Δυο πράγματα πλανιόνταν πάνω από την Ελλάδα την περασμένη εβδομάδα:  

Ads

Το νέφος αφρικανικής σκόνης και η ανησυχία για το αν η χώρα θα καταστραφεί από μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ!

Σήμερα τα ΑΤΜ είναι κανονικά εφοδιασμένα με χρήματα, τα ράφια των super market είναι γεμάτα, χαρτί υγείας υπάρχει σε αφθονία (σε διάψευση των  χρησμών της Σοφίας Βούλτεψη). Μέσα σε λίγες μέρες διαψεύστηκε πλήρως το όργιο καταστροφολογίας στο οποίο επιδόθηκε η Νέα Δημοκρατία κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Ποτέ στο παρελθόν τόσο κολοσσιαία ψέματα δεν διαψεύστηκαν σε τόσο σύντομο διάστημα.

Σήμερα νομίζω ότι οι πολίτες  είναι περισσότερο χαμογελαστοί, οι συζητήσεις στις παρέες είναι πιο αισιόδοξες, το γκρίζο έχει υποχωρήσει και όλοι ευελπιστούμε για ένα πιο φωτεινό μέλλον. Θα μου πείτε μήπως ο λαός μας φαντασιώνεται την επιθυμία του ως πραγματικότητα; Εδώ είμαστε και θα τα δούμε όλα… Σε κάθε περίπτωση αυτή τη βαθιά ανάσα ικανοποίησης την είχε ανάγκη ο λαός μας είτε ψήφισε, είτε δεν ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές.

Ads

Η διαπραγμάτευση με τους ευρωπαίους εταίρους ξεκίνησε. Για πρώτη φορά από την αρχή της κρίσης ακούγεται στην Ευρώπη η φωνή της Ελλάδας. Με αυτοπεποίθηση και νηφαλιότητα διατυπώνουμε τις απόψεις που ενέκρινε ο ελληνικός λαός, διεκδικώντας ασφαλή και δίκαιη έξοδο από την κρίση. Ο Πρωθυπουργός, ο Υπουργός Οικονομικών και άλλοι κυβερνητικοί παράγοντες επισκέπτονται ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για επαφές στο ανώτατο επίπεδο.

Το περίεργο είναι ότι ορισμένοι στην Ελλάδα προσπαθούν να  εγκαλέσουν την κυβέρνηση γιατί δεν εξαπάτησε τους πολίτες, εφαρμόζοντας ένα διαφορετικό πρόγραμμα από αυτό που ψήφισαν.  Κάποιοι προχώρησαν ακόμη περισσότερο εξωτερικεύοντας την ευχή τους να κυριαρχήσουν οι δανειστές και όχι η χώρα τους σε αυτή τη σκληρή διαπραγμάτευση. Το tweet «Γερούν γερά…» έκανε πολλούς από εμάς να ανατριχιάσουμε για τη λογική Γερμανοτσολιά που έχουν ακόμη  και σήμερα ορισμένοι…  Πολύ περισσότερο που κανείς μέχρι τώρα δεν αντικρούει το βασικό επιχείρημα της ελληνικής κυβέρνησης ότι τα μνημόνια δεν συνιστούν διέξοδο από την κρίση, αλλά εγγύηση διαιώνισης της. Η κυβέρνηση επιμένει ότι μόνο με τον τερματισμό της λιτότητας θα πάρει ανάσα η Ελλάδα και θα σταθεροποιηθεί η Ευρώπη.

Σήμερα όλοι είμαστε πεισμένοι ότι καμιά πλευρά της διαπραγμάτευσης δεν επιδιώκει τη ρήξη. Είναι λογικό στην έναρξη μιας διαπραγμάτευσης κάθε πλευρά να διατυπώνει τις θέσεις της που θα αποτελέσουν και τη βάση της συζήτησης.  Η συμφωνία είναι λοιπόν εφικτή γιατί είναι πραγματικά επωφελής για όλους. Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να επιστρέψει στην ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη. Η Ευρώπη από την άλλη πλευρά μπορεί να αντιμετωπίσει το ελληνικό ζήτημα στο πλαίσιο της ευρύτερης μεταστροφής της οικονομικής πολιτικής που θα δώσει περισσότερο χώρο στη νομισματική χαλάρωση, και σε πιο θαρραλέα βήματα αναπτυξιακής στρατηγικής. Ταυτοχρόνως οι λαοί  αναθαρρούν και διεκδικούν μια άλλη Ευρώπη…
Οι δηλώσεις Τσίπρα στο Bloomberg είναι ενδεικτικές «παρά το γεγονός ότι υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις , είμαι απολύτως βέβαιος ότι σύντομα θα φτάσουμε σε μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία, τόσο για την Ελλάδα όσο και για ολόκληρη την Ευρώπη».

Οι δηλώσεις Μπαράκ Ομπάμα : «Αυτό που είναι αλήθεια είναι ότι δεν μπορείς να συνεχίσεις να πιέζεις χώρες που βρίσκονται σε ύφεση. Κάποια στιγμή πρέπει να υπάρξει στρατηγική ανάπτυξης, προκειμένου αυτές οι χώρες να μπορέσουν να αποπληρώσουν τα χρέη τους, να μειώσουν κάποια από τα ελλείμματά τους. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ελληνική οικονομία βρισκόταν σε επιτακτική ανάγκη μεταρρυθμίσεων, η συλλογή των φόρων στην Ελλάδα ήταν διάσημα τραγική. Νομίζω ότι για να μπορέσει η Ελλάδα να γίνει ανταγωνιστική στην παγκόσμια αγορά, έπρεπε να δρομολογηθούν μια σειρά από αλλαγές. Είναι πολύ δύσκολο να γίνουν αυτές οι αλλαγές αν το επίπεδο διαβίωσης των πολιτών έχει πέσει κατά 25%, αυτό δεν μπορεί να το αντέξει ούτε η ελληνική κοινωνία ούτε το πολιτικό σύστημα…».

Θετικά νέα έχουμε και από Ιταλία. Η δήλωση του Ιταλού υφυπουργού Σάντρο Γκότζι «είμαστε πιστωτές της Ελλάδας αλλά δεν θέλουμε να την εξαντλήσουμε, θα ακούσουμε τον Τσίπρα …θα ήταν λάθος να πούμε στους Έλληνες ότι οι πρόσφατες εκλογές ήταν μία παρένθεση, αλλά τώρα θα πρέπει να ακολουθηθεί ο ίδιος δρόμος που αποφασίσθηκε πριν …η αλλαγή που επιτελέστηκε στην Αθήνα ήταν ιδιαίτερα σημαντική».

Ευχάριστα νέα έρχονται και από την Γαλλία με τις δηλώσεις του Γάλλου υπουργού οικονομικών Μισέλ Σαπέν στη συνάντησή του με τον Γιάνη Βαρουφάκη.

Όσοι επιμέναμε ότι η επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα θα δημιουργήσει ντόμινο κοινωνικών – πολιτικών εξελίξεων σε όλη την ΕΕ είμαστε σήμερα επιπλέον χαρούμενοι. Ας δούμε τι έγινε στην Ισπανία το Σάββατο… Η μεγαλειώδης συγκέντρωση του Podemos αποτελεί δείγμα των αλλαγών που συντελούνται στην Ευρώπη. Εκατοντάδες χιλιάδες Ισπανοί πολίτες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Podemos και συγκεντρώθηκαν στη Μαδρίτη προκειμένου να καταδικάσουν τη λιτότητα και να ζητήσουν πολιτική αλλαγή. Όπως είχε πει προεκλογικά και ο γενικός γραμματέας του Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας, ένας άνεμος πολιτικής αλλαγής πνέει στην Ευρώπη. Είναι χαρακτηριστικό ότι ανέμιζαν ελληνικές και σημαίες του ΣΥΡΙΖΑ.

Με την κυβέρνηση Τσίπρα βγήκε εκτός ατζέντας το διαβόητο mail Χαρδούβελη – Σαμαρα που προέβλεπε νέα οικονομική αφαίμαξη για τους πιο φτωχούς. Αν το αποτέλεσμα της Κυριακής ήταν διαφορετικό, σήμερα δεν θα συζητούσαμε για την έξοδο από τη λιτότητα, αλλά για το βάθεμά της. Αντί να συζητάμε για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και διαγραφή του χρέους, θα συζητούσαμε για περικοπές συντάξεων και νέες απολύσεις.

Από την πρώτη στιγμή η νέα κυβέρνηση εξέπεμψε ένα διαφορετικό πολιτικό ήθος. Ανταποκρινόμενη στο ώριμο αίτημα της κοινωνίας, απέδειξε ότι μπορούμε να αποφύγουμε την αλαζονική συμπεριφορά, τους στόλους των πολυτελών αυτοκινήτων, καθώς και τις στρατιές συμβούλων και αστυνομικών-φρουρών.

*Ο Κώστας Ζαχαριάδης είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ