Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τον συντάκτη τους, χωρίς να συμπίπτουν κατ' ανάγκη με την άποψη του Tvxs.gr
Λάβρος κατά της ρητορικής Παπανδρέου περί τραπεζικών αλλά και εκδοτικών συμφερόντων τα οποία πολεμούν την κυβέρνηση εμφανίζεται ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Μουλόπουλος, ο οποίος κάνει λόγο για διαχρονική διαπλοκή των δύο κομμάτων εξουσίας με οικονομικά κέντρα. Ο ίδιος καταγγέλλει κυβερνητική παρέμβαση στο ζήτημα δανειοδότησης της εφημερίδας Ελευθεροτυπία, συνδέοντας τις εξελίξεις με την επικείμενη κρατικοποίηση των τραπεζών. Παράλληλα, διατυπώνει το ερώτημα: «Τι θα κάνει ο πρωθυπουργός με τα χρέη ύψους 1,5 δις ευρώ των ΜΜΕ προς τις τράπεζες;».
Ads
Ο πρωθυπουργός μιλά για εκδοτικά συμφέροντα τα οποία επιτίθενται λυσσαλέα στην απόφαση για δημοψήφισμα.
Νομίζω ότι είναι αστείο να επικαλούνται ο πρωθυπουργός και το ΠΑΣΟΚ διαπλεκόμενα συμφέροντα, καθώς είναι αυτά τα οποία έχουν στηρίξει τον ίδιο και το κόμμα του επανειλημμένα και διαχρονικά, από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ. Άρα, αν αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη μια σύγκρουση, αυτή αφορά πολιτικά και οικονομικά διαπλεκόμενα συμφέροντα.
Διεξάγεται μια συζήτηση, την οποία θίγει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, για τη δανειοδότηση Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης από τις τράπεζες.
Αυτό αποτελεί ένα πολύ μεγάλο θέμα το οποίο δεν είναι του παρόντος. Υπάρχει μια δανειοδότηση, δεν ξέρω κατά πόσο αυτή είναι νόμιμη, όχι σε συγκεκριμένες εφημερίδες αλλά γενικώς στα ΜΜΕ. Η επιλεκτική δανειοδότηση καταδεικνύει μια σύγκρουση συμφερόντων και εκδοτικών συμφερόντων. Δηλαδή, δεν καταλαβαίνω γιατί να μην εγκρίνεται ένα δάνειο προς την Ελευθεροτυπία και να εγκρίνεται κάπου αλλού. Η κρίση του Τύπου αφορά όλα τα ΜΜΕ. Με την εξής ειδοποιό διαφορά: Από τη μία πλευρά υπάρχουν εκδότες οι οποίοι έχουν ρευστότητα που απορρέει από την ενασχόληση με δραστηριότητες όπως η κατασκευή δρόμων, οι προμήθειες, τα όπλα κ.ά. και άρα οι ίδιοι διασφαλίζουν χρηματοδότηση για τα Μέσα τους προκειμένου να επωφελούνται από τις μίζες του κράτους. Από την άλλη πλευρά υπάρχουν εκδότες οι οποίοι δεν έχουν αυτή τη ρευστότητα.
Το ερώτημα το οποίο προκύπτει είναι το εξής: Γιατί οι επιχειρηματίες τοποθετούν χρήματα σε επιχειρήσεις οι οποίες είναι γνωστό ότι δεν θα αποφέρουν κέρδη; Καθώς η κρίση στο χώρο της ενημέρωσης δεν συνδέεται με την οικονομική κρίση των δύο τελευταίων χρόνων -είναι γνωστό ότι εδώ και 15 χρόνια οι εκδοτικές επιχειρήσεις βρίσκονται στο «κόκκινο». Η απάντηση είναι ότι προφανώς υπολογίζουν σε κέρδη από κάπου αλλού. Δηλαδή, από τις μίζες ή τα δάνεια που τους διασφαλίζουν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Και όλα αυτά δεν δημιουργήθηκαν χθες. Είναι εδώ και καιρό γνωστή η διαπλοκή των ΜΜΕ με την πολιτική εξουσία.
Άρθρο στην Ελευθεροτυπία αναφέρει ότι δύο τράπεζες, ενώ αρχικά είχαν συμφωνήσει στη χορήγηση δανείου προς την εφημερίδα, πήραν πίσω τη συγκεκριμένη απόφαση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Έτσι είναι. Πιστεύω κι εγώ ότι πρόκειται για μια πολιτική απόφαση, μια απόφαση διαπλοκής. Επειδή η Ελευθεροτυπία δεν ήταν φίλα προσκείμενη προς τον κ. Παπανδρέου και επειδή ο ίδιος γνώριζε ότι οι τράπεζες θα κρατικοποιηθούν οσονούπω, φρόντισε να μη δοθούν χρήματα στην εφημερίδα. Επισημαίνω δε ότι τα χρέη των ΜΜΕ προς τις τράπεζες ανέρχονται σε 1,5 δις ευρώ. Μπορεί να μας πει ο κ. Παπανδρέου τι θα κάνει με αυτά τα χρέη; Πότε θα τα πάρουν οι τράπεζες πίσω;
Σε ποιο βαθμό συμφωνείτε με τη διάσταση την οποία δίνει ο κ. Παπανδρέου στις εξελίξεις, σύμφωνα με την οποία ο ίδιος δέχεται πόλεμο από οικονομικά τραπεζικά συμφέροντα τα οποία αρνούνται να συμμετάσχουν στην ελάφρυνση του δημοσίου χρέους μέσω του «κουρέματος».
Αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει ο ίδιος να το απευθύνει προς τους ίδιους τους τραπεζίτες και σε αυτούς στους οποίους έχει δώσει όλες αυτές τις μίζες εκείνος και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, διαχρονικά. Όπως είναι πολύ καλά γνωστό, όλα αυτά τα συμφέροντα ήταν κρατικοδίαιτα, δηλαδή έπαιρναν λεφτά από το κράτος, από τις κυβερνήσεις. Μην προσποιούμαστε ότι ανακαλύπτουμε τη φωτιά. Ο κ. Παπανδρέου ανακάλυψε ξαφνικά ότι υπάρχουν τα συμφέροντα. Σαν να μην είχε ιδέα τι συνέβαινε νωρίτερα. Σαν να μην ήξερε ποιοι υπουργοί του διαπλέκονται με τέτοια συμφέροντα. Σαν να έχει έρθει από άλλη χώρα.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >