Ο β’ γύρος των Προεδρικών εκλογών στην Τουρκία μονοπώλησε τα πρωτοσέλιδα του τ/κυπριακού Τύπου. Αξίζει να σημειωθεί ότι στα Κατεχόμενα, όπως και στον α’ γύρο, νικητής ήταν ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου με το 58,15% των ψήφων έναντι 41,85% του Ερντογάν.

Ads

Η πλειονότητα των εφημερίδων στέκεται στο γεγονός ότι τα αποτελέσματα αναδεικνύουν μία χώρα χωρισμένη στα δύο: χαρακτηριστικός ο τίτλος της κεντροαριστερής Yenidüzen «Δύο διαφορετικές Τουρκίες», όπου επισημαίνεται ότι ο αγώνας ήταν αμφίρροπος έως το τέλος και «τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι στην Τουρκία χωρίστηκαν στα δυο, εμφανίστηκε το προφίλ δύο διαφορετικών Τουρκιών», ενώ η Yeni Bakis συμπληρώνει ότι παρόλο που ο Κιλιτσντάρογλου πλειοψήφισε στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως η Κωνσταντινούπολη, η Σμύρνη, η Άγκυρα, η Αττάλεια, τα Άδανα και το Ντιγιάρμπακιρ, τα ποσοστά του Ερντογάν ήταν μεγαλύτερα σε επαρχίες που βίωσαν τον πρόσφατο καταστροφικό σεισμό όπως η Χατάι και το Αντίγιαμαν.

Η κεντροδεξιά Halkin Sesi υπό τον τίτλο «Συνέχεια στον δρόμο με τον Ερντοάν»  επισημαίνει ότι ο Ερτοάν έλαβε 2,5 εκατομμύρια ψήφους περισσότερες από τον Κιλιτσντάρογλου και ήρθε πρώτος σε 52 από τις 81 επαρχίες της Τουρκίας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναφορικά με την επίδραση του αποτελέσματος των εκλογών στο Κυπριακό παρουσιάζει άρθρο γνώμης του έγκριτου δημοσιογράφου Cenk Mutluyakalı, με τίτλο «Η διάσπαση στην Τουρκία, η ένσταση στην Κύπρο» όπου σημειώνει ότι «Το χειρότερο δυνατό αποτέλεσμα αποτυπώθηκε στην κάλπη. Δεν το εννοώ από την άποψη της νίκης του Ερντογάν, … αλλά γιατί η χώρα κυριολεκτικά χωρίστηκε στα δύο».

Ads

Ο δημοσιογράφος ασκεί σκληρή κριτική στις αντιδημοκρατικές συνθήκες υπό τις οποίες έλαβε χώρα η προεκλογική εκστρατεία, «όλες οι δυνατότητες του κράτους χρησιμοποιήθηκαν υπέρ της εξουσίας», αλλά επισημαίνει ότι «πλέον θα είναι σαφές στον Ερντοάν ότι δεν τελεί υπό την έγκριση ενός στους δύο ανθρώπους που συναντά στο δρόμο», ενώ προβλέπει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος «θα έχει να αντιμετωπίσει μία πολύ πιο σθεναρή αντίσταση», αφού θα αναγκαστεί να μετριάσει το αυταρχικό του προφίλ, «Δεν μπορείς να βλέπεις τη μισή χώρα ως τρομοκράτες. Πώς θα έρθετε πρόσωπο με πρόσωπο με έναν ομοφυλόφιλο, με ένα μέλος του HDP; Η κοινωνική ειρήνη έχει κλονιστεί τόσο πολύ, πολλές διαφορετικές ομάδες έχουν στοχοποιηθεί. Με αυτή την αλήθεια, μια χώρα δεν μπορεί να ομαλοποιηθεί».

Αναφορικά με το Κυπριακό, ο Mutluyakalı θεωρεί ότι το καθεστώς Ερντογάν έχει χάσει την παρεμβατική του ισχύ στο νησί «Το τουρκικό εκλογικό σώμα στην Κύπρο – το οποίο περιλαμβάνει τόσο Κύπριους όσο και σημαντικό αριθμό πολιτών της ΤΔΒΚ (sic) – δεν ενέκρινε τις πρακτικές Ερντογάν», ενώ εκφράζει φόβους για την οικονομική πορεία των Κατεχομένων λόγω της άμεσης εξάρτησής τους από την Τουρκία «Νομίζω ότι το κύριο μέλημά μας θα είναι η τουρκική λίρα…Υπάρχει μια τρελή απώλεια της τουρκικής λίρας…Το 80% των καταθέσεων στις τράπεζες είναι σε ξένο νόμισμα….ακόμη και οι δημόσιοι πόροι εξοικονομούνται σε ξένο νόμισμα. Αλλά και οι συνταξιούχοι, οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι ασφαλισμένοι αμείβονται με τουρκική λίρα, έτσι η αγοραστική δύναμη μειώνεται μέρα με τη μέρα, τα λεφτά στις τσέπες τους εξαφανίζονται, το επίδομα συνταξιοδότησης χάνει το νόημά του».

Εξαιτίας όλων των παραπάνω ο δημοσιογράφος θεωρεί ότι μία είναι η λύση για τα Κατεχόμενα, «Ιδού, γι’ αυτό η Κύπρος χρειάζεται να απελευθερωθεί από όλες αυτές τις συνιστώσες.… Θέλουν επίσης (οι τ/κύπριοι) σεβασμό. Σεβασμός στην ταυτότητα, την προσωπικότητα, τους θεσμούς, τις αξίες και τις ελευθερίες τους… Αυτό έδειξαν και τα εκλογικά αποτελέσματα….πρέπει να προστατεύσουμε την ανεξαρτησία μας, την θέλησή μας και τις ελευθερίες μας τόσο σε επίπεδο οικονομίας όσο και δημοκρατίας. Έχουμε το ανθρώπινο δυναμικό για να το πετύχουμε αυτό. Αυτοί που θέλουν να προστατέψουν την Κύπρο από την οπισθοδρομική αντίληψη στην Τουρκία είναι πολύ περισσότεροι στη χώρα μας από τους δουλοπρεπείς».

*Μέλος ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και της Γραμματείας Εξωτερικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων