Με αφορμή την δίωξη που άσκησαν οι οικονομικοί εισαγγελείς κατά του επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας με τη κατηγορία της παραχάραξης στοιχείων, το tvxs αναδημοσιεύει δυο εντελώς διαφορετικές απόψεις για το ζήτημα. Και μάλιστα από την ίδια εφημερίδα, το Έθνος. Ο Γιώργος Δελαστίκ υποστηρίζει ότι η παραποίηση των στοιχείων έγινε για να δικαιολογηθεί η προσφυγή στο Μηχανισμό στήριξης και να υλοποιηθεί το Μνημόνιο, ενώ ο Ερρίκος Μπαρτζινόπουλος αναρωτιέται πως ενώ η Eurostat διαβεβαιώνει ότι για πρώτη φορά είναι ικανοποιημένη από τα στατιστικά στοιχεία που τους στέλνουμε, στην Ελλάδα διώκεται για κακούργημα ο άνθρωπος που εφάρμοσε το κοινό για όλους σύστημα.

Ads

Το έγκλημα της παραχάραξης στοιχείων. Γιώργος Δελαστίκ

Παγκόσμια αίσθηση προκάλεσε η άσκηση ποινικής δίωξης σε βαθμό κακουργήματος εναντίον του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ, της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας μας, για την παραποίηση των στοιχείων του ελλείμματος του 2009, ώστε να δικαιολογηθεί εκ των υστέρων η απόφαση της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου να οδηγήσει τη χώρα στο ολέθριο μνημονιακό καθεστώς.

Το σχετικό ρεπορτάζ φιγουράριζε σε περίοπτη θέση στην τρίτη σελίδα της παγκόσμιας έκδοσης των «Τάιμς της Νέας Υόρκης», στη δεύτερη σελίδα των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» του Λονδίνου. Πανικός επικράτησε στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και στο περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, μόλις γνωστοποιήθηκε η άσκηση δίωξης από τους οικονομικούς εισαγγελείς Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρο Μουζακίτη.

Ads

«Οσοι δημιούργησαν το πρόβλημα και οδήγησαν τη χώρα στον δημοσιονομικό γκρεμό με τις πράξεις και τις παραλείψεις τους μέχρι τον Οκτώβριο του 2009 παραμένουν στο απυρόβλητο» γράφει στην προσωπική του ανακοίνωση ο Γ. Παπανδρέου, προσπαθώντας να διευρύνει τον κύκλο των ενόχων για την υπαγωγή της χώρας στο μνημόνιο. Επαναφέρει έτσι τη γραμμή του ΠΑΣΟΚ στην κακόγουστη φάρσα της περυσινής εξεταστικής επιτροπής της Βουλής, η οποία είχε συγκροτηθεί για να αθωώσει τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου και τον επί δύο δεκαετίες υπάλληλο του ΔΝΤ Ανδρέα Γεωργίου, τον οποίο ο πρώην «τσάρος» είχε διορίσει στην προεδρία της ΕΛΣΤΑΤ με υπερεξουσίες πρωτοφανούς έκτασης. Τότε η ΝΔ, το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ είχαν αποχωρήσει καταγγέλλοντας την επιτροπή και το ΠΑΣΟΚ που έμεινε μόνο του, έβγαλε απόφαση που όχι μόνο αθώωνε τους Παπακωνσταντίνου και Γεωργίου, αλλά και επέρριπτε πολιτικές ευθύνες στον υπουργό Οικονομικών της κυβέρνησης Καραμανλή, Γιάννη Παπαθανασίου.

Οχι φυσικά ότι η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έλεγε και τότε ασύστολα ψεύδη. Αρκεί να θυμηθούμε ότι δύο ημέρες μόλις πριν από τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου του 2009, η κυβέρνηση Καραμανλή έστελνε ενημέρωση στην ΕΕ ότι το έλλειμμα για το 2009 θα ανερχόταν στο… 6% του ΑΕΠ! Το ΠΑΣΟΚ απάντησε ακαριαία, αφού βέβαια πήρε πρώτα την εξουσία: δύο εβδομάδες μετά τις εκλογές, ανακοίνωσε περισπούδαστα ότι το έλλειμμα ήταν… 12,5%! Τον ίδιο μήνα, τον Οκτώβριο του 2009, παραιτήθηκε ο γενικός γραμματέας της ΕΣΥΕ (έτσι λεγόταν τότε η στατιστική υπηρεσία), Μανώλης Κοντοπυράκης, ισχυριζόμενος ότι στις 7 Οκτωβρίου 2009 ο Γ. Παπακωνσταντίνου τού ανακοίνωσε ότι τα στοιχεία της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας θα τα ανακοινώσει ο ίδιος, γιατί πρέπει να αλλάξουν.

Οντως έπρεπε να αλλάξουν, αλλά ο Γ. Παπακωνσταντίνου αρχικά άφησε ακέφαλη την ΕΣΥΕ επί πέντε μήνες και στη συνέχεια, τον Μάρτιο του 2010, την… κατάργησε, ίδρυσε την ΕΛΣΤΑΤ, της οποίας το ΔΣ το διόρισε τον Αύγουστο του 2010, όταν πια η χώρα είχε μπει σε καθεστώς μνημονίου. Ολο αυτό το διάστημα, τα στατιστικά στοιχεία τα χειριζόταν όπως ήθελε ο ίδιος! Ο ίδιος ο τέως διευθυντής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος – Καν όμως έχει δηλώσει δημοσίως ότι ο Γ. Παπανδρέου ήδη από τον Οκτώβριο του 2009 είχε έρθει σε επαφή μαζί του και του ζητούσε να υπαγάγει την Ελλάδα σε καθεστώς μνημονίου. Κι όχι μόνο αυτό.

Ο τότε υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης του ΠΑΣΟΚ είχε δηλώσει στις αρχές Μαΐου του 2010 στην τηλεόραση της ΝΕΤ ότι, «όταν ανέλαβε το ΠΑΣΟΚ τη διακυβέρνηση της χώρας, διαπίστωσε ότι η μόνη εναλλακτική επιλογή που είχε ήταν να προσφύγει στο ΔΝΤ» και πως το ΔΝΤ ήταν «πρώτη επιλογή και μόνη που υπήρχε από τις 5 Οκτωβρίου 2009 (σ.σ. ημερομηνία ανάληψης της διακυβέρνησης από τον Γ. Παπανδρέου) και μετά»!!!

Τι φληναφήματα είναι λοιπόν αυτά του ΠΑΣΟΚ περί «θεωριών συνωμοσίας για το πώς οδηγήθηκε η χώρα στην κρίση»; Οταν ομολογεί ο Φ. Σαχινίδης ότι από την επομένη των εκλογών εκτιμούσαν ότι μοναδική λύση ήταν η προσφυγή στο ΔΝΤ, ποιος κοροϊδεύει ποιον; Ο Ανδρέας Γεωργίου, υπάλληλος του ΔΝΤ, υπενθυμίζουμε, ανεβάζει τον Νοέμβριο του 2010 το έλλειμμα του 2009 στο 15,4% καλύπτοντας έτσι την κυβέρνηση Παπανδρέου.

Τον Σεπτέμβριο του 2011 ο τότε υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος καθαίρεσε τα… 5 από τα 7 μέλη του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ που αντιδρούσαν στο νέο καθεστώς και στη συνέχεια κατάργησε εντελώς το ΔΣ, δίνοντας όλη την εξουσία στον Ανδρέα Γεωργίου! Τώρα που οι «κηπουροί» του Γ. Παπανδρέου έχουν σκορπίσει σε όλα τα σημεία του ορίζοντα και ο Γ. Παπακωνσταντίνου διαπομπεύεται πολιτικά με την παραπομπή του σε προανακριτική επιτροπή, θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς θα εξελιχθεί η υπόθεση του υπαλλήλου του ΔΝΤ που προΐσταται ως μονάρχης στην ΕΛΣΤΑΤ.

Στατιστικές φαιδρότητες. Ερρίκος Μπαρτζινόπουλος

Εχω μια απορία. Νομίζω μάλιστα ότι την ίδια απορία θα πρέπει να έχουν κι άλλοι. Και κυρίως όσοι μας κυβερνάνε ή φιλοδοξούν να μας κυβερνήσουν. Οι πρώτοι, για να βεβαιωθούν αν γίνεται σωστά η δουλειά και οι άλλοι, για να ξέρουν πώς θα κινηθούν, αν και όταν κληθούν να αναλάβουν τη διακυβέρνηση της χώρας.

Η απορία, λοιπόν, είναι η εξής: ποιος αποφασίζει για τον τρόπο καταγραφής των στατιστικών δεδομένων; Οι διοικούντες τη Στατιστική Υπηρεσία, η κυρία Γεωργαντά, οι οικονομικοί εισαγγελείς, η Κομισιόν, η Eurostat, ο Καμμένος, ο περιπτεράς της παρακάτω γωνίας; Και στην περίπτωση που προκύψει διαφωνία, τι κάνουμε; Υπερισχύει θεσμικά η άποψη κάποιου ή το παίζουμε κορόνα – γράμματα;

Ξέρω ότι ο τρόπος που θέτω το θέμα δεν είναι σοβαρός, αλλά δεν φταίω εγώ. Τέτοιο θέμα, μόνο τέτοια αντιμετώπιση μπορεί να έχει. Διότι όταν η Eurostat διαβεβαιώνει ότι για πρώτη φορά είναι ικανοποιημένοι στις Βρυξέλλες από τα στατιστικά στοιχεία που τους στέλνουμε, επειδή συντάσσονται με το σύστημα που εφαρμόζουν όλα τα κράτη-μέλη, αλλά στην Ελλάδα διώκεται για κακούργημα ο άνθρωπος που εφάρμοσε το κοινό για όλους σύστημα, τότε κάτι δεν πάει καλά. Ή όχι;

Κανονικά δύο γαϊδάρων άχυρα θα πρέπει κάθε στοιχειωδώς λογικός άνθρωπος να είναι σε θέση να τα μοιράσει. Αλλά αυτός είναι ένας κανόνας που δυστυχώς στην Ελλάδα δεν ισχύει. Εδώ ο κανόνας είναι να πουλάς τρέλα. Κι από κει και πέρα είναι βέβαιο ότι ακόμη και τη μεγαλύτερη σαχλαμάρα να ξεστομίσεις, όλο και θα βρεθούν κάποιοι που θα σπεύσουν να την υιοθετήσουν και να την υπερασπιστούν.

Ξεκίνησα με μια απορία και λέω να κλείσω με μια άλλη. Είμαστε ή όχι υποχρεωμένοι να εφαρμόζουμε κανόνες και συστήματα που εφαρμόζουν όλοι στην Ευρωπαϊκή Ενωση; Αν δεν είμαστε και μπορούμε να κάνουμε του κεφαλιού μας αναβιώνοντας ακόμη και τα θρυλικά “greek statistics”, γιατί δεν αναλαμβάνει ο πρωθυπουργός ή έστω ο Στουρνάρας να ενημερώσει την Κομισιόν ότι υπάρχει αυτό το ενδεχόμενο;

‘Ή μήπως αβαντάρει αυτήν τη λογική η πλευρά της ΝΔ, επειδή η καταγραφή με το σύστημα της Eurostat αποκάλυψε σε όλη της την έκταση την κατάντια στην οποία παρέδωσε τη χώρα το 2009;

Πηγή: Έθνος