Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τον συντάκτη τους, χωρίς να συμπίπτουν κατ' ανάγκη με την άποψη του Tvxs.gr
Η ένταση ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους εκπροσώπους της τρόικας, με αφορμή δηλώσεις των τελευταίων για ιδιωτικοποιήσεις κρατικών περιουσιακών κεφαλαίων ύψους 50 δισ. ευρώ, αλλά και τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, απασχόλησαν χθες δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου.
Ads
Ειδικότερα, όσον αφορά στην ένταση μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και τρόικας, η γερμανική Hannoversche Allgemeine γράφει σχετικά: «Η Ελλάδα απέρριψε τις απαιτήσεις της ΕΕ και του ΔΝΤ για πρόσθετες ιδιωτικοποιήσεις. Η υποστηριζόμενη από την ΕΕ και το ΔΝΤ Ελλάδα χρειάζεται βέβαια βοήθεια, αλλά «εντολές λαμβάνουμε μόνο από τον ελληνικό λαό», ανέφερε το Σαββατοκύριακο δήλωση του έλληνα κυβερνητικού εκπροσώπου Γιώργου Πεταλωτή. Η ΕΕ και το ΔΝΤ εξέφρασαν τη λύπη τους ότι δημιουργήθηκαν «εσφαλμένες εντυπώσεις» και δήλωσαν ότι η απόφαση της κυβέρνησης σε όλους τους δημοσιονομικούς τομείς είναι σεβαστή», ενώ προσθέτει: «Σύμφωνα με παρατηρητές, η έντονη αντίδραση της κυβέρνησης αποσκοπεί κυρίως σε εσωτερική κατανάλωση».
«Ελλάδα: Η κατακραυγή για τις ιδιωτικοποιήσεις κρίνεται “λυπηρή” από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ», γράφει η La Voix, επισημαίνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ έκριναν «λυπηρή» χθες την κατακραυγή που προκλήθηκε στην Ελλάδα από τα νέα αιτήματα για μαζικές ιδιωτικοποιήσεις.
Εκτενή αποσπάσματα από την ανακοίνωση που εξέδωσαν οι εκπρόσωποι της τρόϊκας, ανακοίνωση στην οποία εξέφρασαν τη βαθιά τους εκτίμηση για τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, παραθέτει το Bloomberg, ενώ αναφέρεται επιπλέον ότι ο Γιώργος Παπανδρέου είχε τηλεφωνική επικοινωνία τόσο με τον Dominique Strauss Kahn όσο και με τον Olli Rehn προκειμένου να εκφράσει – «σύμφωνα με email που εστάλη από το γραφείο του πρωθυπουργού» – τα παράπονά του.
Στη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι ζητήσαμε βοήθεια όχι όμως ανάμειξη στα εσωτερικά μας, αναφέρονται οι Financial Times, με την παρατήρηση ότι η δήλωση αυτή αποτελεί την πρώτη φορά που η Ελλάδα επικρίνει δημόσια τους όρους του δανείου των 110 δις που έλαβε τον Μάϊο από την ΕΕ και το ΔΝΤ. «Η Ελλάδα επιχειρεί να διορθώσει τις σχέσεις της με την ΕΕ και το ΔΝΤ μία μόλις ημέρα αφού τους κατηγόρησε για ανάμειξη στα εσωτερικά. Η πρόσφατη αυτή διαμάχη φέρνει στο προσκήνιο την αυξανόμενη αντίθεση στο εσωτερικό του κυβερνώντος σοσιαλιστικού κόμματος απέναντι στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», γράφει η εφημερίδα.
«Η «λαϊκίστικη πτέρυγα» του σοσιαλιστικού κόμματος αντιτίθενται στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων με το σκεπτικό ότι ισοδυναμεί με «ξεπούλημα των οικογενειακών ασημικών», ενώ μέλη του κόμματος έχουν διατυπώσει την ανησυχία τους ότι τμήματα της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας ενδέχεται να πουληθούν σε επενδυτές από το εξωτερικό. Αναλυτές πάντως εκτιμούν ότι το τελευταίο αυτό πρόγραμμα (ιδιωτικοποιήσεων) εάν εφαρμοστεί με επιτυχία θα έχει μεγάλη σημασία για την αντιμετώπιση του δημόσιου χρέους της χώρας που φτάνει τα 300 δις», προσθέτει.
Η οικονομική εφημερίδα Les Echos αναφέρεται στη συνέντευξη Τύπου της τρόικας, επισημαίνοντας ότι Ε.Ε., ΔΝΤ και ΕΚΤ είναι «ικανοποιημένοι» από την προσπάθεια δημοσιονομικής σταθεροποίησης της Αθήνας. Ζήτησαν όμως περισσότερο «φιλόδοξα» σχέδια για τις αποκρατικοποιήσεις και τις διαρθρωτικές αλλαγές. «Οι εμπειρογνώμονες της τρόικας πιέζουν για επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων -συμβουλές τις οποίες πήρε στραβά ο Γιώργος Παπανδρέου ο οποίος εξέφρασε σχετικά με το θέμα παράπονο στον Ντομινίκ Στρος-Καν και τις οποίες η Αθήνα θεώρησε παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας», τονίζει χαρακτηριστικά. «Παρ’ όλο που ο Paul Thomsen από το ΔΝΤ κρίνει «επιτυχές» για την ελληνική οικονομία το πρόγραμμα στήριξης, η δεξαμενή σκέψης Bruegel ανέφερε σε σχετική έκθεσή της ότι η Ελλάδα είναι «μη αξιόχρεη» προκαλώντας αίσθηση», καταλήγει το δημοσίευμα.
Αναδιάρθρωση χρέους
Η Ελλάδα θα υποχρεωθεί πιθανότατα – λόγω της αύξησης των επιτοκίων – σε αναδιάρθρωση του χρέους της, επισημαίνει ο ο Lars Feld, οικονομικός σύμβουλος της Angela Merkel στην εφημερίδα Suddeutsche Zeitung. Τάχθηκε επίσης υπέρ της απόφασης να υπάρξει παράταση του χρόνου αποπληρωμής των ελληνικών ομολόγων ενώ παράλληλα εξέφρασε την άποψη ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι «σταθερές» και το ευρώ θα επιβιώσει.
«Οι χώρες που χρειάζονται διάσωση δεν είναι αξιόπιστοι εταίροι στη συνθήκη ανταγωνιστικότητας» που προτίθεται να προτείνει η γερμανίδα καγκελάριος, παρατηρεί ο Irwin Stelzer σε σχόλιό του στη Wall Street Journal. «Με την οικονομία να έχει συρρικνωθεί και με περαιτέρω αναμενόμενη συρρίκνωση, η Ελλάδα ίσως κάποια μέρα να επωφεληθεί από τις προτάσεις της Μέρκελ, αλλά αυτό δεν θα γίνει πριν αναδιαρθρώσει το χρέος της, κάτι που η Γερμανία βλέπει ως εφιάλτη και προσπαθεί να αποφύγει», σημειώνει.
«Μαθηματικά παιχνίδια διώχνουν τα σενάρια τρόμου ενώπιον του ενδεχομένου αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους», γράφει η Handelsblatt, σημειώνοντας ότι η ολλανδική τράπεζα ING επιχειρεί να ανατρέψει τα «σενάρια τρόμου» σχετικά με πιθανή αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, υποστηρίζοντας ότι, ακόμη κι αν η Αθήνα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση, «οι επενδυτές με μεγάλο αριθμό ελληνικών ομολόγων δε θα φύγουν με άδεια χέρια». Επίσης εκτιμα ότι ακόμη κι αν μειωθούν οι πληρωμές στους επενδυτές ή αν επιμηκυνθεί ο χρόνος ωρίμανσης των ελληνικών ομολόγων, αυτά ενδέχεται να εξακολουθήσουν να προσφέρουν υψηλές αποδόσεις.
Την αναδιαπραγμάτευση του χρέους ως τη μόνη λύση για τις υπερχρεωμένες χώρες της περιφέρειας στην ευρωζώνη, όπως την Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία προτείνει ο οικονομολόγος Barry Eichengreen σε συνένετυξή του στην κυριακάτικη ΝΖΖ. Στην περίπτωση της Ελλάδος προτείνει επιμήκυνση αποπληρωμής των δανείων και μείωση των επιτοκίων , ώστε να ελαφρυνθεί το χρέος κατά 30%, όταν ο ιστορικός μέσος όρος απώλειας των πιστωτών σε περιπτώσεις αναδιάρθρωσης χρέους είναι περίπου 35%. Σε ερώτηση αν θα ήταν ευκολότερο για την Ελλάδα να εγκαταλείψει το ευρώ και να υποτιμήσει το νόμισμα της, απαντά αρνητικά, επισημαίνοντας τον κίνδυνο φυγής κεφαλαίων από την χώρα κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων , με αποτέλεσμα μία γιγαντιαία χρηματοπιστωτική κρίση. Τέλος θεωρεί ως ανεπαρκή την ομπρέλα σωτηρίας του ευρώ ύψους 440 δις. ευρώ.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >