Συνεχίζεται στα διεθνή μέσα ενημέρωσης η συζήτηση για το αν η Ελλάδα πρέπει να αποχωρήσει από την ευρωζώνη και ποιές θα είναι οι συνέπειες για την ίδια και για τα άλλα κράτη-μέλη.

Ads

Στην ιστοσελίδα των Financial Times δημοσιεύται σχετικό βίντεο-ρεπορτάζ με δηλώσεις διακεκριμένων οικονομολόγων και του πρώην πρωθυπουργού της Ισπανίας, Jose Maria Aznar. Στις συζητήσεις του συμποσίου Ambrosetti Forum που διεξάγεται στη βόρεια Ιταλία, υπογραμμίζει το ρεπορτάζ, επικρατεί απαισιοδοξία για την οικονομία της ευρωζώνης και ειδικότερα για την Ελλάδα. Η κυρίαρχη τάση στη συνεδρίαση αυτή υποστηρίζει την αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη, μία ιδέα που έξι μήνες νωρίτερα θα χαρακτηριζόταν ως ριζοσπαστική.

Ο οικονομολόγος Martin Feldstein τονίζει ότι ένα από τα βασικά προβλήματα της ευρωζώνης, εκτός από την κρίση χρέους, είναι ότι δεν συζητείται καθόλου το διαρκές πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας εντός του ευρώ.

Ακόμα και αν η Ελλάδα, η Πορτογαλία και οι υπόλοιπες υπερχρεωμένες χώρες της ευρωζώνης αντιμετωπίσουν το δημοσιονομικό τους πρόβλημα, σε μερικά χρόνια θα ξαναεμφανίσουν μεγάλα ποσοστά χρέους λόγω της έλλειψης ανταγωνιστικότητας. Η μόνη λύση για την Ελλάδα είναι η έξοδός της από το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, αλλά αυτό είναι πολιτικά αδύνατο, επισημαίνει το δημοσίευμα. Τόσο η Μέρκελ, όσο και ο Σαρκοζί έχουν επενδύσει ένα τεράστιο πολιτικό κεφάλαιο ώστε να διατηρηθεί η ευρωζώνη ως έχει, γεγονός όμως που έχει τεράστιες συνέπειες για την Ελλάδα, καθώς είμαστε μάρτυρες ενός τεράστιου πολιτικού χάους στη χώρα

Ads

Οι περικοπές σε μισθούς και σε δαπάνες στην Ελλάδα πρέπει να κυμανθούν γύρω στο 20% – 30%, μία πολύ δύσκολη διαδικασία που μοιάζει με εκείνη της Γερμανίας την περίοδο του 1929 – 1933. Κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει τη χώρα στα πρόθυρα ενός εμφυλίου πολέμου, καταλήγει το άρθρο.

«Θα μείνουμε μόνο η Ολλανδία και η Γερμανία;»

O Frits Bolkestein, πρώην ηγέτης του κόμματος VVD (Φιλελεύθεροι Συντηρητικοί) και πρώην επίτροπος της Ολλανδίας στην ΕΕ, μια μέρα μετά την αποχώρηση της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από την Αθήνα, δήλωσε ότι «η Ελλάδα πρέπει να πάρει βοήθεια, με τον όρο ότι θα υποσχεθεί να βγει από το ευρώ. Οι Έλληνες πρέπει να ξαναγυρίσουν στη δραχμή. Με μια σημαντική υποτίμηση, οι Έλληνες θα μπορέσουν να κάνουν εξαγωγές ευκολότερα. Το μειονέκτημα είναι ότι το εξωτερικό χρέος της χώρας θα αυξηθεί. Ως αντιστάθμισμα, οι χώρες του ευρώ θα πρέπει να παρατείνουν το χρόνο διάρκειας των δανείων ή να μειώσουν το επιτόκιο. Ένα μέρος του χρέους θα πρέπει, επίσης, να παραγραφεί. Αυτό θα είναι άσχημο για τις τράπεζες, αλλά δεν μπορούμε πλέον να χρονοτριβούμε. Αυτή είναι μια καταστροφική πορεία» καταλήγει ο πρώην ηγέτης του VVD.

Όπως η μεγάλη πλειοψηφία των ειδικών, έτσι και ο Gerrit Zalm, πρόεδρος της τράπεζας ΑΒΝ AMRO, δεν συμφωνεί με την πρόταση, γιατί θα αυξηθεί η πίεση προς την Ιταλία, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία να εγκαταλείψουν την νομισματική ένωση. «Στο τέλος, σε μια τέτοια περίπτωση, θα μείνουμε μόνο η Ολλανδία και η Γερμανία. Τότε, θα ακολουθήσει μια ύφεση, πολύ χειρότερη από την δεκαετία του ’30, του περασμένου αιώνα», καταλήγει ο Zalm.