Στο Μέτσοβο πήγε ο πρωθυπουργός για να συζητήσει με τον εαυτό του και να αποφασίσει ποιο πρόσωπο θα προτείνει για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Αγναντεύοντας τις χιονισμένες κορφές των βουνών, κάνοντας βόλτες με τα πέδιλα του σκι στο χιονοδρομικό κέντρο και πίνοντας τσίπουρα (με ή χωρίς γλυκάνισο δεν μας ενημέρωσαν), φαίνεται πως κατέληξε, αν πιστέψουμε τις διαρροές στα δεξιά μέσα ενημέρωσης.

Ads

Ποιος ή ποια, λοιπόν, θα βρεθεί στο προεδρικό μέγαρο; Βάλτε τώρα που γυρίζει. Ο ίδιος πάντως φρόντισε λίγο πριν αναχωρήσει για τις διακοπές του να μας πει ότι το πρόσωπο που θα επιλεγεί «πρέπει να συμβολίζει την ενότητα του έθνους» («Βήμα» 29-12-2019). Από τη συγκεκριμένη φράση μπορούμε να οδηγηθούμε σε ορισμένες εκτιμήσεις. Η ενότητα του έθνους (βαρύγδουπη περιγραφή, προβληματική έτσι κι αλλιώς) τουλάχιστον στο επίπεδο του Κοινοβουλίου εξασφαλίζεται αν η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ συμφωνήσουν.

Γύρω από ποια πρόσωπα, απ’ αυτά που έχουν «παίξει» στη δημόσια συζήτηση, θα μπορούσε να επιτευχθεί η σύγκλιση; Ο πρώην τραπεζίτης και πρώην πρωθυπουργός Παπαδήμος δεν διαθέτει αυτά τα προσόντα, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εκφραστεί πολύ αρνητικά για τη θητεία του στη θέση του διορισμένου τεχνοκράτη πρωθυπουργού. Ο Κώστας Καραμανλής, σύμφωνα με κάποιους εκ των συνομιλητών του που ισχυρίζονται ότι είναι σε θέση να ερμηνεύουν αυθεντικά τις διαθέσεις του, δεν ενδιαφέρεται. Μάλλον σε άλλο ρόλο, πιο πρωταγωνιστικό, προσβλέπει.

Για τον Αντώνη Σαμαρά, ούτε λόγος. Ακούνε το όνομά του στον ΣΥΡΙΖΑ και βγάζουν σπυράκια. Οι ακραίες θέσεις του στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, η εμπρηστική ρητορική του απέναντι στους πολιτικούς αντιπάλους του και η κακή γνώμη που έχουν σχηματίσει οι Ευρωπαίοι κυρίως λόγω της στάσης του στο Μακεδονικό δεν ευνοούν την υποψηφιότητά του, γιατί δεν είναι το πρόσωπο που θα συμβολίσει την εθνική ενότητα, όπως επιδιώκει ο πρωθυπουργός. Χώρια που αρκετοί βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας θα στραβομουτσουνιάσουν και ενδεχομένως να μην τον στηρίξουν.

Ads

Για την Αννα Διαμαντοπούλου και τη Μαρία Δαμανάκη δεν κόβουν φλέβες στον ΣΥΡΙΖΑ, το αντίθετο θα έλεγα. Συνεργάτης του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε στην «Εφ.Συν.» ότι ο Τσίπρας αποκλείεται να συναινέσει. Ο Προκόπης Παυλόπουλος, αν προταθεί από τον κ. Μητσοτάκη, μπορεί να συγκεντρώσει μεγάλη πλειοψηφία, αφού θα τον ψηφίσει και ο ΣΥΡΙΖΑ όπως έχει δεσμευτεί. Αρα καλύπτει την προϋπόθεση που έχει βάλει ο πρωθυπουργός («πρόσωπο που συμβολίζει την ενότητα του έθνους»). Βεβαίως για τον κ. Παυλόπουλο δεν πετάει τη σκούφια του ο πρωθυπουργός. Αλλωστε είχε αρνηθεί να τον ψηφίσει την προηγούμενη φορά.

Ενα άλλο πρόσωπο, που αν προταθεί από τον Κ. Μητσοτάκη θα υποχρεώσει τον κ. Τσίπρα να κάνει δεύτερες σκέψεις, είναι ο συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος. Κινείται στον χώρο της Κεντροαριστεράς, που σύμφωνα με τον εθιμικό κανόνα είναι η σειρά της «να πάρει» την προεδρία, είναι με την ευρεία έννοια του όρου πολιτικό πρόσωπο, θα τον ψηφίσει και το ΚΙΝ.ΑΛΛ., αφού τον είχε προτείνει στην προηγούμενη διαδικασία, και το τελευταίο διάστημα ο κ. Αλιβιζάτος έχει κάνει κινήσεις οι οποίες διασκέδασαν την καχυποψία που υπήρχε γι’ αυτόν στον ΣΥΡΙΖΑ.

Είπε για τον Τσίπρα σε συνέντευξή του ότι «πιάνει πουλιά στον αέρα», ενώ στηλίτευσε την πρακτική της αστυνομίας και απείλησε με παραίτηση από την επιτροπή στην οποία προεδρεύει και είναι επιφορτισμένη με το καθήκον να παρακολουθεί την εφαρμογή των νόμων από τις δυνάμεις της τάξης – πεδίο στο οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ρίξει το αντιπολιτευτικό βάρος του. Μέσα στον μήνα θα μάθουμε τον ή την ένοικο του προεδρικού μεγάρου και θα δούμε τις παρενέργειες που θα προκύψουν (αν προκύψουν) στο εσωτερικό των κομμάτων.

Ανάγωγα 

Αν υπήρχε VAR στην πολιτική, πόσες φορές θα είχε συλληφθεί οφσάιντ η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη; Θα χαθούμε στο μέτρημα…

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών