«Εκτρώσεις: Ένα κοινωνικό και ηθικό πρόβλημα». Αυτό έγραφε η φάσα στη δημόσια τηλεόραση κατά τη διάρκεια συζήτησης σε πάνελ της εκπομπής «Απευθείας» με την Μάριον Μιχελιδάκη και τον Κώστα Λασκαράτο.

Ads

Το θέμα προέκυψε προφανώς από την επιμονή της Ιεράς Συνόδου, η οποία μετά τη θέσπιση της ημέρας του «Αγέννητου Παιδιού» τον περασμένο Ιούλιο, ένιωσε την ανάγκη να επανέλθει μετά τον σάλο με την σχετική καμπάνια στο Μετρό. Τοποθετήθηκε λοιπόν σχετικά υποστηρίζοντας ότι τα έμβρυα αποτελούν έναν πλήρη και ακέραιο άνθρωπο από τη στιγμή της σύλληψής τους και ως εκ τούτου «θεωρεί την εκουσία έκτρωση ως φόνο και δεν την αποδέχεται» επικαλούμενη τις διδαχές της Αγίας Γραφής και της Ιεράς Παραδόσεως της Ορθοδόξου Εκκλησίας του Χριστού.

Όλα αυτά στη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου, η οποία συνεδρίασε τη Δευτέρα και την Τρίτη υπό την προεδρία του Αρχιεπίσκοπου Αθηνών και πάσης Ελλάδας κ. Ιερώνυμου. Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως  μάλιστα κατά τη συνεδρίαση, έλαβε τα εύσημα για την κατάργηση της αργίας και την επαναφορά του εορτασμού των Τριών Ιεραρχών στα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Στο πάνελ της χθεσινής εκπομπής στη δημόσια τηλεόραση, ήταν προσκεκλημένοι οι κος Κρεατσάς, καθηγητής μαιευτικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, κος Περσελής, καθηγητής Θεολογίας και η κα Θεοτοκά, κλινική ψυχολόγος στο Αιγινήτειο. Οι δημοσιογράφοι, έκαναν το χρέος τους και με το παραπάνω, ρωτώντας τα αυτονόητα όπως το γιατί ανοίγουμε ξανά ένα θέμα που έχει λυθεί με την ισχύουσα νομοθεσία.  Όταν ο κύριος Κρεατσάς, υπογράμμισε μάλιστα πως η γυναίκες έχουν το δικαίωμα να διακόψουν την κύηση έως την 11η εβδομάδα και έως την 19η αν διαπιστωθεί πως το έμβρυο νοσεί, η κα Μιχελιδάκη, έσπευσε να συμπληρώσει πως υπάρχουν κι άλλοι λόγοι για τους οποίους μία γυναίκα μπορεί να μην επιθυμεί να φέρει στη ζωή αυτό το παιδί.

Ads

Ο κύριος Περσελής είπε πως  θέση της Ιεράς Συνόδου, δεν είναι κάτι νέο, αντιθέτως πάντα χαρακτήριζε την πράξη της έκτρωσης «πράξη φονική». Μπορεί να είχε ανέκαθεν λοιπόν η Ιερά σύνοδος αυτές τις θέσεις, όμως σήμερα απασχολεί τον δημόσιο διάλογο σχεδόν επιθετικά με αυτές, θα προσθέταμε εμείς. Και δεν είναι καθόλου τυχαίος ο συγχρονισμός της με μία κυβέρνηση, της οποίας η υπουργός παιδείας διοργανώνει ημερίδα με οργάνωση που μετέχει στο κίνημα κατά των αμβλώσεων. Ημερίδα που αναγκάστηκε να ανακαλέσει η κυρία Κεραμέως, μετά την κατακραυγή στον τύπο και τα social media. 

Το κίνημα κατά των εκτρώσεων είναι στα πάνω του σε όλες τις χώρες που η νεοπουριτανική ηθική καλπάζει. Σε παλιότερο ρεπορτάζ μας, είχαμε αναδείξει τις αποκαλύψεις του αμερικανικού τύπου σχετικά με την τεράστια χρηματοδότηση που προσφέρει η κυβέρνηση Τραμπ, σε θρησκευτικές οργανώσεις που κάνουν προπαγάνδα κατά των εκτρώσεων. Τα κονδύλια αυτά μέχρι πρότινος, πήγαιναν σε κλινικές που είχαν αναλάβει την ευθύνη της ενημέρωσης των πολιτών σχετικά με την πρόληψη.

Στις ΗΠΑ, έχουν απαγορευθεί οι εκτρώσεις σε ορισμένες πολιτείες, με αποτέλεσμα να καλπάζουν οι παράνομες εκτρώσεις που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των γυναικών, αλλά και να αναγκάζονται οι γυναίκες να ταξιδεύουν σε άλλες πολιτείες προκειμένου να παύσουν μια επικίνδυνη εγκυμοσύνη. Οι νόμοι δεν εξαιρούν ούτε τα θύματα βιασμών!

Οι υπέρμαχοι της απαγόρευσης των εκτρώσεων στη χώρα μας, μπορεί να βρίσκουν απέναντι την κοινωνία ακόμα, αλλά έχουν καταφέρει κάτι διόλου ασήμαντο. Να ανοίξει η συζήτηση για το αν η έκτρωση είναι δικαίωμα ή φονική πράξη. Το γεγονός λοιπόν ότι στη δημόσια τηλεόραση, επί δέκα λεπτά βλέπαμε τους τίτλους: «Η έκτρωση ως κοινωνικό και ηθικό πρόβλημα» και «Ιερά Σύνοδος: Η εκούσια έκτρωση είναι φόνος και δεν είναι αποδεκτή», είναι μια ήττα. Έστω κι αν τόσο οι ομιλητές όσο και οι παρουσιαστές, ήταν σε αντίθεση με της θέσεις της Ιεράς Συνόδου. Οι σκοταδιστές τα κατάφεραν. Άνοιξαν τη συζήτηση. Μας εμπότισαν με ένα δίλημμα επικίνδυνο χρησιμοποιώντας ένα κάρο επιχειρήματα, όπως η υπογεννητικότητα, ή οι θρησκευτικοί παραλογισμοί. 

Όμως όχι! Η έκτρωση δεν είναι ένα κοινωνικό και ηθικό πρόβλημα, επειδή έτσι θέλει η Ιερά Σύνοδος. Είναι δικαίωμα που έχει κάθε γυναίκα και έχει κατοχυρωθεί νομικά, μετά από αγώνες χρόνων. Για να μπορεί κάθε γυναίκα να φέρει στη ζωή ένα παιδί, το οποίο είναι απόλυτα επιθυμητό.  Για να μην αναγκάζεται μια ανήλικη να γίνει μητέρα. Για να μην αναγκάζεται ένα θύμα βιασμού να μεγαλώσει το παιδί του βιαστή της. Για να μην αναγκάζεται καμιά γυναίκα που για οποιονδήποτε λόγω δεν επιθυμεί τη μητρότητα, να δυστυχήσει και πλάι της να δυστυχήσει και ένα παιδί που θα γίνει δυστυχής ενήλικας.

Το έγκλημα είναι η απαγόρευση των εκτρώσεων λοιπόν. Και αισθανόμαστε ήδη, μεγάλη ασφυξία που στην Ελλάδα του 2020, πρέπει αυτό να το υπενθυμίζουμε στην εκκλησία και την πολιτεία και στα ΜΜΕ. Ας κάνει η πολιτεία τη δουλειά της με σωστή ενημέρωση για την πρόληψη λοιπόν, κι ας μας αφήσει η υπουργός και η εκκλησία να αποφασίζουμε εμείς για τα κορμιά μας και τις ζωές μας.