Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τον συντάκτη τους, χωρίς να συμπίπτουν κατ' ανάγκη με την άποψη του Tvxs.gr
«Πρέπει να πιστεύεις σε γεγονότα. Χωρίς γεγονότα δεν υπάρχει καμία βάση για συνεργασία. Παρατηρούμε την απόλυτη έλλειψη ντροπής σε πολιτικούς ηγέτες που πιάνονται να λένε ψέματα και απλά συνεχίζουν να το κάνουν με μεγαλύτερη ένταση».
H ομιλία του Μπαράκ Ομπάμα για τον εορτασμό των 100 ετών από τη γέννηση του Νέλσον Μαντέλα, περιελάμβανε πικρές διαπιστώσεις. Ζούμε σε «περίεργες και αβέβαιες εποχές», είπε.
Είχε επαναλάβει τους φόβους του για τις γέφυρες επικοινωνίας που γκρεμίζονται η μία μετά την άλλη και λίγους μήνες πριν, σε συνέντευξή του στον Ντέιβιντ Λέττερμαν.
Εκεί ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ, είχε περιγράψει την ψευδαίσθηση επικοινωνίας που υπάρχει στον κόσμο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Στην πραγματικότητα η πλειοψηφία των πολιτών ζει σε φούσκες, που περιλαμβάνουν “φίλους” και “ειδήσεις”, σύμφωνες με τα πιστεύω τους. Έχω τους φίλους που συμφωνούν μαζί μου. Ενημερώνομαι μέσω αλγορίθμων, που φουσκώνουν το “εγώ” μου και τις ήδη διαμορφωμένες απόψεις μου.
Αυτό οδηγεί σε αδυναμία σύνθεσης, σε απλοϊκές ερμηνείες της πραγματικότητας, σε μανιχαϊστικές αντιλήψεις και εν τέλει στην κυριαρχία των fake news.
Αν λίγα χρόνια πριν θεωρούσαμε ότι αυτό δεν έχει αντίκτυπο στην καθημερινότητα, σήμερα ζούμε στην εποχή του Τραμπ, του Brexit και των ακροδεξιών με τις εύκολες λύσεις. Τα αποτελέσματα είναι μπροστά μας.
Μια ολόκληρη γενιά ανθρώπων παγκοσμίως γαλουχήθηκε με το να ακούει μόνο τον εαυτό της και να μην μπορεί χωρίς ύβρεις να αντέξει τη διαφορετική άποψη. Η σύνθεση αναβάλλεται, η τυφλή σύγκρουση πριμοδοτείται. Όταν δύο άνθρωποι αδυνατούν να συμφωνήσουν αν έξω είναι μέρα ή νύχτα, τότε δεν υπάρχει καμία βάση για να επικοινωνήσουν.
Το βλέπουμε διεθνώς, σε μια κρίσιμη μάλιστα στιγμή, καθώς οι εθνικισμοί επιστρέφουν, όπως και η αντιπαράθεση των μεγάλων δυνάμεων, που αναζητούν “ζωτικό χώρο” στην οικονομία, χωρίς να λογαριάζουν τις παράπλευρες απώλειες. Σε μια τέτοια συγκυρία, ο πολίτης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, είναι εύκολος στόχος για τις μηχανές προπαγάνδας.
Το βλέπουμε βέβαια και στην ελληνική πραγματικότητα. Η παραδοσιακή αδυναμία συνεννόησης, πήρε διαδικτυακή μορφή, γιγαντώθηκε και πλέον δεν υπάρχει καν πεδίο πραγματικής αντιπαράθεσης. Η απόσταση της διαφωνίας από τη “δολοφονία χαρακτήρων” έχει εκμηδενιστεί.
Τον τόνο δίνουν πολιτικοί αντίπαλοι που αλληλοϋβρίζονται διαρκώς μπροστά σε ένα κοινό εκπαιδευμένο να πείθεται από κραυγές και να θεωρεί “βαρετούς”, “χλιαρούς” ή “αδύναμους”, όσους προτιμούν τα επιχειρήματα από τα fake news.
Με αυτά τα δεδομένα, η εμφάνιση του “Έλληνα Τραμπ”, είναι θέμα χρόνου και χρήματος. Το πλαίσιο είναι έτοιμο και οι ψηφοφόροι επίσης. Ένα εκλογικό σώμα που λατρεύει τις βολικές αλήθειες, καταναλώνει με πάθος ψεύτικες ειδήσεις και αποθεώνει ή ζηλεύει ηγέτες (Τραμπ, Πούτιν, Ερντογάν), που θεωρούν εμπόδιο τους θεσμούς και τη Δημοκρατία, θα ψήφιζε άνετα έναν τέτοιο υποψήφιο. Αρκεί να είχε λίγο καλύτερο χτένισμα.
Πηγή: news247.gr
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >