Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τον συντάκτη τους, χωρίς να συμπίπτουν κατ' ανάγκη με την άποψη του Tvxs.gr
Μετά τις ραγδαίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού και τις αλλεπάλληλες συσκέψεις των ειδικών και της κυβέρνησης, όλοι περίμεναν να πληροφορηθούν κάποιες σημαντικές αποφάσεις, ανάλογες με τη σοβαρότητα του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί.
Ωστόσο με έκπληξη διαπιστώνουμε ότι η πολύκροτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο μέγαρο Μαξίμου με πρωτοβουλία του κου Μητσοτάκη, στην οποία συμμετείχαν οι αρμόδιοι υπουργοί και στελέχη αρμόδιων υπηρεσιών, εκτός των αρμοδιοτέρων, δηλαδή εκείνων του Υπουργείου Υγείας και του ίδιου του Υπουργού και Υφυπουργού, ότι: «Παρά την μεγάλη ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων του κορoνοϊού στη χώρα μας, η κυβέρνηση δεν ανακοίνωσε νέα μέτρα μετά την σύσκεψη στο Μαξίμου».
Φαίνεται λοιπόν ότι μάλλον δεν χρειάζονται αυτή τη στιγμή κάποια νέα ή επικαιροποιημένα μέτρα, διότι όπως τόνισε ο πρωθυπουργός ανοίγοντας τη σύσκεψη: «Θέλω να είμαι ξεκάθαρος: Αυτή τη στιγμή κρίνω ότι το πλαίσιο το οποίο έχουμε στη διάθεσή μας – με βάση τα δεδομένα τα οποία έχουμε και με βάση τις υποδείξεις των ειδικών – είναι πλαίσιο επαρκές. Υπάρχει, όμως, ένα ζήτημα εφαρμογής. Άρα, θα πρέπει να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Ότι για να μπορέσουμε να μην βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα πιθανό δεύτερο κύμα, αυτά τα οποία έχουμε καθορίσει ως απαραίτητες, ελάχιστες προϋποθέσεις για να μπορούμε να διασφαλίσουμε τη δημόσια υγεία, τηρούνται».
Άρα λοιπόν έχουμε να κάνουμε με μια πολύ ιδιαίτερη κατάσταση, στην οποία το πρόβλημα που κατά γενική ομολογία είναι εξαιρετικά σοβαρό, γιατί αλλιώς δεν θα γίνονταν συσκέψεις επί συσκέψεων. Από την άλλη το πλαίσιο που έχουμε στη διάθεσή μας για να το αντιμετωπίσουμε είναι «επαρκές», απλώς υπάρχει ζήτημα εφαρμογής, που αν το λύσουμε, τότε θα μπορέσουμε να μην βρεθούμε αντιμέτωποι, με ένα πιθανό δεύτερο κύμα.
Ελπίζω να κατάλαβα σωστά.
Φαντάζομαι ότι ο κος Μητσοτάκης αναφέρεται στο πλαίσιο που ισχύει μέχρι σήμερα, από τη στιγμή που δεν έχουν ανακοινωθεί κάποιες νέες προσθήκες σε αυτό, το οποίο συμπεριλαμβάνει και την πρόσφατη ΚΥΑ, η οποία απ’ ό,τι ξέρω, καταργεί τις αποστάσεις των τραπεζοκαθισμάτων και τους περιορισμούς για τον αριθμό των ατόμων ανά τραπέζι, αλλά κυρίως καταργεί τη μάσκα στα εμπορικά καταστήματα.
Οι πολίτες από την άλλη θα πρέπει να ελέγχονται αυστηρά, από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς που θα επιβλέπουν τη σωστή εφαρμογή της τήρησης αυτού του συγκεκριμένου πλαισίου, δηλαδή να κάθονται όσοι θέλουν, όπου θέλουν στα τραπεζοκαθίσματα και να μην φορούν μάσκα στα μαγαζιά.
Κι αν γίνουν σωστά όλα αυτά, τότε θα μπορέσουμε να μην βρεθούμε αντιμέτωποι, με ένα πιθανό δεύτερο κύμα.
Δεν υποστηρίζω την άποψη ότι το πλαίσιο δεν περιλαμβάνει επίσης και κάποια άλλα μέτρα. Επικεντρώνομαι όμως σε αυτά – γιατί από τη στιγμή που δεν έχουν πάψει να ισχύουν, εφόσον δεν έχει ανακοινωθεί η κατάργηση της ΚΥΑ, ή δεν έχει γίνει αναστολή της ισχύος της – τότε όποιος δεν αντιλαμβάνεται κάποια «μικρή» αντίφαση σε όλα αυτά, μάλλον δεν κατοικεί στον ίδιο χώρο με εμάς τους υπόλοιπους !
Πρώτα απ’ όλα όσον αφορά τη μάσκα. Ένα ζήτημα που έχει ουσιαστικά διευκρινισθεί από την αρχή της πανδημίας, από το σύνολο του επιστημονικού κόσμου και των «ειδικών». Από τη πρώτη κιόλας στιγμή που έγινε γνωστός ο τρόπος μετάδοσης του ιού, συστήθηκε από όλους τους αρμόδιους διεθνείς και εθνικούς οργανισμούς η χρήση της μάσκας. Θλιβερές εξαιρέσεις απετέλεσαν κάποιοι θλιβεροί ηγέτες, όπως ο πρόεδρος της Βραζιλίας και των ΗΠΑ, ο πρώτος μάλιστα «την πλήρωσε» με μια σχετική καθυστέρηση βέβαια.
Σήμερα, έχοντας διανύσει μια περίοδο μερικών μηνών συμβίωσης με τον ιό, θα πρέπει να έχουμε καταλάβει ότι οι δήθεν αμφιβολίες, διχογνωμίες, αμφιταλαντεύσεις, που ακούγαμε κατά κόρον τον πρώτο καιρό από τον κο Τσιόδρα και άλλους «ειδικούς», ότι δήθεν αμφισβητείται η αποτελεσματικότητά της κι ότι η λανθασμένη χρήση της, κάνει περισσότερο κακό παρά καλό, μόνο το γέλωτα μπορούν πλέον να προκαλέσουν.
Ως προς την αποτελεσματικότητα δεν υπάρχει καμία επιστημονική εργασία που να την αμφισβητεί, απλώς μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις ως προς το βαθμό της αποτελεσματικότητας.
Ως προς το ζήτημα της λανθασμένης χρήσης της, ας φρόντιζαν από την πρώτη ημέρα να εκπαιδεύσουν τον κόσμο, γιατί φυσικά δεν είμαστε όλοι χειρουργοί !
Αλλά γιατί να φροντίσουν, αφού το βασικό πρόβλημα ήταν να μη φανεί η έλλειψη στην αγορά με αποτέλεσμα να αναπτυχθεί παράλληλα και το παραεμπόριο. Ζητήματα που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν ο ΕΟΔΥ και το Υπουργείο Υγείας είχε φροντίσει να εξασφαλίσει τουλάχιστον το προβλέψιμο προ επιδημίας απόθεμα.
Τέλος, ειδικά μετά τα πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα που αναδεικνύουν ακόμη μεγαλύτερη ευχέρεια στη μετάδοση του ιού, με την ομιλία, το τραγούδι, ακόμη και με την αναπνοή, είναι περιττό να συζητάει κανείς αναφορικά με την αναγκαιότητα για την υποχρεωτική χρήση της, όχι μόνο σε κλειστούς χώρους, αλλά και σε υπαίθριους, όταν δεν είναι δυνατόν να εφαρμοσθούν τα μέτρα για τις συνιστώμενες αποστάσεις.
Εκτός βέβαια κι αν υιοθετήσουμε κάποια διπολική συμπεριφορά, υπό την έννοια του ότι από τη μια λέμε ότι ο ιός μεταδίδεται πολύ εύκολα με τα μικροσταγονίδια, ακόμη και με την αναπνοή και ότι ό ιός είναι εδώ, δεν έφυγε και ότι δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, ενώ από την άλλη όσον αφορά τη χρήση της, δεν την καθιστούμε υποχρεωτική, περιοριζόμαστε σε μια απλή σύσταση, μέχρι που την καταργούμε.
Όσο δεν υπάρχει ακόμη φάρμακο – και όχι απλά δυνητικά αποτελεσματικά θεραπευτικά σχήματα – ούτε και εμβόλιο, που δεν είναι τόσο εύκολο να φθάσει σύντομα και μαζικά στον πληθυσμό, η μάσκα είναι το μόνο όπλο που έχουμε μέχρι στιγμής προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την πανδημία και για τον λόγο αυτό, η χρήση της θα πρέπει να γίνει ΑΜΕΣΑ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ.
Με αφορμή αυτό ας προχωρήσουμε και στο δεύτερο ζήτημα, στο κατά πόσον δηλαδή το «επαρκές πλαίσιο» είναι τόσο όσο φαίνεται επαρκές, με βάση τα δεδομένα, αλλά και τις υποδείξεις των «ειδικών».
Δεν είμαι σε θέση θέση να γνωρίζω αν υπάρχουν κι άλλα δεδομένα, εκτός από αυτά τα οποία δημοσιεύουν έγκριτοι διεθνείς οργανισμοί και Ινστιτούτα, που ασχολούνται νυχθημερόν με την εξέλιξη της πανδημίας, ωστόσο αυτά τα οποία έχω προσωπικά στη διάθεσή μου μάλλον δεν επιβεβαιώνουν το συμπέρασμα αυτό.
Επειδή αυτό που εξελίσσεται σήμερα μπροστά στα μάτια μας και που ευτυχώς μέχρι στιγμής δεν είναι ολέθριο, είναι το αποτέλεσμα της κυκλοφορίας του ιού τουλάχιστον 20 ημέρες ενωρίτερα, ας εξετάσουμε με προσοχή την εξέλιξη της πανδημίας από την αρχή του περασμένου μηνός, του Ιουνίου. Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι η περίοδος αυτή συμπίπτει και με το λεγόμενο «σταδιακό άνοιγμα» και επιστροφή στην περίφημη «κανονικότητα» (sic) !!
Και αξίζει να αναρωτηθεί κανείς ακόμη και με τα δεδομένα εκείνης της περιόδου κατά πόσον ήταν πρώτον μελετημένες και δεύτερον κατά πόσον σωστές οι αποφάσεις όλων εκείνων που διαχειρίζονταν και εξακολουθούν να διαχειρίζονται την πανδημία.
Από το διάγραμμα φαίνεται καθαρά η αυξητική τάση, ήδη από τις 9 Ιουνίου, γεγονός που μάλλον δεν επιβεβαιώνει την αισιόδοξη εκτίμηση του κου Μητσοτάκη «Πρακτικά δεν έχουμε κρούσματα. Αυτή είναι η ασφαλέστερη στιγμή να ανοίξουμε τα Δημοτικά», όπως είχε δηλώσει στη συνέντευξή του στο Star, περίπου στις 25 Μαϊου.
Τ ο δεύτερο διάγραμμα δείχνει την πορεία του επιδημικού κύματος μέχρι σήμερα
Τα ακόλουθα διαγράμματα απεικονίζουν την αύξηση συνολικά του αριθμού των κρουσμάτων από τις αρχές Ιουνίου
μέχρι σήμερα:
Τα παρακάτω δείχνουν τη σχέση ανάμεσα στα άτομα που αναρρώνουν και σε εκείνα που μολύνονται από τη νόσο. Επισημαίνω ότι η πτωτική τάση της καμπύλης εκφράζει το ισοζύγιο ιαθέντων – μολυνθέντων, που είναι αρνητικό σε βάρος των ιαθέντων.
Στις αρχές του Ιουνίου
μέχρι σήμερα
Τέλος αν κρίνει κανείς και από το επόμενο διάγραμμα που δείχνει την συνεχή αμείωτη πορεία με σταθερή αύξηση των νοσούντων από COVID- 19
τότε θα μπορέσει να αντιληφθεί ότι μάλλον δεν βρισκόμαστε σε ένα «δεύτερο κύμα», γιατί είμαστε ακόμη στο πρώτο. Ακόμη και αυτά τα δεδομένα που δεν βασίζονται σε μετρήσεις από εκτεταμένα τεστ στον πληθυσμό, αποδεικνύουν το γεγονός, ότι χωρίς εκτεταμένους ελέγχους είχε αφεθεί ελεύθερο το πεδίο προκειμένου να «υποβόσκει» η επιδημία. Τα κρούσματα που βλέπουμε σήμερα και μάλιστα με τη διασπορά στην ενδοχώρα, δεν είναι κρούσματα που έχουν προκύψει από επαφές με τα «εισαγόμενα», γιατί δεν έχουν ακόμη προλάβει να εκδηλωθούν. Αυτά θα εκδηλωθούν αργότερα. Ωστόσο είναι «συγγενείς» των «ορφανών» κρουσμάτων, για τα οποία εκφράζουν ο κος Μαγιορκίνης και οι λοιποί επιδημιολόγοι τις όψιμες ανησυχίες τους.
Επιπλέον τα διαγράμματα που προηγήθηκαν δεν επιβεβαιώνουν σε καμία περίπτωση ούτε και την εκτίμηση της κας Κοτανίδου, που χαρακτήρισε χθες (15/07) σε τηλεοπτική της εμφάνιση στο βραδυνό δελτίο ειδήσεων του Mega, τη σημερινή κατάσταση ως «μίνι έξαρση». Δεν γνωρίζω τι διαφορετικά δεδομένα έχει στη διάθεσή της που να δικαιολογούν την ατυχή αυτή έκφραση, αλλά θα ήταν προτιμότερο να αναθεωρήσει τις εκτιμήσεις της, προτού τα κρούσματα αρχίσουν να κτυπούν τη πόρτα της ΜΕΘ που διαχειρίζεται.
Πρέπει να πάψουμε να μιλάμε για δεύτερο κύμα. Αυτό που βλέπουμε είναι ακόμα κυματισμοί του πρώτου από το οποίο ουδέποτε ξεφύγαμε. Απλώς φρόντισαν ορισμένοι για ευνόητους λόγους να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι τα δύσκολα τα είχαμε αφήσει πίσω. Ακόμη κι αν αιτία γι αυτό ήταν ενδεχομένως η επιστημονική τους ανεπάρκεια, ελάχιστη σημασία έχει λαμβανομένου υπόψη του προβλήματος που δημιούργησαν.
Θεωρώ σκόπιμο να προσθέσω και μερικά ακόμη στοιχεία προκειμένου να στοιχειοθετηθεί πληρέστερα η άποψή μου ότι τα δεδομένα που όπως ισχυρίζεται ο κος Μητσοτάκης καθιστούν το πλαίσιο «επαρκές», είναι ανεπαρκή.
Θα ακολουθήσει μια σειρά διαγραμμάτων τα οποία απεικονίζουν την κατάσταση της επιδημίας στη χώρα μας με βάση το δείκτη Re, από τρία διαφορετικά ιδρύματα που ασχολούνται ειδικά με το συγκεκριμένο θέμα.
Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω τι στοιχεία έχει ο κος Μαγιορκίνης και η «ομάδα» του και τι δεδομένα διαχειρίζεται, υπολογίζοντας το συγκεκριμένο δείκτη σε 0,3 !!!! τον οποίον επαναλαμβάνουν όλοι οι «ειδικοί», ως αδιαμφισβήτητο δεδομένο, καθορίζοντας με βάση αυτό τις τύχες ημών των υπολοίπων.
Πάντως καλά θα κάνει είτε να πάψει να θεωρεί ότι βρισκόμαστε σε μια «στατιστική ρυτίδα», είτε να εξηγήσει σε εμάς τους αδαείς εάν ακολουθεί κάποια ειδική μεθοδολογία, ενδεχομένως διαφορετική από τη δημοσιευθείσα σχετική εργασία, στην οποία συμμετείχε και ο ίδιος.
Εάν πάλι δεν έχω κατανοήσει κάτι σωστά, θα ήμουν ειλικρινά υπόχρεος να δεχθώ τις σχετικές εξηγήσεις και να παραδεχθώ το λάθος των απόψεών μου.
Σε κάθε περίπτωση ακόμη κι εάν κάνω λάθος καλό θα ήταν να αποκτήσει ο ίδιος μια επαφή με τους διεθνείς αυτούς οργανισμούς, προκειμένου να αποκαταστήσει την αλήθεια, ώστε να μην κινδυνεύει η χώρα μας να εκτεθεί στους δυνητικούς τουρίστες και στους Tour Operators, που παρακολουθούν τους δείκτες αυτούς στις διάφορες χώρες, ώστε να μπορούν να εξασφαλίσουν ένα ασφαλή προορισμό.
Εάν κάποιοι στην Ελλάδα δεν παρακολουθούν τι γίνεται στη χώρα τους και στο εξωτερικό, δεν σημαίνει ότι οι ξένοι δεν παρακολουθούν το τι γίνεται στην Ελλάδα.
Είναι προτιμότερο να σκύψουν οι «ειδικοί» με προσοχή στη επιμελέστερη συλλογή, μελέτη των δεδομένων, αξιοποιώντας όλες τις επιστημονικές και διεπιστημονικές δυνατότητες που τους παρ΄χει σήμερα η τεχνολογία και ας ενεργήσουν με μεγαλύτερη συνέπεια, ταχύτητα και λιγότερες γραφειοκρατικές διαδικασίες. Το παράδειγμα με τη καθυστέρηση της απόφασης και της σύνταξης της εισήγησης στη κυβέρνηση για την υποχρεωτική χρήση της μάσκας είναι χαρακτηριστικό.
Αυτό θυμίζει τις δικαστικές αποφάσεις που στη καλλίτερη περίπτωση χρειάζεται να περάσουν μερικοί μήνες για να καθαρογραφούν.
Δεν πρέπει να αφήνουν κανένα περιθώριο για παρανοήσεις ή αφορμές, με αποτέλεσμα η πρωτοβουλία των πολιτικών να αντικαθιστά τις πρωτοβουλίες των επιστημόνων.
Είναι κρίμα να πηγαίνει χαμένη η φιλότιμη προσπάθεια των συνεπών επιστημόνων που δεν έπαυαν σε κάθε ευκαιρία να εξηγούν την αποδεδειγμένη προστασία που παρέχει η μάσκα και να επιμένουν στην υποχρεωτική χρήση της.
Ας με συγχωρέσουν οι πολιτικοί και οι «ειδικοί» για την αγωνιώδη κριτική, πλην όμως δυσκολεύομαι να κατανοήσω τη στάση τους τούτη τη δύσκολη ώρα, που αντί για τα ουσιαστικά προβλήματα εστιάζουν στα ζητήματα εφαρμογής ενός ανεπαρκούς σχεδιασμού.
Πολύς λόγος έγινε για τα πανηγύρια. Στο κάτω κάτω αυτά καταργήθηκαν, ας μην τα συνεχίζουμε με άλλους τρόπους.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >