Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τον συντάκτη τους, χωρίς να συμπίπτουν κατ' ανάγκη με την άποψη του Tvxs.gr
Πότε ξεκίνησε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος; Αν πιστέψουμε το γραπτό μήνυμα που έχει την υπογραφή της Νίκης Κεραμέως και δημοσιοποιήθηκε με αφορμή την επέτειο του «Όχι», όχι πριν την κήρυξη του ελληνοϊταλικού πολέμου. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από την ανάγνωση που θέλει τον «Ελληνισμό» να μην πτοείται από τον κατακτητή «στις παραμονές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου». Ως γνωστόν αυτός ο πόλεμος είχε ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο του 1939 –και όχι τον Οκτώβριο του 1940– με την εισβολή του ναζιστικού γερμανικού στρατού στην Πολωνία.
Αυτό, όμως δεν είναι το χειρότερο. Ο συντάκτης του κειμένου επιλέγει να αναφερθεί γενικά και αόριστα σε «δυνάμεις του μίσους και της βίας». Πουθενά δεν γίνεται λόγος για φασισμό ή ναζισμό, παρά μόνο για «ακραίες φωνές του λαϊκισμού». Μένει ο αναγνώστης με την αίσθηση ότι στα βουνά της Πίνδου το ‘40 εισέβαλε ο λαϊκισμός. Οι Έλληνες δε «αντιτάχθηκαν», δεν αντιστάθηκαν, λες και η λέξη «αντίσταση» δεν ταιριάζει σ’ ένα τέτοιο μήνυμα, μην έχοντας θέση στην ιστορική μνήμη.
Η συγκυρία κάνει τα πράγματα ακόμη χειρότερα, καθώς η δίκη της Χρυσής Αυγής βρίσκεται στην τελική της φάση, με τις απολογίες των μελών της. Αν υπουργός Παιδείας αφήνει να εννοηθεί σε γραπτό μήνυμα ότι κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο πολεμήσαμε τις δυνάμεις του λαϊκισμού, τότε δεν μένει τίποτα να προσάψει κανείς στον κάθε Μπαρμπαρούση όταν δηλώνει ενώπιον της Δικαιοσύνης ότι χαιρετά ναζιστικά γιατί είναι ο πιο ωραίος χαιρετισμός.
Με την υποβάθμιση του φασισμού και του ναζισμού σε λαϊκισμό, μπορεί ο κάθε φασίστας να υπερασπιστεί τις πράξεις του στο όνομα μιας λανθάνουσας αισθητικής του λαϊκισμού, αποφεύγοντας λογικοφανώς την ταυτοτική σύνδεση των συμβόλων που χρησιμοποιεί με τα εγκλήματα για τα οποία κατηγορείται. Αν ο Χίτλερ ήταν απλώς ένας λαϊκιστής, τι κακό έχει το να αντιγράφουμε απλώς με τη σειρά μας τον θεατρινισμό της εξουσίας του;
Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι ένας φιλελεύθερος πολιτικός εμφορείται από φασιστικές ιδέες. Όμως, το εξωφρενικό των παραπάνω δύο διατυπώσεων είναι αυτό τελικά που ενώνει αδιόρατα όσο και διαχρονικά το αστικό σώμα των ιδεών του Διαφωτισμού με την καρκινογένεση που συνιστά η άρνηση του Διαφωτισμού στο πεδίο.
Η εγχώρια αστική τάξη έχει γαλουχηθεί στον αντικομμουνισμό. Έχουν περάσει οκτώ δεκαετίες από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τα δράματα που ακολούθησαν. Είναι καιρός να πάψει η ανιστόρητη εξίσωση κομμουνισμού και ναζισμού, προτού μια νέα γενιά λουμπενοποιημένων στοιχείων βρει στον αναθεωρητισμό τη νομιμοποίηση που χρειάζεται για να επιβάλλει οριστικά στις κατακερματισμένες κοινωνίες έναν νέο ολοκληρωτισμό πολύ πιο γοητευτικό και επικίνδυνο.
Ο αναθεωρητισμός είναι ο πιο ωραίος χαιρετισμός. Ας μην ανακαλύπτουμε τη σημερινή Αμερική. Εκεί πολλοί νομίζουν ότι ο Β’ ΠΠ ξεκίνησε στο Περλ Χάρμπορ.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >