Στα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της ευρωζώνης και ειδικότερα στις αποφάσεις που λήφθηκαν για την Ελλάδα αναφέρονται εκτενώς δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου.

Ads

Συγκεκριμένα, η εφημερίδα Financieele Dagblad αναφέρει πως η ελληνική κυβέρνηση βγήκε πολύ πιο κερδισμένη από τη συμφωνία της περασμένης Παρασκευής απ’ ότι φαίνεται σε μια πρώτη ματιά. Όπως σημειώνει, στο τέλος του μήνα, η Ελλάδα θα παρουσιάσει ένα σχέδιο για την πώληση κρατικής περιουσίας 50 δις ευρώ, και αυτό σε αντάλλαγμα για ένα, μόνο κατά 1%, μικρότερο επιτόκιο στα 80 δις ευρώ που η ΕΕ έχει προπληρώσει, και μια επιμήκυνση στο χρόνο αποπληρωμής.

Ένας έμπορος ομολογιών, στο Άμστερνταμ, υπολόγισε ότι, έτσι, τα επόμενα χρόνια, θα εξοικονομήσουν οι Έλληνες 5,6 δις ευρώ. Κατάφερε η ΕΕ (δηλαδή η Γερμανία) να στριμώξει άσχημα την Ελλάδα ή θα επιτραπεί στο Παπανδρέου να πουλήσει φύκια για μεταξωτές κορδέλες;

Όποιος παρατήρησε την χθεσινή αύξηση στις τιμές των ομολόγων θα πιστέψει το δεύτερο. Αλλά ο γιος του οικονομολόγου καθηγητή πανεπιστημίου, Ανδρέα Παπανδρέου, κέρδισε ακόμη περισσότερα από την συμφωνία από ό,τι φαίνεται με πρώτη ματιά. Πρώτον, αυτά τα 50 δις είναι ψίχουλα σε σύγκριση με ό,τι κατέχει η κυβέρνηση σε κρατικές συμμετοχές. Από μια πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα, φαίνεται ότι η «η περιουσία» της Αθήνας στα τέλη του 2010 υπολογιζόταν σε 195 δις ευρώ. Πρόκειται για πλήρη κυριότητα ή συμμετοχές του κράτους σε 94 επιχειρήσεις, στους τομείς των συγκοινωνιών, ενέργειας και υδάτων, τουρισμού και τυχερών παιχνιδιών. Εκτός από αυτά, υπάρχουν ακόμα ακίνητα, τα οποία αξίζουν 200 με 300 δις ευρώ.

Ads

Με λίγα λόγια, αν οι Έλληνες πουλήσουν μόνο το 10-13% των «ασημικών», θα έχουν πετύχει το στόχο των 50 δισ. ευρώ. Δεύτερον, δεν υπάρχει συντομότερος δρόμος για να ολοκληρωθεί σε εύλογο χρόνο μια παρόμοια πώληση. Γιατί πόσο θα χρειαστεί για να μαζέψει κανείς 50 δις από την πώληση περιουσίας;

Δεν πρέπει να προκαλεί, λοιπόν, εντύπωση το πώς ο Παπανδρέου ενέδωσε τόσο εύκολα. Τώρα θα περιμένουμε πότε θα είναι η επόμενη φορά που θυμωμένος θα τηλεφωνήσει στο ΔΝΤ και την ΕΕ».

«Μια ανάσα 6 δις ευρώ από την Αθήνα» είναι ο τίτλος της Les Echoes, που αναφέρεται σε δηλώσεις του Γ. Παπανδρέου, μετά τη συμφωνία των «17» που προβλέπει μείωση των επιτοκίων δανεισμού και παράταση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου που έχει χορηγηθεί στη χώρα από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ.

Ως αντάλλαγμα, σημειώνει η εφημερίδα, της οικονομικής αυτής ανάσας για τη χώρα, η ελληνική κυβέρνηση επιβεβαίωσε χθες, ότι πρόκειται στα τέλη του μήνα τις λεπτομέρειες του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, ύψους περί τα πενήντα δις ευρώ έως το 2015. Στο πλαίσιο αυτό, ο κίνδυνος στάσης πληρωμών για την Ελλάδα απομακρύνεται, χωρίς όμως και να εξαφανίζεται.

Από την πλευρά της, η Wall Street Journal αναφέρεται στις δηλώσεις Παπανδρέου, σύμφωνα με τις οποίες «κερδίσαμε μία μάχη, αλλά ο αγώνας συνεχίζεται. Διαθέτουμε σημαντικό πλούτο, τον οποίο πρέπει να αξιοποιήσουμε ώστε να βγάλουμε την Ελλάδα από τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται σήμερα».

«Η Ελλάδα επωφελείται από τις πρόσφατες αποφάσεις», γράφουν οι Financial Times, επισημαίνοντας ότι οι ηγέτες της ευρωζώνης κατέληξαν σε ένα πακέτο μέτρων που βοηθά μεν στην επιβίωσή τους μέσα από την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στην ευρωζώνη, την ώρα όμως ακριβώς που οι επενδυτές είχαν χαμηλώσει τις προσδοκίες τους.

«Το πακέτο αγοράζει για τα προβληματικά κράτη της ένωσης χρόνο, δεν αντιμετωπίζει όμως το βασικό θέμα της ευρωζώνης: τη φερεγγυότητα, υπογραμμίζει η βρετανική εφημερίδα και προσθέτει ότι με δεδομένη τη δυσκολία του να επιτευχθεί μία συμφωνία σε ένα σύνολο χωρών που είναι διχασμένο και μετά από όλες τις μέχρι σήμερα χαμένες ευκαιρίες, οι αποφάσεις αυτές αποτελούν πρόοδο», γράφει η εφημερίδα και συνεχίζει: Η Ελλάδα επωφελείται, δεν έχει υπάρξει όμως καμία συμφωνία για την Ιρλανδία, ενώ δεν αντιμετωπίζονται τα προβλήματα με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η Πορτογαλία, που είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα πρέπει να στραφεί στον EFSF.

Η εφημερίδα τονίζει επιπλέον ότι οι αποφάσεις δεν κατάφεραν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα του χρέους στην ευρωζώνη- το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο επαναλαμβάνει – και θα χρειαστούν κάποιες πιο γενναίες αποφάσεις για την αντιμετώπιση του ευρύτερου προβλήματος χρέους, ενώ παράλληλα προσθέτει ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε να μειώνουν το πολιτικό κόστος σε κάποιες πρωτεύουσες – και κυρίως στο Βερολίνο – για τα bailouts, αυξάνει όμως το πολιτικό κόστος για τις χώρες που είτε έχουν διασωθεί, είτε μπορεί να χρειαστούν διάσωση στο μέλλον (κυρίως την Ιρλανδία).