Ads
  • Είστε οι καλύτεροι φοιτητές όλων των πανεπιστημίων της Τουρκίας, δήλωσε ο διορισμένος από τον Ερντογάν νέος πρύτανης, για να ηρεμήσει τους φοιτητές. 
  • Έχετε δίκιο, γι’ αυτό εξάλλου υψώνουμε ανάστημα εναντίον σας, αντέδρασε ένας φοιτητής.

 
Ο Ένας και Μοναδικός Άνδρας του Προεδρικού Καθεστώτος θέλει να κυριαρχεί και να ηγείται όλων των θεσμών, των οργανώσεων και των ομάδων της χώρας. Θέλει όλοι να υπακούουν στην Εξοχότητά του. Και μισεί οποιονδήποτε ή κάθε ίδρυμα που δεν συμφωνεί μαζί του, που δεν υποκύπτει στις εντολές και τις επιθυμίες του. Προκαλεί και θέλει όλοι οι αντίπαλοί του να υποκλίνονται. Διότι, ακόμη και εάν υπάρχει ένα -έστω- άτομο ή θεσμικό όργανο που τολμά να αντιταχθεί στον Παντοδύναμο, αυτό είναι σοβαρό, πολύ σοβαρό, καθώς αυτή η μοναδική αντιπολίτευση, αν και όχι ιδιαιτέρως ισχυρή, μπορεί να αποτελέσει κακό παράδειγμα για τους υπόλοιπους. Η τουρκική κοινωνία θα δει, λοιπόν, και θα κατανοήσει ότι είναι δυνατή η εναντίωση προς την εξουσία.

Ο Ερντογάν διόρισε την 1η Ιανουαρίου τον 50χρονο καθηγητή Μελίχ Μπουλού (Melih Bulu) ως πρύτανη του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου.

Το ιδρυθέν το 1863 από τους Αμερικανούς ως Ροβέρτειος Σχολή («Robert College»), εν συνεχεία (το 1970) δημόσιο πανεπιστήμιο, το Μπογάζιτσι (Βόσπορος) είναι ένα από τα πλέον διάσημα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Η πανεπιστημιούπολή του με θέα στο Βόσπορο υποδέχεται περισσότερους από 15.000 φοιτητές, μεταξύ των καλύτερων απόφοιτων όλων των Λυκείων της Τουρκίας. Το Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου εξακολουθεί να είναι ένα σχολείο περήφανο για την ανεξαρτησία του και, δη, τις δημοκρατικές και αριστερές δεσμεύσεις του.

Ads

Ο νεοδιορισθείς πρύτανης έχει αρκετά μειονεκτήματα: Είναι εξωπανεπιστημιακός, υπήρξε, το 2015, αποτυχημένος υποψήφιος στις κοινοβουλευτικές εκλογές με το κυβερνών κόμμα του Ερντογάν. Επιπλέον, κατηγορείται για λογοκλοπή. Ως καθηγητής δημοσίων οικονομικών, απώλεσε σχεδόν εντελώς κάθε λογική προσπαθώντας να αποκρούσει τους φοιτητές του. Οι φοιτητές, οι καθηγητές και τα στελέχη του Πανεπιστημίου συνεχίζουν να οργανώνουν δράσεις, με στόχο την παραίτηση του Μπουλού.  Διαδηλώσεις αλληλεγγύης διοργανώθηκαν στο Λονδίνο, το Παρίσι, τις Βρυξέλλες και τη Νέα Υόρκη από τους αποφοίτους του Βοσπόρου.

Δύο γκάφες καταγράφηκαν αμέσως στις δηλώσεις του νέου πρύτανη. Πάντοτε με στόχο να ηρεμήσει τους διαμαρτυρόμενους, ισχυρίστηκε ότι αρχικά ανήκε στο αντιπολιτευόμενο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και ότι ήταν σύμβουλος δημάρχου της Άγκυρας του ίδιου κόμματος. Μέγα λάθος του, διότι ο περί ου ο λόγος διετέλεσε δήμαρχος, όταν ο Μπουλού ήταν μόλις 7 ετών!

Όταν δήλωσε ότι ήταν οπαδός του μουσικού συγκροτήματος «Metallica», πάντοτε με στόχο να φανεί συμπαθής στους νέους, αυτοί, απάντησαν παίζοντας στην αυλή τα τραγούδια τους «Master of Puppets» και «Sad but True».

Οι φοιτητές, οι καθηγητές και τα στελέχη του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου έλαβαν την υποστήριξη και την αλληλεγγύη αρκετών άλλων πανεπιστημίων της χώρας και όλων των δυνάμεων της αντιπολίτευσης.

Έτσι, ο Ερντογάν, ο ακροδεξιός μικρός του σύμμαχος, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, και όλοι οι εκπρόσωποι Τύπου του Παλατιού και της κυβέρνησης και τα κυβερνητικά ΜΜΕ αντέδρασαν βίαια ενάντια στις ενέργειες των φοιτητών. Ο Ερντογάν χαρακτήρισε «τρομοκράτες» όλους όσους αντιτίθενται σε αυτόν το διορισμό. Οι άλλοι αξιωματούχοι απείλησαν τους ακτιβιστές. Ο Ιμπραχίμ Καλίν, εκπρόσωπος Τύπου του Ερντογάν, τόλμησε να δηλώσει ότι «δεν πρέπει να αμφισβητούμε τις εξουσίες και τα χαρακτηριστικά του Προέδρου». 

Η αστυνομία, άλλωστε, συνέλαβε αρκετές δεκάδες φοιτητές, αλλά όλοι αφέθηκαν αργότερα ελεύθεροι. 

Η αστυνομία χρησιμοποίησε χειροπέδες, για να κλειδώσει τις πύλες της πόρτας εισόδου του Πανεπιστημίου.

Πρέπει να υπενθυμιστεί ότι, μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα της 12ης Σεπτεμβρίου 1980, οι πρυτάνεις του Πανεπιστημίου διορίζονται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Πριν, οι οι πρυτάνεις εκλέγονταν από τα μέλη των πανεπιστημίων.

Μίαν άλλη ενδιαφέρουσα διάσταση αυτών των διαμαρτυριών είναι ότι, από την πρώτη μέρα, οι φοιτητές χαρακτήρισαν το νέο Πρύτανη ως Διαχειριστή («Kayyam Rektur»), όρος που αφορά στους διοικητές, δηλαδή τους Τούρκους κυβερνητικούς αξιωματούχους, οι οποίοι διορίζονται στη θέση των καθαιρεθέντων Κούρδων εκλεγμένων δημάρχων στα ανατολικά και νοτιοανατολικά της χώρας.

Η κυβέρνηση φοβάται πολύ τυχόν ένωση της τουρκικής αντιπολίτευσης με τους Κούρδους. 

Ο Πρόεδρος Ερντογάν αντιμετωπίζει προβλήματα με το πτυχίο του. Έχει ένα πτυχίο, αλλά πλαστό, σύμφωνα με τους ειδικούς, αλλά και τους φοιτητές που αποφοίτησαν από την ίδια Σχολή το ίδιο έτος. Επιπλέον, ούτε ένα άτομο, φοιτητής ή καθηγητής, δεν έχει παρουσιαστεί ενώπιον του κοινού ως συμφοιτητής ή καθηγητής του Ερντογάν.

«Κάποιος που δεν έχει καν το πτυχίο του επικρίνει ή ακόμα και προσβάλλει τους καλύτερους φοιτητές του πιο αναγνωρισμένου πανεπιστημίου της χώρας. Αυτό είναι το προεδρικό καθεστώς του Ενός Μοναδικού Ανδρός!», δηλώνει ένας καθηγητής του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου.