Το ζήτημα ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους της Ελλάδας έχει καταστεί κομβικό στην εθνικής και διεθνούς σημασίας προσπάθεια για την έξοδο της χώρας μας από την βαθιά και πολυδιάστατη κρίση, που ήδη διαρκεί πάνω από έξι χρόνια.

Ads

Όταν στεφθεί με επιτυχία η εξαιρετικά δύσκολη αυτή προσπάθεια, σε μια ΕΕ που η συνοχή της κλυδωνίζεται, θα πρόκειται για επιβράβευση τόσο των αγώνων του ελληνικού λαού όσο και της διεθνούς αλληλεγγύης.

Ως  Παρατηρητήριο Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης [ΠΑΔΟΠ] αυτοπροσδιοριζόμαστε ως επιστημονικός φορέας με κινηματικά χαρακτηριστικά, συμμετέχοντας ενεργά σε διεθνείς εκστρατείες για την ειρήνη, τον αφοπλισμό και τον εκδημοκρατισμό του συστήματος διεθνών σχέσεων. Παλαιότερα διεκδικούσαμε την διαγραφή του χρέους των φτωχότερων χωρών του κόσμου στο πλαίσιο και του Παγκόσμιου Κοινωνικού Φόρουμ.

Σήμερα, το δημόσιο χρέος είναι είναι πρόβλημα και του λεγόμενου αναπτυγμένου κόσμου, στον οποίο ανήκει και η Ελλάδα. Ήρθε επιτέλους η ώρα να συνειδητοποιήσουν οι κοινωνίες ότι δεν υπάρχει ανάπτυξη χωρίς όρους και όρια στον σημερινό κόσμο. Η ανάπτυξη σε βάρος των άλλων και της Φύσης είναι αυτοκαταστροφική.

Ads

Συνεργαζόμενοι στενά με τον ΟΗΕ, οι κινήσεις ενεργών πολιτών σαν τη δική μας, υποστηρίζουμε την ιδέα της βιώσιμης ανθρώπινης ανάπτυξης, που σε τελευταία ανάπτυξη δεν μπορεί παρά να είναι συνανάπτυξη ή όπως λέμε στα αγγλικά pro–people, pro–jobs και pro–environment ανάπτυξη. Στο ίδιο πλαίσιο, υποστηρίζουμε την πρόταση του Προγράμματος Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών για την υιοθέτηση μιας Παγκόσμιας Κοινωνικής Χάρτας.

Σε λίγες μέρες συνέρχεται κρίσιμο Eurogroup, το οποίο καλείται να λάβει αποφάσεις στην κατεύθυνση ελάφρυνσης του χρέους της Ελλάδας που θα είναι προς όφελος του συνόλου της ΕΕ, όσο κι αν κάποιες ηγεσίες δείχνουν να μην το αντιλαμβάνονται.

Από την πλευρά μας, ήδη από την 1η Νοεμβρίου 2016 διακινούμε Διεθνή Έκκληση με τίτλο «GREEK DEPT RELIEF NOW», σε συνεργασία με το Διεθνές Γραφείο Ειρήνης, που εδρεύει στη Γενεύη και του οποίου το ΠΑΔΟΠ είναι μέλος.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι το Eurogroup θα λάβει τις αποφάσεις που οι καιροί απαιτούν και οι ευρωπαϊκοί συσχετισμοί επιτρέπουν. Ωστόσο, επειδή δεν αρκούν οι αποφάσεις, όσο καλές κι αν είναι, η διεθνής εκστρατεία για την ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας πρέπει να συνεχιστεί. Και θα συνεχιστεί.

Καταθέτουμε την Διεθνή μας Έκκληση, για της οποίας την υιοθέτηση από εκατοντάδες φορείς της δικής μας κινηματικής οικογένειας επικαλεστήκαμε δύο βασικούς λόγους: Ο πρώτος ότι η Ελλάδα σηκώνει πρόσθετο βάρος προς όφελος της Ευρώπης, λόγω του προσφυγικού-μεταναστευτικού, και ο δεύτερος ότι μεγάλο μέρος του δημόσιου χρέους της χώρας μας οφείλεται στους πολυδάπανους εξοπλισμούς της προ της κρίσης περιόδου. Πιστεύω ότι δεν είμαστε εκτός πραγματικότητας.

ΕΛΑΦΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΩΡΑ!

Στη διάρκεια των τελευταίων έξι χρόνων, η Ελλάδα έχει πληρώσει εξαιρετικά υψηλό τίμημα στην κρίση χρέους, που στην ουσία της είναι συστημική κρίση.

Αυτό έχει ως συνέπεια το ότι ο ελληνικός λαός ζει μια βαθειά οικονομική ύφεση, που συνοδεύεται από κοινωνική καταστροφή, της οποίας κύρια χαρακτηριστικά είναι η πολύ υψηλή ανεργία, ιδιαίτερα στους νέους (άνω του 60%), και η εξάπλωση της φτώχειας.

Τα λεγόμενα Μνημόνια δεν βοήθησαν την Ελλάδα να βγει από την πολυδιάστατη κρίση. Η συμφωνία του Ιουλίου 2015, ανάμεσα στην ΕΕ και την Ελληνική Κυβέρνηση, που εξελέγη τον Γενάρη 2015, προβλέπει διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Αρμόδιοι διεθνείς θεσμοί, συμπεριλαμβανομένου του ΔΝΤ, και ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, όπως της Γαλλίας, έχουν φτάσει στο συμπέρασμα ότι το σημερινό επίπεδο του δημόσιου χρέους της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο και ότι η επιτυχία του τρέχοντος προγράμματος εξαρτάται από την μείωσή του. Παρόμοια θέση έχει υιοθετήσει και η κυβέρνηση Ομπάμα.

Επισημαίνουμε ότι σημαντικό μέρος του δημόσιου χρέους της Ελλάδας οφείλεται σε πολυδάπανες αγορές όπλων από το εξωτερικό, συνδεδεμένες με πρακτικές διαφθοράς προηγούμενων κυβερνήσεων.

Παρά τα οξύτατα προβλήματά της, η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει αναγνωριστεί ως σημαντικός παράγοντας ασφάλειας και σταθερότητας στην εξαιρετικά αποσταθεροποιημένη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Επιπλέον, έχει διεθνώς αναγνωριστεί ο αξιοθαύμαστος ρόλος που διαδραματίζει η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός για την αντιμετώπιση του προσφυγικού-μεταναστευτικού.

Συνυπολογίζοντας τα παραπάνω, απευθύνουμε έκκληση για το ευρύτερο δυνατό κίνημα αλληλεγγύης- πέρα και πάνω από στενές πολιτικές εκτιμήσεις- με τις εν εξελίξει προσπάθειες για την επίτευξη ουσιαστικής ελάφρυνσης του χρέους της Ελλάδας, που αποτελεί προϋπόθεση για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας και την έξοδό της από την κρίση, με κοινωνική συνοχή και προστασία.

Σημ.: Πρωτοβουλία του Διεθνούς Γραφείου Ειρήνης (Νόμπελ Ειρήνης 1910) ύστερα από της ελληνικής οργάνωσης-μέλους Παρατηρητήριο Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης (ΠΑΔΟΠ)

* Το κείμενο αποτελεί την εισαγωγικη ομιλια του Πάνου Τριγάζη, προέδρου του ΠΑΔΟΠ, στην ημεριδα με θέμα: “Ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας τώρα!”