Όσο τα τηλεφωνήματα εξαφανίζονται τόσο η χρήση των emoji αυξάνεται. Η οπτική γλώσσα που υπάρχει από την αρχαιότητα θα αντικαταστήσει τις λέξεις;

Ads

Σύμβολα αντί για προτάσεις. Πολλοί μιλούν για μια νέα γλώσσα ως εξέλιξη. Άλλοι τα βλέπουν ως καταστροφή της γλώσσας. Και κάποιοι ως εργαλείο. Περισσότερο από το 90% των ανθρώπων που επικοινωνεί μέσω διαδικτύου, ενσωματώνει emojis και emoticons στα μηνύματα του.

Ο καθηγητής ψηφιακών μέσων στο Πανεπιστήμιο του Μανχάιμ Γκέραλντ Λέμπκε λέει πως «όλες οι εκθέσεις δείχνουν ότι η χρήση του τηλεφώνου υποχωρεί. Μιλάμε πλέον κατά μέσο όρο 7 λεπτά τη μέρα στο τηλέφωνο. Όσο για τα πιτσιρίκια έως 17 η ομιλία στο κινητό είναι παρρλθόν. Οι περισσότεροι στέλνουν μόνο μηνύματα».

Οι ερευνητές αναρωτιούνται τι μπορεί να αποκαλύψει η χρήση αυτών των εικονιδίων για την ανθρώπινη συμπεριφορά. Μερικές μελέτες διαπιστώνουν ότι αυτά τα σύμβολα μπορούν να βοηθήσουν στην επικοινωνία αλλά και να δώσουν πληροφορίες για τις προσωπικότητες των χρηστών, που θα μπορούσαν να ενδιαφέρουν κλάδους όπως η γλωσσολογία ή το μάρκετινγκ. 

Ads

Σε μελέτη που δημοσιεύεται στο Trends and Cognitive Sciences, αξιολογούν ψυχολογικά τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούμε στην ψηφιακή εποχή. Πολλοί ερευνητές πιστεύουν ότι τα emojis και τα emoticons χρησιμοποιούνται ως οπτικά βοηθήματα για την αποσαφήνιση και κατανόηση ενός μηνύματος. «Χρησιμοποιούμε ως επί το πλείστον emojis σαν χειρονομίες, ως τρόπο ενίσχυσης των συναισθηματικών εκφράσεων», λέει η συγγραφέας της μελέτης, Linda Kaye, ψυχολόγος στο Edge Hill University στην Μεγ. Βρετανία.

Όμως δεν είναι πάντα η καλύτερη επικοινωνιακή λύση. «Οι άνθρωποι βγάζουν συμπεράσματα για εμάς βάσει του τρόπου με τον οποίο χρησιμοποιούμε τα emojis. Και τα συμπεράσματα αυτά δεν είναι ακριβή. Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι αυτά τα συμπεράσματα μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με το πού ή με ποιον χρησιμοποιούμε τα Emojis, όπως στο χώρο εργασίας ή μεταξύ των μελών της οικογένειας» λέει η Kaye. 

Αλλά τα emoji δεν είναι νέα γλώσσα; «Ως οπτική γλώσσα, τα emoji υπάρχουν από την αρχαιότητα» λέει ο καθηγητής Vyv Evans του Πανεπιστημίου του Μπανγκόρ, ο οποίος μελετά την «ταχύτητα της εξέλιξης» στη χρήση των μικρών εικονιδίων αντί των λέξεων. «Ο προάγγελός τους ήταν τα ιερογλυφικά, και  χρειάστηκαν αιώνες για να αναπτυχθούν».

DocTv