Με τίτλο «Σχέδιο β’ για την Ελλάδα» το περιοδικό Der Spiegel αναφέρεται στα διάφορα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών για μια ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Σε μία τέτοια εξέλιξη, θα ανακουφίζονταν χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία, καθώς θα υπήρχαν πρόσθετοι πόροι για την ενίσχυσή τους από το EFSF. Ωστόσο, στην Ελλάδα περιγράφεται μια πραγματική καταστροφή. Όλο το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού:

Ads

Η διάψευση ήλθε άμεσα και χωρίς περιθώρια παρανόησης, αλλά παρ’ όλα αυτά άφησε ορισμένα θέματα ανοιχτά. «Μήνες τώρα η Γερμανία έχει μοναδικό στόχο τη σταθεροποίηση της Ευρωζώνης, όπως είναι τώρα», δήλωσε η καγκελάριος Α. Μέρκελ την περασμένη Πέμπτη.

Νωρίτερα, είχαν κυκλοφορήσει πληροφορίες ότι η Γερμανία μαζί με τη Γαλλία σχεδιάζουν μια μικρότερη Ευρωζώνη, χωρίς την Ελλάδα, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιταλία. Τέτοια σχέδια δεν υπάρχουν, ίσως μόνο σκέψεις για το τι θα συμβεί, αν μια χώρα – εθελοντικά ή αναγκαστικά – εγκαταλείψει την ΟΝΕ. Αυτός ο κίνδυνος υφίσταται προπάντων για την Ελλάδα, η οποία στο μεταξύ, αντίθετα με την Ιταλία ή την Ισπανία, θεωρείται ανίατη περίπτωση εξυγίανσης. 

Οι Έλληνες ακύρωσαν βέβαια το δημοψήφισμα για τα σχεδιαζόμενα μέτρα λιτότητας, αλλά οι παγωμένες δανειακές δόσεις θα ξαναρχίσουν να ισχύουν, όταν η νέα ελληνική κυβέρνηση εφαρμόσει το συμφωνηθέν πρόγραμμα εξυγίανσης. 

Ads

Αν δεν το κάνει, δεν θα λάβει άλλα χρήματα. Στον ελληνικό προϋπολογισμό όμως θα συνεχίσει να υπάρχει μεγάλο έλλειμμα, το οποίο με κάποιο τρόπο πρέπει να χρηματοδοτηθεί.

Η Αργεντινή, που συχνά προβάλλεται ως πρότυπο για την έξοδο της Ελλάδας από τη χρεοκοπία, έλυσε το πρόβλημα, κυρίως αρχίζοντας να τυπώνει χρήμα. Μοναδική διέξοδος λοιπόν να καθιερώσει η Ελλάδα και πάλι το δικό της νόμισμα.

Και γι’ αυτό το ενδεχόμενο θέλει να είναι προετοιμασμένη η γερμανική κυβέρνηση. Οι εμπειρογνώμονες του Υπ. Οικονομικών Β. Σόιμπλε εξετάζουν τα πλέον διαφορετικά σενάρια. 

Το λεγόμενο «βασικό σενάριο» βασίζεται στην υπόθεση ότι δεν θα εξελιχθούν τόσο άσχημα τα πράγματα. Σύμφωνα με αυτό, η έξοδος της Ελλάδας, μετά τις αρχικές αναταράξεις, μπορεί ακόμα και να συμβάλει μακροπρόθεσμα στην ενίσχυση της Ευρωζώνης. Χωρίς τον πιο αδύναμο κρίκο της η αλυσίδα θα γινόταν συνολικά σταθερότερη.

Περιφερειακά κράτη σαν την Ισπανία και την Ιταλία θα έπρεπε μεν να συνεχίσουν να αγωνίζονται, αλλά θα μπορούσαν, χωρίς την Ελλάδα ως χρόνια εστία αναταραχής, να θέσουν καλύτερα υπό έλεγχο τα προβλήματά τους.

Οι κυβερνητικοί εμπειρογνώμονες ελπίζουν ότι στη συνέχεια οι επενδυτές θα αντιληφθούν πως αυτές οι χώρες θα έχουν μεν προς στιγμήν προβλήματα δανεισμού, αλλά δεν είναι χρεοκοπημένες, αντίθετα με την Ελλάδα. 

Κατά το «worst case σενάριο», τα πράγματα στην Ευρωζώνη δεν θα εξελιχθούν τόσο ευνοϊκά. Μετά την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, η Ιταλία και η Ισπανία θα μπουν στο στόχαστρο των χρηματαγορών.

Οι επενδυτές θα αντιδράσουν έντρομοι και θα δανείσουν τις κυβερνήσεις αυτών των χωρών μόνο με πολύ υψηλότερα ασφάλιστρα κινδύνου. Με βάση αυτό το σενάριο, το EFSF θα αναγκαστεί να χορηγήσει ζεστό χρήμα στις χώρες.

Για να γίνει αυτό, πρέπει να εξοπλιστεί το ταχύτερο δυνατόν, έτσι ώστε να διαθέτει πάνω από ένα τρις. Ευρώ. Παραμένει αμφίβολο όμως αν και για πόσο θα επαρκέσουν τα χρήματα που διαθέτει.
Επιπλέον, οι κυβερνητικοί εμπειρογνώμονες περιγράφουν ένα «worst-worst-case σενάριο», δηλαδή μια εξέλιξη που θα παρουσιαζόταν στη χειρίστη των περιπτώσεων. Ο καταιγισμός της καταστροφής θα είχε ως εξής:

Η νέα δραχμή θα υποτιμώνταν δραστικά έναντι του ευρώ. Οι ελληνικές εξαγωγές θα φθήναιναν μεν, αλλά τα αρνητικά αποτελέσματα θα είναι περισσότερα. Έτσι, το δημόσιο χρέος, παρά το κούρεμα, θα αυξηθεί εκ νέου, επειδή οι οφειλές θα παραμείνουν σε ευρώ. Η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας θα μειωθεί πάλι αμέσως, ενώ και η χρηματοδότηση της οικονομίας θα ‘κολλήσει’, επειδή και οι τράπεζες θα αποκοπούν από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές. Αλλά και οι επιχειρήσεις θα διατηρούσαν τα χρέη τους σε ευρώ. Πολλές θα χρεοκοπούσαν, επειδή δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους. Κατά συνέπεια, θα χάσουν τη δουλειά τους ακόμα περισσότεροι εργαζόμενοι. Η κατανάλωση θα καταρρεύσει, εντείνοντας έτσι την ύφεση.

Από αυτόν τον φαύλο κύκλο δεν θα μπορούσε για δεκαετίες να ξεφύγει η αφημένη μόνο στις δικές της δυνάμεις χώρα. Πολύ περισσότερο, θα μπορούσε να συμπαρασύρει στον γκρεμό και άλλες χώρες, λόγω της στενής συνύφανσης των χωρών της Ευρωζώνης. 

Αυτό το σενάριο όμως δεν είναι το πιθανότερο, αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι. Το σημαντικότερο είναι να προστατευθούν αποτελεσματικά οι εθνικές οικονομίες των υπόλοιπων χωρών της Ευρωζώνης από τις συνέπειες ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από αυτήν. 

Αλλά και η πλειοψηφία της ΕΚΤ μπορεί εν τω μεταξύ να κανονίσει τι θα κάνει σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Εν ανάγκη, η κεντρική τράπεζα θα άνοιγε τις κάνουλες χρήματος, για να μειώσει τις αρνητικές συνέπειες, όπως ακούγεται. Οι επίλεκτοι κεντρικοί τραπεζίτες προτιμούν πλέον ένα τέλος με τρόμο, παρά έναν τρόμο χωρίς τέλος.