Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τον συντάκτη τους, χωρίς να συμπίπτουν κατ' ανάγκη με την άποψη του Tvxs.gr
Αύξηση της φορολόγησης στον πλούτο μέσω της περιουσίας, περιβαλλοντικά τέλη τα οποία θα απαλλάσσουν από φόρους στην εργασία και αφορολόγητο για τις πρώτες 10 θέσεις εργασίας σε κάθε μικρή επιχείρηση προτείνουν ανάμεσα σε άλλα οι Οικολόγοι Πράσινοι, απευθύνοντας έκκληση να ανοίξει ο διάλογος για το Φορολογικό ώστε οι πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις να «προλάβουν» την τρόικα. Σε αυτό το πλαίσιο, διοργανώνεται σήμερα συμβολική εκδήλωση , με τίτλο Φορολογήστε τον Πλούτο, στην πλατεία Κολωνακίου. Στο tvxs.gr ο εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων Τάσος Κρομμύδας.
Ads
Καλείτε σε διάλογο για το Φορολογικό;
Πρόκειται για ένα κρίσιμο θέμα, όσον αφορά το δημοσιονομικό ζήτημα της χώρας, το οποίο θα «ανοίξει» ούτως ή άλλως το επόμενο διάστημα. Επομένως, είναι σημαντικό να μην αφήσουμε αυτή την πρωτοβουλία στην τρόικα και στην κυβέρνηση. Οφείλουμε να αρχίσουμε το δημόσιο διάλογο το συντομότερο δυνατό. Όλες οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να τοποθετηθούν δημόσια και υπεύθυνα. Θεωρούμε το Φορολογικό «κλειδί» για την αποδέσμευση από τους εκβιασμούς οι οποίοι συνοδεύουν τα «πακέτα» στήριξης.
Στο πλαίσιο της πρότασης η οποία στηρίζεται σε 6 άξονες, δίνετε έμφαση χαρακτηριστικά στη φορολόγηση του πλούτου.
Πράγματι, δηλαδή στη φορολόγηση των περιουσιών, βεβαίως με ένα δίκαιο τρόπο. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ελλάδα οι φόροι περιουσίας δεν ξεπερνούν το 1,5% ως ποσοστό του ΑΕΠ, όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ ανέρχεται στο 2,5%. Προτείνουμε μία συνολική φορολόγηση περιουσίας με προοδευτικούς συντελεστές, ανάλογα με το μέγεθος της περιουσίας, βεβαίως, με την πρόβλεψη αφορολόγητων ποσών για όσα εισοδήματα -της τελευταίας 10ετίας για παράδειγμα- έχουν ήδη δηλωθεί και φορολογηθεί νομίμως. Θα πρέπει να συνυπολογιστούν και τα περιουσιακά στοιχεία τα οποία έχουν μεταφερθεί στο εξωτερικό, με τη συνοδεία μέτρων κάθαρσης και διαφάνειας, όπως είναι οι δηλώσεις πόθεν έσχες.
Γενικώς, χρησιμοποιείται το επιχείρημα ότι είναι δύσκολο να εντοπιστούν και άρα να φορολογηθούν τα μεγάλα κεφάλαια.
Γι’ αυτό κι εμείς στεκόμαστε περισσότερο στη φορολόγηση της περιουσίας και όχι των εισοδημάτων.
Όσον αφορά τις ελληνικές καταθέσεις στην Ελβετία;
Η φορολόγηση αυτών αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μέτρα το οποίο όφειλε να έχει λάβει η κυβέρνηση εδώ και 2 χρόνια. Δυστυχώς, όμως, δεν έχει επιδείξει την απαραίτητη πολιτική βούληση. Μάλιστα, για μεγάλο χρονικό διάστημα μιλούσε μόνο για φορολόγηση των τόκων. Ο,τιδήποτε δεν δικαιολογείται από τις φορολογικές δηλώσεις -για παράδειγμα- της τελευταίας 10ετίας, θα πρέπει να φορολογηθεί. Και φυσικά χρειάζεται να επιβληθούν τα αντίστοιχα πρόστιμα για φοροδιαφυγή. Η ελβετική κυβέρνηση έχει απευθύνει πρόταση για συνεργασία, στα πρότυπα των συμφωνιών με τη Γερμανία και τη Βρετανία, ωστόσο, δεν βλέπουμε να έχει ανταποκριθεί η ελληνική πλευρά.
Πάνω σε ποια λογική διατυπώνετε την πρόταση της λεγόμενης περιβαλλοντικής φορολόγησης;
Προτείνουμε την επιβολή περιβαλλοντικών φόρων οι οποίοι θα πρέπει να ξεφύγουν από την εισπρακτική λογική με την οποία χρησιμοποιούνται έως σήμερα στην Ελλάδα. Επιθυμούμε να είναι δημοσιονομικά ουδέτεροι, δηλαδή να αφαιρούνται από άλλες φορολογικές κατηγορίες, κατά κύριο λόγο από τη φορολόγηση στην εργασία. Επιπλέον, αυτοί οι φόροι θα μπορούν να αποτελούν εργαλεία ενθάρρυνσης, ή αντίστοιχα αποθάρρυνσης, δραστηριοτήτων οι οποίες έχουν επιπτώσεις στο περιβάλλον. Στον τομέα των περιβαλλοντικών φόρων η Ελλάδα είναι πραγματικά ουραγός στην ΕΕ. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, του 2009, η χώρα μας κατατάσσεται στην 25η θέση βάσει των φόρων στη ρύπανση ως ποσοστού επί του ΑΕΠ και αντίστοιχα 24η στο σύνολο της περιβαλλοντικής φορολόγησης. Το 2006 είχε αρχικά ψηφιστεί ο φόρος στερεών καυσίμων, τον οποίο κατήργησε μια εβδομάδα αργότερα τροπολογία για το λιγνίτη. Ένα είδος περιβαλλοντικού φόρου είναι και η δημοπράτηση των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα, η οποία καθίσταται υποχρεωτική από την 1η Ιανουαρίου του 2013. Όμως, ως Οικολόγοι Πράσινοι προκρίνουμε το συνδυασμό με μία απαλλαγή αντίστοιχης φορολόγησης -για παράδειγμα- στην εργασία. Σε αυτό το πλαίσιο, προτείνουμε την απαλλαγή των πρώτων 200 ευρώ της μισθοδοσίας από τις ασφαλιστικές εισφορές και για τους εργαζόμενους και για τους εργοδότες.
Τα υπόλοιπα σκέλη της πρότασης;
Χρειάζεται επιπλέον η αναδιάρθρωση της υφιστάμενης φορολογίας, με την έννοια ότι -για παράδειγμα- η εκκλησία θα πρέπει να φορολογείται με τους ίδιους όρους οι οποίοι διέπουν τις Μη Κερδοσκοπικές Οργανώσεις. Εκείνες με τη σειρά τους, βεβαίως, ως κοινωνικές επιχειρήσεις, δεν πρέπει να φορολογούνται όπως οι Ανώνυμες Εταιρείες. Για την τόνωση του συγκεκριμένου τομέα της οικονομίας, απαιτείται μία ευνοϊκότερη φορολογική μεταρρύθμιση.
Επίσης, επιθυμούμε τον ανασχεδιασμό του ΦΠΑ, δηλαδή τη μείωση σε πιο λογικά επίπεδα, με ένα διαχωρισμό μεταξύ των ειδών πρώτης ανάγκης και των ειδών πολυτελείας, αλλά και με μία διαφοροποίηση για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που είναι είτε φιλικά είτε επιβαρυντικά στο περιβάλλον. Εξού και η πρόταση για μείωση του ΦΠΑ σε προϊόντα ανακύκλωσης, ενεργειακής εξοικονόμησης, Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ή σε επισκευαστικές εργασίες.
Παράλληλα, εισηγούμαστε εκπτώσεις δαπανών και αφορολόγητα. Θεωρούμε ότι χρειάζεται πλήρης έκπτωση για όλες τις βασικές δαπάνες διαβίωσης, όπως και μία επανεξέταση των φοροαπαλλαγών που ισχύουν σήμερα για τα υψηλά εισοδήματα.
Έπειτα, προκρίνουμε τη φορολογία ως εργαλείο για την προστασία και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Δεδομένου ότι η συντριπτική πλειοψηφία των θέσεων εργασίας δημιουργούνται από μικρομεσαίες επιχειρήσεις, θα μπορούσε να θεσπιστεί ένα αφορολόγητο ανά θέση εργασίας για τις πρώτες 10 θέσεις εργασίας κάθε μικρής επιχείρησης.
Μία άποψη, την οποία ανάμεσα σε άλλους διατυπώνει η ΝΔ, προκρίνει την επιβολή ενιαίου χαμηλού φορολογικού συντελεστή για την ώθηση αναπτυξιακών πρωτοβουλιών.
Εμείς είμαστε αντίθετοι στη λογική της επίπεδης φορολόγησης. Τασσόμαστε υπέρ των κλιμακούμενων συντελεστών, διότι θα πρέπει να υπάρχει και μια λογική αναδιανομής στο φορολογικό σύστημα. Νομίζω, άλλωστε, ότι -με βάση και τη διεθνή εμπειρία- δεν ευσταθεί πάντοτε η θεωρία ότι η ενθάρρυνση όσων παράγουν πλούτο εξασφαλίζει οφέλη και για την υπόλοιπη κοινωνία.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >