Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τον συντάκτη τους, χωρίς να συμπίπτουν κατ' ανάγκη με την άποψη του Tvxs.gr
«Τα μέτρα λιτότητας δεν ικανοποιήσαν το Eurogroup» σύμφωνα με τον διεθνή Τύπο. Σε αυτό το μήκος κύματος κινούνται τα περισσότερα ξένα μέσα ενημέρωσης αναφορικά με το χθεσινό Eurogroup, κάνοντας λόγο για τελεσίγραφο της ευρωζώνης στην Αθήνα. Ένα κενό κράτους στην Ελλάδα, βλέπει ο γερμανικός Τύπος.
Ads
«Οι πολιτικοί αρχηγοί στην Ελλάδα συμφώνησαν στα νέα μέτρα λιτότητας, αλλά αυτό δεν ικανοποίησε τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης» γράφει το Spiegel σχολιάζοντας τα όσα διαδραματίστηκαν το βράδυ της Πέμπτης στις Βρυξέλλες στη διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup. «Πιέσεις στην Ελλάδα – Μιζέρια στην Ελλάδα» τιτλοφορείται άρθρο του περιοδικού.
Ο ανταποκριτής του ΒΒC στις Βρυξέλλες αναφέρει, πως το κλίμα στην Ευρωζώνη έχει αρχίσει να αλλάζει και πως ενώ η επίσημη άποψη είναι ότι η Ελλάδα πρέπει να σωθεί, εντούτοις πληθαίνουν οι συζητήσεις και οι φωνές που λένε ότι τελικά η χρεοκοπία της Ελλάδας δεν θα είχε και τόσο καταστροφικές συνέπειες,
Οι απαιτήσεις των υπουργών Οικονομικών δημιουργούν περαιτέρω αβεβαιότητα για την πολυαναμενόμενη διάσωση της Ελλάδας, γράφει η Wall Street Journal, σημειώνοντας πως το ενδιαφέρον επικεντρώνεται τώρα στην ψηφοφορία στη Βουλή την Κυριακή, καθώς η Ευρωζώνη απαιτεί την έγκριση της συμφωνίας από το ελληνικό Κοινοβούλιο. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, συνεχίζει η Wall Street Journal, απαιτούν γραπτές δεσμεύσεις από τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση συνεργασίας, προκειμένου να εξασφαλίσουν ότι η συμφωνία θα εφαρμοστεί και από τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει το αργότερο ως τον Απρίλιο.
Ο Guardian τονίζει πως το Eurogroup ανέβαλε για μία εβδομάδα την απόφασή του για την Ελλάδα, τη στιγμή που ο χρόνος κυλά αντίστροφα προς μία ενδεχόμενη χρεοκοπία της χώρας.
Η Ευρωζώνη απέρριψε την συμφωνία για τα νέα μέτρα και έστειλε τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο πίσω στην Αθήνα με ένα νέο πακέτο απαιτήσεων και έχοντας θέσει ασφυκτικές προθεσμίες, υπογραμμίζουν οι Financial Times.
Το Associated Press μεταδίδει πως λίγες ώρες αφότου η Ελλάδα είχε υποκύψει στις πιέσεις για νέες περικοπές σε θέσεις εργασίας και δαπάνες, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών έκριναν ότι οι αποφάσεις της Αθήνας δεν είναι αρκετές και απαιτούν να κλείσουν ως την επόμενη εβδομάδα μέτρα για την εξασφάλιση 325 εκατ. ευρώ.
Οι ευρωπαίοι υπουργοί οικονομικών «κράτησαν» το πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, που θέτει τους βουλευτές στην Ελλάδα υπό την πίεση της κυβέρνησης να εγκρίνουν τα νέα μέτρα λιτότητας ή να βγει η χώρα από το ευρώ, επισημαίνει το Bloomberg.
«Οι πολιτικοί συμφώνησαν για νέα μέτρα – Η Ελλάδα δεν έχει άλλη επιλογή», αναφέρει η γαλλική εφημερίδα Le Figaro, ενώ η ιταλική Κοριέρε ντε λα Σέρα, επισημαίνει ότι «υπήρξε συμφωνία, αλλά το Eurogroup φρενάρει το δάνειο».
Γερμανικός Τύπος: Ένα κενό η Ελλάδα
«Η Ελλάδα ένα κενό», επιγράφεται σχόλιο της εφημερίδας Süddeutsche Zeitung του Μονάχου. Η εφημερίδα τονίζει ότι «η Ελλάδα έχει περιοριστεί σε ένα κενό κράτος. Αυτό το κενό δε γεμίζει ούτε με τις φωνές των ανθρώπων, ούτε με τους τακτικισμούς των πολιτικών και τις πανικόβλητες προειδοποιήσεις των πιστωτών. Είναι απλά εκεί. Αυτή τη στιγμή θα βοηθούσε τουλάχιστον λίγη ειλικρίνεια. Η επισήμανση απευθύνεται κυρίως στους Έλληνες πολιτικούς. Ο βαθμός της ανευθυνότητάς τους έναντι του ίδιου τους του λαού αλλά και των υπόλοιπων Ευρωπαίων δεν μπορεί να εκφραστεί πλέον με λόγια». «Η διαφάνεια και η ειλικρίνεια θα ήταν οι κατάλληλες αρετές αυτήν την ώρα, αλλά αντ’ αυτού ο ελληνικός κομματικός μηχανισμός παίζει σκοτεινά παιχνίδια συμφερόντων και διαδίδει μισές αλήθειες για την πραγματική κατάσταση της χώρας και το ρόλο των δανειστών» Και η εφημερίδα καταλήγει: «Αυτή η επικοινωνιακή πολιτική αυτήν την έσχατη ώρα επιτρέπει μόνο ένα συμπέρασμα: Αναζητείται ένας ένοχος. Χρειάζεται απαραίτητα ένας κακός που θα προφέρει στο τέλος τη μισητή λέξη χρεοκοπία» αναφέρει στο σχόλιό της, η εφημερίδα.
Η εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit περιγράφει ένα σκηνικό στο οποίο η ΕΕ θέτει όρους, η Ελλάδα δεν τους πραγματοποιεί, ωστόσο κάθε φορά μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις παρέχονται νέα δάνεια στη χώρα. Η γερμανική εφημερίδα εκτιμά όμως ότι στο παρασκήνιο η Ευρώπη προετοιμάζεται εδώ και αρκετό διάστημα για μία νομισματική ένωση χωρίς την Ελλάδα. Και προσθέτει: «Ωστόσο θεωρείται απίθανο ότι η Γερμανία ή άλλες χώρες του Βορρά θα αποκλείσουν την Ελλάδα από την ευρωζώνη, καθώς δεν υπάρχει η νομική βάση γι’ αυτό. Πιο πιθανό είναι ότι οι προϋποθέσεις για μία νέα βοήθεια θα γίνουν τόσο σκληρές, ώστε οι Έλληνες θα εγκαταλείψουν μόνοι τους το ευρώ. Ο αμερικανικός τραπεζικός όμιλος Citigroup υπολογίζει την πιθανότητα επαναφοράς της δραχμής τους επόμενους 18 μήνες σε ένα ποσοστό άνω του 50%».
«Η Ελλάδα βάζει μπροστά τη μηχανή εκτύπωσης χρήματος», διαβάζουμε στην Die Welt. Η γερμανική εφημερίδα παραθέτει στοιχεία έρευνας του ελβετικού τραπεζικού ομίλου UBS, τα οποία δείχνουν ότι ο ισολογισμός της Τράπεζας της Ελλάδας έχει σχεδόν διπλασιαστεί σε σχέση με το 2010. O Στεφάν Ντεό οικονομικός αναλυτής της UBS αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η ΕΚΤ παραχώρησε το δικαίωμα έκδοσης χρήματος στις κεντρικές τράπεζες των χωρών. Αυτό μπορεί να επιφέρει βαρύτατες συνέπειες», προειδοποιεί ο ειδικός της UBS αξιολογώντας τις επιπτώσεις της χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής από τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >