Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τον συντάκτη τους, χωρίς να συμπίπτουν κατ' ανάγκη με την άποψη του Tvxs.gr
Σεισμός πολλών Ρίχτερ χτύπησε τις χρηματιστηριακές αγορές τη Δευτέρα με την ημέρα να αρχίζει με μεγάλη πτώση του ευρώ και των μετοχών στην Ασία, για να συνεχιστεί με βουτιά των μετοχών στην Ευρώπη και μεγάλη πτώση στις ΗΠΑ. Η υποβάθμιση της προοπτικής της Ιταλίας από την S&P οδήγησε έδωσε άλλη διάσταση στις χρηματοπιστωτικές πιέσεις, με τα ομόλογα της ευρωπαϊκής περιφέρειας να ξεπουλιούνται και τα επιτόκια τους να καταγράφουν νέα ευρωπαϊκά ιστορικά ρεκόρ.
Ads
Το επιτόκιο του 10ετούς ιταλικού ομολόγου πλησίασε το 5,00% ενώ αυτό του ισπανικού άγγιξε το 5,6% πλησιάζοντας επικίνδυνα κοντά στο 6,00% το οποίο σηματοδοτεί την επίσημη αρχή της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Οι ιταλικές μετοχές κατέρρευσαν ενώ μεγάλη ήταν η πτώση και των μετοχών των ευρωπαϊκών τραπεζών, που σε συνδυασμό με το μίνι ημερήσιο κραχ στα ελληνικά ομόλογα προκάλεσε την ενεργοποίηση της εξίσωσης της πτώσης στο ΧΑ. Το αποτέλεσμα ήταν ο ΓΔ να καταγράψει νέα μεγάλη πτώση και να κινηθεί σε φρέσκα χαμηλά 15ετίας, στις 1280,10 μονάδες με πτώση 1,33%.
Της υποβάθμισης της προοπτικής της Ιταλίας ακολούθησε αυτή της προοπτικής του Βελγίου από τη Fitch ενώ για υποβάθμιση έχει προειδοποιήσει και η S&P. Η ευρωπαϊκή κρίση κλιμακώνεται και την ώρα που η Ελλάδα παραδέχεται πως δεν έχει κεφάλαια για να βγάλει τη χρονιά, κάτι το οποίο η κυβέρνηση είχε αποκρύψει μέχρι στιγμής, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία βλέπουν τα επιτόκια τους να τις κλειδώνουν εκτός αγορών για πολλά χρόνια με νέα πακέτα διάσωσης να βρίσκονται στο δρόμο τους ενώ η Ιταλία και το Βέλγιο δέχονται το πρώτο κρύο ντους από τη μόλυνση τους από τον ιό της κρίσης.
Παράλληλα, στην Ισπανία το πολιτικό θερμόμετρο ανεβαίνει και ενώ όλοι ελπίζουν πως η χώρα θα καταφέρει να αποφύγει μία σημαντική κρίση χρέους, η κατάσταση ολοένα και δυσκολεύει οικονομικά και χρηματοπιστωτικά.
Τη Δευτέρα, τις αγορές αναστάτωσε επιπλέον η δημοσίευση μίας έρευνας τς της Commerzbank που δημοσιεύτηκε στην Handesblat και η οποία υποστηρίζει πως το ΔΝΤ και η ΕΕ έδωσαν το 2010 στην Ελλάδα 13,2 δις ευρώ περισσότερα από αυτά που είχαν συμφωνηθεί για εκείνο το έτος καθώς η κατάσταση ήταν πάρα πολύ κρίσιμη με αποτέλεσμα αυτό το ποσό να δημιουργεί τώρα μία μαύρη τρύπα.
Η Commerzbank προβλέπει πως πέρα από τα 12,5 αυτά δις, η Ελλάδα είναι πιθανό να χρειαστεί επιπλέον πακέτο στήριξης των 12 δις ευρώ στο 2011 απλά και μόνο για μην πτωχεύσει στη διάρκεια του τρέχοντος έτους.
Μέσα σε αυτό το κλίμα η ανακοίνωση από την ελληνική κυβέρνηση ενός προγράμματος ταχύτατης εκποίησης δημόσιας περιουσίας δε φάνηκε να πείθει κανέναν πως θα λύσει το ελληνικό πρόβλημα και οι αγορές συνεχίζουν να προετοιμάζονται για μία ενδεχόμενη αναδιάρθρωση την οποία τοποθετούν ακόμη και τον Ιούνιο. Με τα ελληνικά 10ετή ομόλογα να προσεγγίζουν τα 50 σεντ στο ευρώ, μία νέα πολιτική παρέμβαση με τη συνεργασία ΔΝΤ, ΕΚΤ και ΕΕ φαίνεται αναπόφευκτη αν είναι η Ελλάδα να μην αφεθεί στη μοίρα της, κάτι που προς το παρόν δε φαίνεται να έχει πιθανότητες να ισχύσει.
Μέσα σε αυτό το τοπίο αστάθειας και ανησυχίας για το βραχυπρόθεσμο μέλλον οι επενδυτές προτίμησαν να μειώσουν την έκθεση τους σε επενδύσεις υψηλού ρίσκου όπως οι μετοχές και να κατοχυρώσουν κέρδη διατηρώντας ρευστό ή να τοποθετηθούν σε αμερικανικά και γερμανικά ομόλογα.
Από την Ελληνική Κοινότητα Τεχνικής Ανάλυσης ΕΚΤΑ/GSTA
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >