Δύο τέκνα των ορέων της Δυτικής Κρήτης σφράγισαν την πρόσφατη επικαιρότητα. Ο πρωθυπουργός ούτε γεννήθηκε ούτε ανατράφηκε στην νήσο ούτε επιθυμεί ιδιαιτέρως να προβάλει μια ανύπαρκτη χωριάτικη καταγωγή. Αντιθέτως γνήσιοι ορεσίβιοι είναι οι κ.κ. Χατζηδάκης Κωστής και Πολάκης Παυλής. Από τον οξυκόρυφο Ψηλορείτη και τα Λευκά όρη αντιστοίχως.

Ads

Το αίτημα συγχώνευσης των Κωστή και Παυλή σε κάτι ενιαίο, ακούγεται ανόητο. Ακόμη κι αν δεχόταν ο κ Χατζηδάκης να θρέψει μύστακα κι ο κ Πολάκης να καλλωπίσει την εμφάνιση του οι διαφορές θα παρέμεναν χαώδεις. Ακόμη κι αν δεν αρέσει τινος η εικόνα Χατζηδάκη πάει πολύ να του ζητά να εκπολακιστεί και τούμπαλιν Ακόμη κι αν το απαιτούν διάφοροι ευφάνταστοι που βλέπουν την ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ να συγκλίνουν προς μια κοινή διάμεση εικόνα, ιδανική για τον μεσαίο χώρο.

Το πρόβλημα δεν είναι ότι οι πολιτικοί αρχηγοί θα απαιτούσαν έτσι εξωφρενικές θυσίες από φίλους, προσωπικούς και πολιτικούς. Το πρόβλημα είναι ότι το κοινό που προσδοκά τάχα το υβρίδιο τράγου κι ελάφου είναι απολύτως ανύπαρκτο. Ελλείψει όμως μαζικών κομμάτων, λαϊκών κινημάτων, θεσμών της κοινωνίας των πολιτών κλπ. οι πολιτικοί Αρχηγοί μαθαίνουν την πελατεία τους από διηγήσεις δημοσκόπων, σχολιαστών και επιφυλλιδογράφων.

Αποτελεσματικότητα

Χαρακτηριστική περίπτωση είναι η συζήτηση περί διεμβολισμού του παλιού ΠΑΣΟΚ δια του αποκεφαλισμού του Πολάκη και της ανάστασης του καθηγητή Σταθάκη. Ο εβδομηντάρης καθηγητής δεν διεμβόλισε επί πενήντα χρόνια τον χώρο αυτό ωστόσο θεωρείται δεδομένο ότι θα το πράξει τώρα. Οι αριθμοί άραγε συμφωνούν;

Ads

Το ΠΑΣΟΚ της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά πήρε το 2019 στους τέσσερις νομούς της Κρήτης 16%,12%,10%, 6%. Θα έλεγε κανείς ότι η παρουσία του ‘τοξικού’ Πολάκη απώθησε τους κεντρώους και παρέμειναν στο ΚΙΝΑΛ, αν δεν υπήρχε η χοντροκέφαλη πραγματικότητα που λέει ότι στα Χανιά είναι το 6% κι όχι το 16%. Η δε αναλογία 1 προς 6 στα Χανιά μεταξύ ΚΙΝΑΛ/ΣΥΡΙΖΑ ήταν πχ στο Λασίθι μικρότερη του 1 προς 3. Στον δε δήμο Σφακίων το 6% ήταν μόλις 3% και η σχέση 1:16 ενώ στην νήσο Γαύδο το ΠΑΣΟΚ πήρε μόλις μία (1) ψήφο.

Παραδόξως οι επαΐοντες περίμεναν να διαπιστώσουν την αδήριτο πραγματικότητα από το Hastag «με τον Παυλάρα …»

Χρονισμός

Υποστηρίζεται ότι η μεθόδευση εξοστρακισμού του Πολάκη ήρθε σε χρόνο ακατάλληλο λόγω εγγύτητας των εκλογών.  Ωστόσο σε αυτή την φάση η οικεία φράξια (Κίνηση Μελών) κείται μάλλον αδρανοποιημένη λόγω της ποινικής καταδίκης του επικεφαλής της ενώ η αντίπαλη φράξια (Ομπρέλλα) δέχεται τον υπαινιγμό ότι όλα αυτά έγιναν για το χατίρι ενός εκ των γερόντων της. Η δε εγγύτητα των εκλογών καθιστά τον κ Πολάκη ένοχο εκ προοιμίου για τυχόν κακό αποτέλεσμα.

Τα προβλήματα στον χειρισμό αυτό είναι τρία:

α) φαίνεται σαν να προεξοφλείται έτσι η εκλογική ήττα
β) δίνεται η αίσθηση ότι το σύνθημα «δικαιοσύνη παντού» εξαιρεί την Πλατεία Κουμουνδούρου, με το όλο αυτό το μπαλαμούτι για την σύγκλιση των οργάνων.
γ) η δημοφιλία Πολάκη δεν βρίσκεται στους διαδρόμους της Κουμουνδούρου αλλά στα 9/10 των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ εκτός αυτής ενώ δεν στερείται σημαντικής επιρροής κι εκτός ΣΥΡΙΖΑ.

Ανένδοτος;

Η Κουμουνδούρου με καθυστέρηση κι ατελώς, οριοθετήθηκε από το σκεπτικό του εισαγγελέα κ Ελευθεριάνου.

Οι μεν «προγραφέντες» δημοσιογράφοι εξυπονοούνται ως αδύναμοι κι ευάλωτοι μπροστά σε έναν θηριώδη τέως υπουργό ενώ στην πραγματικότητα  εκπροσωπούν ένα πανίσχυρο και μονοφωνικό σύμπλεγμα επιχειρηματιών-καναλαρχών-πολιτικών. Έχουν προγράψει στα αλήθεια πρόσωπα κι έχουν επανειλημμένως εκτελέσει χαρακτήρες, αδίστακτα και κυνικά. Η μακιγιαρισμένη καθημερινή παρουσία τους στις οθόνες ουδόλως ξεπλένει πολλούς από αυτούς κι από άλλες εμπλοκές. Εξ άλλου οι ίδιες οθόνες πρόβαλαν σε παρόμοιους ρόλους μέχρι πρόσφατα τον κ Φουρθιώτη κά. Τέλος αν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν συνεπής προς τα λεγόμενα του δεν θα είχε 15 φωτογραφίες αλλά 108 τουλάχιστον.

Η δημοσιότητα είναι απαράβατος όρος της δικαιοσύνης κι η εκάστοτε ψήφος του δικαστή είναι επώνυμη κι όχι απόρρητη. Είναι αντιφατικό σε συνθήκες «ανενδότου» να δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ εξετάσεις νομιμοφροσύνης στην Νέα Δημοκρατία. Ωστόσο αν επιλέξει να το πράξει ας ξέρει ότι ενυπάρχει ο κίνδυνος του slippery slope (ολισθηρή πλαγιά). Αν δεχθούμε ότι η κρίση περί χειραγωγημένου σώματος ανωτάτων δικαστών (ως γνωστόν ομοφώνησαν δεκατρείς κληρωθέντες κι όχι ορισθέντες) είναι εξόχως άδικη κι άξια καρατόμησης του κ. Πολάκη, τι ακριβώς σημαίνει αυτό για τα παρακάτω; Πως είναι δυνατόν την ίδια στιγμή η απόφαση αυτή να αγνοηθεί στην σύνθεση των ψηφοδελτίων;

Σε συνθήκες ανενδότου πόσο είναι λογικό να υπαγορεύεται ο εξοβελισμός του πιο μαχητικού στελέχους από τα ΜΜΕ του αντιπάλου;

Επιμύθιο:

Ένδεκα χρόνια μετά το 2012  ξαναήρθε η ώρα για επτακομματική (7) Βουλή; Ποτέ  μια προσωπική διαμαρτυρία που πήρε μορφή κόμματος δεν άλλαξε τον ρου της ιστορίας ωστόσο συχνά δόθηκαν ευκαιρίες για μια αυτοτελή πολιτική παρουσία με έντονα συναισθηματικά χαρακτηριστικά κι ιδιαιτέρως με επικέντρωση στην άδικη μεταχείριση του διαμαρτυρομένου. Η δε υπόθεση αυτή ακουμπά όλο το πολιτικό φάσμα από αναρχικούς της Rosa Nera μέχρι εθνικιστές …