Από χθες είμαστε μάρτυρες ενός ακόμα περιστατικού προπαγάνδας και διαστρέβλωσης της αλήθειας. Το θέμα αυτής της προσπάθειας είναι το μεταναστευτικό και το αντικείμενο της διαστρέβλωσης μια πρόσφατη έκθεση της OLAF, της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης.

Ads

Στις 13 Οκτωβρίου το περιοδικό Spiegel δημοσίευσε την έκθεση της OLAF για τη δράση της Frontex στο Αιγαίο. Η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Frontex διέπραξε σοβαρά παραπτώματα και άλλες παρατυπίες, δε συμμορφώθηκε με τις αρμοδιότητές της αλλά και τα θεμελιώδη δικαιώματα κατά την άσκηση των καθηκόντων της στα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης.
Σε ποια εξωτερικά σύνορα; Στο Αιγαίο πέλαγος.

Γιατί δεν συμμορφώθηκε με τα δικαιώματα και τις αρμοδιότητές της; Δεν λειτούργησε με τον ενδεδειγμένο τρόπο στις επαναπροωθήσεις (pushbacks) που έλαβαν χώρα στο Αιγαίο.

Να σημειωθεί ότι στις 18 Οκτωβρίου, με βάση και την έκθεση της OLAF, η πλειοψηφία της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποφάσισε να μην χορηγήσει απαλλαγή για τον προϋπολογισμό του Frontex για το 2020 εξαιτίας της κακής διαχείρισης που επέδειξε η υπηρεσία και τα σοβαρά παραπτώματα που σημειώθηκαν, μεταξύ άλλων και στην Ελλάδα. Κατά της έγκρισης του προϋπολογισμού ψήφισε η ομάδα των Σοσιαλδημοκρατών, η κεντρώα/φιλελεύθερη Renew, οι Πράσινοι, η Αριστερά, 10 βουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και διάφοροι ανεξάρτητοι. Υπέρ της Frontex ψήφισαν το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, που συμμετέχει η Νέα Δημοκρατία, οι δυο ακροδεξιές ευρω-ομάδες, 2 κεντρώοι και 8 σοσιαλδημοκράτες και διάφοροι ανεξάρτητοι.  Οι δύο Έλληνες ευρωβουλευτές των Σοσιαλδημοκρατών δεν συμμετείχαν στην ψηφοφορία.

Ads

Το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ζήτησε προ ημερών από την υπηρεσία OLAF να απαντήσει εάν διερεύνησε περιστατικά επαναπροωθήσεων και διαπίστωσε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις ελληνικές Αρχές.

Εύλογα,  η εκπρόσωπος Τύπου της OLAF απάντησε ότι η υπηρεσία ποτέ δεν διερεύνησε ισχυρισμούς περί επαναπροωθήσεων στην Ελλάδα, καθώς κάτι τέτοιο δεν περιλαμβάνεται στην εντολή της υπηρεσίας. Ερεύνησε αποκλειστικά τον τρόπο με τον οποίο εφαρμόσθηκαν οι κανόνες διαχείρισης καταγγελιών εντός της Frontex.

Γιατί εύλογα;

Γιατί η υπηρεσία OLAF διερευνά περιπτώσεις απάτης εις βάρος του προϋπολογισμού της ΕΕ, διαφθοράς και σοβαρών παραπτωμάτων στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα. Η αρμοδιότητά της περιλαμβάνει άλλες υπηρεσίες και οργανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι εθνικές αρχές των κρατών-μελών. Ωε εκ τούτου, αντικείμενο της έρευνας της OLAF ήταν η Frontex και όχι οι ελληνικές αρχές. Αυτό δεν αμφισβητείται από κανέναν.

Ερεύνησε, όμως, όπως λέει και η εκπρόσωπος, «εάν εφαρμόσθηκαν οι κανόνες διαχείρισης καταγγελιών εντός της Frontex».  Καταγγελίες ως προς τι; Ποιο ήταν το περιεχόμενο αυτών των καταγγελιών;

Η εκπρόσωπος μπορεί να μην το ανέφερε, η έκθεση όμως που δημοσίευσε ο οργανισμός το αναφέρει στην τρίτη μόλις σελίδα όπου παραθέτει την περίληψη της πολυσέλιδης έκθεσης.

«Στις 11 Νοεμβρίου 2020 η OLAF άνοιξε εσωτερική έρευνα OC/2020/0866/A1 σχετικά με:

Α. πιθανά παραπτώματα και/ή παρατυπίες που σχετίζονται με τον FRONTEX, πιθανή εμπλοκή ή/και συγκάλυψη παράνομων επαναπροωθήσεων που διαπράχθηκαν από την …,
και
Β. πιθανά παραπτώματα και/ή παρατυπίες στην εσωτερική λειτουργία και διαχείριση της FRONTEX που διαπράχθηκαν από …».

Ακολούθως η έκθεση λέει ότι στις 3 Μαΐου του 2021 η OLAF αποφάσισε να χωρίσει την υπόθεση, προκειμένου να επισπεύσει τα πράγματα και να διερευνήσει και πρόσθετα πρόσωπα. Ως αποτέλεσμα άνοιξε νέα υπόθεση με μόνο αντικείμενο «τη διερεύνηση πιθανών παραπτωμάτων και/ή παρατυπιών που σχετίζονται με την FRONTEX σε σχέση με πιθανή εμπλοκή σε και/ή συγκάλυψη παράνομων επαναπροωθήσεων που διαπράχθηκαν, ιδίως από την …».

image
1. Απόσπασμα από την εισαγωγή της έκθεσης

Μετά την έρευνα, η OLAF καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι ισχυρισμοί είναι αληθείς. Και μιλά για σοβαρά παραπτώματα και άλλες παρατυπίες εκ μέρους της διοίκησης της Frontex: «Με τον τρόπο αυτό παρεμπόδισαν την ικανότητα της FRONTEX να συμμορφωθεί πλήρως με τις αρμοδιότητές της, δηλαδή να συμμορφωθεί με τα θεμελιώδη δικαιώματα κατά τη διάρκεια των δραστηριοτήτων της στα εξωτερικά σύνορα, και να εγγυηθεί το σεβασμό, την προστασία και την προαγωγή των θεμελιωδών δικαιωμάτων, όπως κατοχυρώνονται ιδίως στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ».
Οι καταγγελίες, λοιπόν, αφορούσαν πιθανή εμπλοκή ή/και συγκάλυψη παράνομων επαναπροωθήσεων στο Αιγαίο και οι ισχυρισμοί αποδεικνύονται, σύμφωνα με την έκθεση, αληθείς.

image
2. Ενδεικτικό απόσπασμα από την έκθεση της OLAF

Παρόλα αυτά, πηγές του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου ισχυρίζονται σήμερα πως η OLAF διαψεύδει ότι έγιναν επαναπροωθήσεις, δικαιώνοντας το Υπουργείο, την κυβέρνηση και την πολιτική που ακολουθείται.

Πρόκειται για άλλη μια εντυπωσιακή προσπάθεια παραποίησης της αλήθειας και  διαστρέβλωσης μιας έκθεσης επίσημου φορέα. Η αναμετάδοση εκ μέρους των mainstream MME των «πηγών του Υπουργείου» χωρίς κανέναν σχολιασμό και χωρίς αντιπαραβολή με την έκθεση της OLAF αποτελεί παραπληροφόρηση του κοινού.

* O Αντώνης Γαλανόπουλος είναι υποψ. διδάκτορας στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ