεται να έχουν ληφθεί υπ’ όψιν, και όλα δείχνουν πως η κυβέρνηση βαυκαλίζεται με το σενάριο περί «αδυναμίας της Τουρκίας να ασκήσει στρατιωτική πίεση, λόγω της κατάστασης στη Συρία».
Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και αν η κυβέρνηση λέει όσα λέει για εσωτερική και μόνο κατανάλωση, χωρίς καμιά πρόθεση να έρθει σε αντιπαράθεση, έστω και φραστική, με την Τουρκία, εκχωρεί στο ακροδεξιό παρακράτος αρμοδιότητες εξωτερικής πολιτικής. Και πρέπει να τις μαζέψει όσο νωρίτερα γίνεται, γιατί και τον πόλεμο του 1897 ξεσαλωμένοι Ελληναράδες, που παλάτι και κυβέρνηση άφηναν ασύδοτους, τον προκάλεσαν. Με τις γνωστές συνέπειες, που το ελληνικό Κράτος πλήρωνε μέχρι το 1985.
Πηγή: ataktoslogos.blogspot.gr
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >