Ένας πρωθυπουργός εμφανίζεται στην Βουλή και, γελώντας, χρησιμοποιεί όλα τα προπαγανδιστικά τρικ που επιστρατεύονται κάθε φορά σε κοινοβουλευτικές αντιπαραθέσεις, λες και πρόκειται για οποιανδήποτε συνεδρίαση και όχι για εκείνην που αφορά στην κορύφωση μίας τραγωδίας με 100 νεκρούς την ημέρα. Όσους ακριβώς θρηνήσαμε μία μόνο, αλλά αποφράδα, μέρα στην τραγωδία στο Μάτι, την οποία ο ίδιος εκμεταλλεύθηκε με τρόπο πρωτοφανή για να ανέλθει στην εξουσία.

Ads

Με την ίδια άνεση που επιχειρηματολογούσε κατά της υποχρεωτικότητας, τώρα επιχειρηματολογεί υπέρ, και μάλιστα θεωρεί ότι με αυτήν έστησε την τέλεια παγίδα στην αντιπολίτευση, λες κι αυτό είναι το ζητούμενο μπροστά στο μεγάλο θανατικό και αυτό που θα περίμενε ένας ώριμος λαός που ζει μία καθημερινή τραγωδία.

Το ερώτημα είναι: αυτός ο πρωθυπουργός αυτής εδώ της χώρας και όλο το σύστημα που τον στηρίζει, θεωρούν μήπως ότι η πιο μεγάλη μετάλλαξη δεν συνέβη στον κορωνοϊό, αλλά στον ελληνικό λαό;

Η αλήθεια είναι ότι, δύο ημέρες πριν, ο Άδωνις Γεωργιάδης έλεγε ότι όλα πάνε καλά στην χώρα και την κυβέρνηση. Όλα! Το πείραμα με τον Άδωνη Γεωργιάδη να λέει τα πάντα και τα αντίθετά τους, όσο κι αν φαίνεται παράξενο, θεωρείται άκρως επιτυχημένο και κυρίαρχο στον δημόσιο λόγο. Ο σημερινός πρωθυπουργός είναι θαυμαστής του φαινομένου, χωρίς μάλιστα να διαθέτει την ευφράδειά του. Το πείραμα υπερβαίνει τα πρόσωπα και ο κανόνας που το διέπει είναι ότι, αν ένας λαός βομβαρδίζεται από το πρωί μέχρι το βράδυ, ασχέτως αν την μία μέρα με το ένα επιχείρημα και την άλλη με το αντίθετό του, τότε μπορεί να εξουδετερωθεί η μνήμη του, πολύ περισσότερο αν αυτή η μνήμη δεν έχει αποδειχθεί διαχρονικά το δυνατό σημείο αυτού του λαού.
Στα πλαίσια αυτού του δόγματος, ο Κυρ. Μητσοτάκης μπορεί την σήμερον ημέραν να λέει στην Βουλή, σαν αν μην συμβαίνει τίποτε, «εσείς φέρατε τα μνημόνια», όταν σε άλλες εποχές όλοι θα αναρωτιούνταν: «μα καλά, είναι στα σύγκαλά του;» Το ίδιο στην Βουλή φωνάζει δυνατά σε στυλ Άδωνη «ντροπή σας, κύριε Τσίπρα», σαν να πρόκειται για τις εποχές που έλεγε τα πάντα για να ανέβει στην εξουσία και να μην είναι η εποχή που κυβερνάει εν μέσω μιάς πανδημίας, μπροστά τουλάχιστον στην οποία θα έπρεπε να στέκεται με σοβαρότητα και σεβασμό, έστω και αν αισθάνεται ότι δεν οφείλει σε κανέναν άλλον σεβασμό, μέσα στην συγκεκριμένη συγκυρία.

Ads

Όταν ο Κυρ. Μητσοτάκης ήταν στην αντιπολίτευση και βαδίζαμε στο Μεσολόγγι, στην πορεία προς το Ηρώο την Κυριακή των Βαΐων, κάποιος από τον κόσμο του φώναξε: «Εδώ δεν γελάμε. Εδώ είναι μνημόσυνο!» Ο ίδιος θα του φώναζε χθες στην Βουλή: «Εδώ δεν γελάμε. Εδώ μιλάμε για μία τραγωδία!»
Ξανά στο σήμερα. Το θέμα δεν είναι μόνο αν ένα μέτρο που παίρνει η κυβέρνηση είναι λιγότερο ή περισσότερο λάθος, αλλά το γεγονός ότι χρησιμοποιεί την πανδημία για να κερδοσκοπήσει πολιτικά, ποντάροντας στον διχασμό μεταξύ ομάδων του πληθυσμού. Μέσω μιάς προπαγάνδας που έχει βουτήξει στα έγκατα της κοινωνίας ψάχνοντας εκεί όπου υπήρχε ο φθόνος, η επιθυμία για τον θάνατο της κατσίκας του γείτονα και η ευκαιρία όχι να νοιώσω ως καλό παράδειγμα επειδή εμβολιάσθηκα, αλλά ανώτερος κι εγώ, μια φορά στην ζωή μου, απέναντι στον διπλανό μου. Όσο πιο επιτυχημένη θεωρηθεί αυτή η προπαγάνδα, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος. Ένας πραγματικά δημόσιος κίνδυνος. Οδηγεί σ’ έναν υπόκωφο κοινωνικό εκτραχηλισμό, που είναι ο προθάλαμος του εκφασισμού.

Το μεγάλο ερώτημα είναι πώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης μπορούν να μην συμβιβασθούν πρακτικά με την περιθωριοποίησή τους στο παιγνίδι της πληροφόρησης, αλλά να απευθυνθούν στις δυνάμεις της κοινωνίας που διαθέτουν ικμάδες αντίστασης στον ολιγαρχικό απολυταρχισμό. Στον δρόμο. Έστω και κάτω από τους περιορισμούς που επιβάλλει η δυσκολία της συγκυρίας.

*  Ο  Γ. Βαρεμένος είναι βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και αναπληρωτής τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.