Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τον συντάκτη τους, χωρίς να συμπίπτουν κατ' ανάγκη με την άποψη του Tvxs.gr
Σοβαρές ενστάσεις προβάλλει ο τέως αρμόδιος υπουργός για θέματα ΜΜΕ Τηλέμαχος Χυτήρης μπροστά στους σχεδιασμούς του υπουργού Επικρατείας Ηλία Μόσιαλου για την κρατική τηλεόραση. Με συνέντευξη στο tvxs.gr, εξηγεί τους λόγους για τους οποίους θεωρεί απαραίτητη τη λειτουργία της ΕΤ1, διευκρινίζει πως δεν τάσσεται γενικώς κατά της αναδιάρθρωσης των κρατικών σταθμών και δηλώνει προσβεβλημένος από την εξαγγελία Μόσιαλου περί «αποκομματικοποίησης» της ΕΡΤ.
Ads
Πού έγκεινται οι ενστάσεις σας αναφορικά με τις εισηγήσεις του κ. Μόσιαλου για την κρατική τηλεόραση;
Η κύρια ένσταση από την πλευρά μου αφορά την προωθούμενη παύση λειτουργίας της ΕΤ1. Θεωρώ ότι το συγκεκριμένο κανάλι δεν πρέπει να καταργηθεί, αλλά να βελτιωθεί στη βάση ενός πολιτιστικού προγράμματος -έχει γίνει σχετική προεργασία την περίοδο κατά την οποία ήμουν προσωπικά υπεύθυνος.
Ειδικότερα, κατόπιν σχετικών συμφωνιών οι οποίες είχαν συναφθεί για την ανάδειξη του καναλιού ως του βασικού πολιτιστικού, η ΕΤ1:
Πρώτον, θα παρουσίαζε θεατρικές παραστάσεις θιάσων τις οποίες θα μαγνητοσκοπούσε.
Δεύτερον, θα μετέδιδε επιλεγμένες βραδιές μουσικής σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής.
Τρίτον, θα προέβαλλε παραστάσεις σε συνεργασία με τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ωνάσειου.
Παράλληλα, είχε σχεδιαστεί για την ΕΤ1 να είναι το κανάλι το οποίο θα προβάλλει αθλητικά γεγονότα για τα οποία δεν δείχνουν ενδιαφέρον άλλοι -ιδιωτικοί-τηλεοπτικοί σταθμοί (είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα του πόλο, στο οποίο οι Ελληνίδες αναδείχθηκαν πρωταθλήτριες κόσμου). Επιπλέον βασικός τομέας του προγράμματος της ΕΤ1 είναι τα ντοκιμαντέρ.
Θεωρώ δε ότι η λειτουργία της ΕΤ1 είναι απαραίτητη και επιβεβλημένη από το Σύνταγμα, με την έννοια ότι η δημόσια τηλεόραση πρέπει να παρουσιάζει στον Έλληνα πολίτη -ο οποίος την πληρώνει με το ανταποδοτικό τέλος- όλες τις πτυχές του ελληνικού κοινωνικού γίγνεσθαι. Πρέπει να αποτελεί το κανάλι της ενημέρωσης, του πολιτισμού, του αθλητισμού και της παιδείας.
Εξάλλου, αφού περιορίσαμε τις σπατάλες, έχουμε καταφέρει θετικό πρόσημο στα οικονομικά της τηλεόρασης η οποία παρουσιάζει πλεόνασμα, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν.
Επιπροσθέτως, κατά τη γνώμη μου, δεν μπορείς να καταργείς ένα πολιτιστικό κανάλι σε περίοδο κρίσης, κατά τη διάρκεια της οποίας οι ιδιωτικοί σταθμοί, ως εμπορικοί, αναγκάζονται να προβάλλουν φτηνά προγράμματα (τουρκικά, ινδικά κλπ). Επομένως, την ελληνική κουλτούρα δεν μπορεί παρά να την παρέχει η δημόσια ελληνική τηλεόραση. Σε όλα αυτά συνίσταται η δική μου ένσταση και είμαι απόλυτος.
Τάσσεστε γενικώς κατά του περιορισμού των κρατικών σταθμών; Θεωρείτε ότι χρειάζονται όλοι οι υφιστάμενοι;
Όχι. Από εκεί και πέρα, οφείλει να γίνει ένας εξορθολογισμός όσον αφορά στο δημόσιο ραδιόφωνο το οποίο διαθέτει 20 σταθμούς σε όλη την Ελλάδα. Αυτοί μπορούν επιλεγμένα να περιοριστούν ή να συμπτυχθούν. Βεβαίως, πρέπει να υπάρχει το δεύτερο πρόγραμμα, το τρίτο πρόγραμμα, ο Κόσμος ή το ράδιο Σπορ. Αλλά μπορούν διάφοροι άλλοι σταθμοί, οι οποίοι μεταδίδονται σε βραχέα κ.ο.κ., να συμπτυχθούν στους υπόλοιπους.
Ο υπουργός Επικρατείας κάνει λόγο για επιχειρούμενη «αποκομματικοποίηση» της ΕΡΤ. Πώς προσεγγίζετε τη συγκεκριμένη αναφορά;
Πρέπει να σας πω σε αυτό το σημείο ό,τι είπα και στον ίδιο: πως ήταν λίγο προσβλητικό από μέρους του. Διότι κανείς από εμάς δεν κομματικοποίησε την ΕΡΤ. Δεν υπάρχει ούτε μία αντίστοιχη ενέργεια. Αν αναφέρεται στο 1980, αυτό είναι μια άλλη ιστορία. Αλλά τα τελευταία χρόνια, κατά την περίοδο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, δεν διαπράχθηκε κανένα είδος κομματικοποίησης της κρατικής τηλεόρασης ούτε από τον Παύλο Γερουλάνο ούτε από εμένα που τον διαδέχτηκα. Καταρχήν, όπως γνωρίζετε, τόσο ο κ. Γ. Γαμπρίτσιος όσο και ο κ. Λ.Ταγματάρχης, ανήλθαν στις θέσεις τους μέσα από τη διαδικασία του opengov.gr.
Είναι άλλη ιστορία όσα γίνονταν στο παρελθόν και τα καταγγείλαμε και εμείς, επί ΝΔ και Ρουσόπουλου -μάλιστα θεωρούμε ότι ένας παθών είναι και ο Στέλιος Κούλογλου, μία περίπτωση για την οποία είχαμε εκδώσει και σχετική ανακοίνωση. Ωστόσο, κατά την περίοδο αυτής της διακυβέρνησης δεν έχει σημειωθεί το παραμικρό ανάλογο κρούσμα. Προσωπικά, δεν αισθάνομαι ότι έχω προβεί σε κάποια ενέργεια κομματικοποίησης, η οποία βρίσκεται τελείως έξω από τις αντιλήψεις μου. Επομένως, νομίζω ότι η συγκεκριμένη αναφορά έγινε ελαφρά τη καρδία και κακώς.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >