Τι φταίει που οι δημοσκοπήσεις στην Ελλάδα, τουλάχιστον από το 2012 (έβγαζαν 3ο τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το ΠΑΣΟΚ που έβγαζαν 2ο καταβαραθρώθηκε), στις εκλογές Σεπτεμβρίου 2015 έβγαζαν είτε μπροστά τη ΝΔ είτε μπάρα μπάρα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ (με σφάλμα 1-8 μονάδων), στο Δημοψήφισμα έβγαζαν το αντίστροφο αποτέλεσμα, από το τι πράγματι έγινε!!
 

Ads

 Αν υποθέσουμε ότι στις περισσότερες δημοσκοπήσεις δε γίνονται μαγειρέματα, λόγω λίστας Πέτσα ή παίρνουν διαπλεκόμενες αναθέσεις, πως μπορούμε να ερμηνεύσουμε τη κραυγαλέα αποτυχία τους; Πως επίσης να ερμηνεύσουμε ότι στα μεγάλα ζητήματα (οικονομία, πυρκαγιές, φυσικές καταστροφές, πανδημία κλπ) βγάζουν κυρίαρχη την αρνητική τοποθέτηση στην κυβερνητική πολιτική, αλλά ταυτόχρονα το κυβερνητικό κόμμα σε ψηλά ποσοστά πρόθεσης ψήφου με διαφορές 5,5-10 μονάδων;  

Στην Ελλάδα υπάρχουν επιπλέον συστηματικό σφάλματα (bias) από δομικά προβλήματα:
 

α) Δε πιάνουν τους φτωχούς και πολύ φτωχούς, οι οποίοι έχουν καταργήσει τα σταθερά τηλέφωνα και έχουν μόνο καρτοκινητό για τις ανάγκες τους. Αυτοί δε καταγράφονται,

Ads

β) Δε πιάνουν τους νέους γιατί δεν έχουν σταθερά επειδή εργάζονται ή δε βρίσκονται, 

γ) Δε πιάνουν κατηγορίες πληθυσμού, όπως Ρομά,  πολιτογραφημένους αλλοδαπούς κτλ.

δ) Οι αρνούμενοι να απαντήσουν δε καταγράφονται και δεν αναφέρεται ο αριθμός τους.
 

Οι δημοσκοπήσεις και τα αποτελέσματα του ά γύρου στις προεδρικές εκλογές Κύπρου
 

Δε γνωρίζω αν και στη Κύπρο υπάρχουν τα παραπάνω δομικά προβλήματα. Γνωρίζω όμως ότι ο Χριστοδουλίδης (πρώην υπουργός Εξωτερικών, κυβερνητικός εκπρόσωπος του προέδρου Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ) συγκέντρωσε 32%, ενώ ο Μαυρογιάννης (του Αριστερού ΑΚΕΛ) 29,6%.  Δηλαδή διαφορά 2,4 μονάδων. Τρίτος έμεινε ο Αβέρωφ Νεοφύτου με 26,11%.
 

Τι έβγαζαν οι δημοσκοπήσεις τις τελευταίες εβδομάδες;

-Σταθερή διαφορά μεταξύ 8,0-13,5 μονάδων στον Χριστοδουλίδη, ενώ στη δεύτερη θέση φιγουράριζε ο επίσημος υποψήφιος του ΔΗΣΥ Νεοφύτου, αφήνοντας εκτός δεύτερου γύρου τον Μαυρογιάννη του ΑΚΕΛ.

-Μάλιστα, τη τελευταία  βδομάδα η διαφορά Χριστοδουλίδη-Μαυρογιάννη έφτασε τις 14 μονάδες!!! 

-Σημειώνω ότι οι διαδοχικές κυπριακές δημοσκοπήσεις, τύγχαναν πανηγυρικής προβολής  στα ελληνικά συστημικά Μέσα Ενημέρωσης…  

-Στην Κύπρο ψήφισαν 404.201 (συμμετοχή 72.05%), ενώ στην Ελλάδα το 2019  ψήφισαν 5.769.644 (συμμετοχή 57,78%). Με άλλα λόγια στη μικρή Κύπρο οι δημοσκοπήσεις απέτυχαν  παταγωδώς, ενώ στη 16 φορές πολλαπλάσια Ελλάδα, θα πετύχουν, ακόμα και αν δεν είναι στημένες;   

Εδώ ταιριάζει απόλυτα η παροιμία: ”Με τον ήλιο τα μπάζουμε, με τον ήλιο τα βγάζουμε, τι έχουν τα έρμα και ψοφάνε;”
 

• Πάνε σε “αποκρατικοποίηση” Εθνικής- Πειραιώς

Η κυβέρνηση διαμήνυσε τη πρόθεση της να πουλήσει  τις μετοχές του κράτους, δηλαδή  το 40,39% της Εθνικής και το 27% της Πειραιώς και να περιέλθουν ολοκληρωτικά σε μεγαλομετόχους. Επειδή όμως άργησαν, είναι απίθανο να προχωρήσουν σε προεκλογική περίοδο. Αν ξαναβγούν θα κάνουν και αυτό, σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ που έχει δεσμευτεί για την επανακρατικοποίηση της Εθνικής για να υπάρξει ένα ισχυρό χρηματοδοτικό εργαλείο.

 

• Ξέφυγε πάλι το Δημόσιο Χρέος
 

 Ξεπέρασε τα 400 δισ. ευρώ, φτάνοντας στο 190,5% του ΑΕΠ, υπερβαίνοντας κατά 8 δισ. τον στόχο του Προϋπολογισμού, εξέλιξη που προκαλεί ανησυχία, την ώρα που ο προϋπολογισμός παρουσιάζει υπερέσοδα, από τον υψηλό πληθωρισμό, μέσω του ΦΠΑ και των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης(!).

Αν παραμείνει η ΝΔ, πάλι μνημόνια βλέπω, πάλι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κληθεί να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά…