Με αναρίθμητες αντιδράσεις από διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις για τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης των εργαζομένων στις αθλητικές υποδομές, κάνει πρεμιέρα στις 20 Νοεμβρίου 2022 το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου στο Κατάρ.

Ads

Πίσω από τη λαμπερή βιτρίνα του πιο ακριβού Παγκόσμιου Κυπέλλου που υπήρξε ποτέ κρύβονται παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διαφθορά, καταστολή, ομοφοβία και άγρια εκμετάλλευση εργαζομένων με πενιχρούς μισθούς,ενώ χιλιάδες ήταν και οι περιπτώσεις εργατών που έμειναν απλήρωτοι!

Από το 2010 που ανέλαβε το Κατάρ τη διοργάνωση, πολλές ομάδες για τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν ασκήσει σκληρή κριτική για την αντιμετώπιση των -μεταναστών στην πλειοψηφία τους- εργαζομένων στην κατασκευή εγκαταστάσεων και υποδομών ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022.

Σε ένα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ τον Φεβρουάριο του 2021, η βρετανική εφημερίδα “The Guardian” ανέφερε ότι 6,5 χιλιάδες εργάτες, κυρίως μετανάστες από την Ινδία, το Πακιστάν, το Νεπάλ, το Μπαγκλαντές και τη Σρι Λάνκα, έχουν πεθάνει στο Κατάρ, από τότε που ανέλαβε η χώρα τη διοργάνωση.

Ads

Η Διεθνής Αμνηστία, που έχει χαρακτηρίσει τη διοργάνωση «Μουντιάλ της ντροπής», ζήτησε από την παγκόσμια ποδοσφαιρική ομοσπονδία, τη FIFA, να αναλάβει ισχυρή δέσμευση ότι οι κακοποιημένοι εργαζόμενοι θα αποζημιωθούν.

Πολλές ήταν και οι ποδοσφαιρικές ομάδες, αλλά και μεμονωμένοι ποδοσφαιριστές που έχουν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους με συνθήματα όπως: «Ανθρώπινα δικαιώματα – εντός και εκτός γηπέδου» και θα έχει ενδιαφέρον να δούμε τι θα γίνει τελικά εντός και εκτός γηπέδων κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης.

Εκτός από το μείζον ζήτημα των ανθρώπινων δικαιωμάτων, το φετινό Μουντιάλ, εγείρει και περιβαλλοντικά θέματα.

Αφενός, το Κατάρ έδωσε για τη διοργάνωση 200 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό τρεις φορές μεγαλύτερο από τον ετήσιο προϋπολογισμό της ΕΕ για την καταπολέμηση της Κλιματικής Αλλαγής, αφετέρου, πολλοί χαρακτηρίζουν οικολογική τρέλα τα πολυτελή, κλιματιζόμενα στάδια σε μια τόσο ζεστή χώρα.

Κάπου εδώ το πιο δημοφιλές άθλημα στην υφήλιο, βγαίνει από τα γήπεδα και μπαίνει στην πολιτική και την οικονομία, καθώς το Κατάρ είναι από τους μεγαλύτερους παραγωγούς υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο.

Η σιγή όμως της πλειοψηφίας των ηγετών σε μια σειρά σοβαρών ζητημάτων που ζητούν ισχυρές παρεμβάσεις είναι εκκωφαντική.

Αυτήν την υποκριτική κι επικίνδυνη σιγή σπάμε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο! Με εισήγηση, και ιδιαίτερη επιμονή της Ομάδας της Αριστεράς, το θέμα θα συζητηθεί την πρώτη μέρα των εργασιών της Ολομέλειας του Νοεμβρίου στο Στρασβούργο. Έτσι, όλες οι πολιτικές δυνάμεις της ΕΕ θα μπορέσουν να τοποθετηθούν ανοιχτά, δημοκρατικά και υπεύθυνα για το σύγχρονο αυτό αίσχος.

Την ώρα που οι φίλαθλοι φαίνεται πως δεν θα έχουν ούτε τη δυνατότητα να πιούν μια… μπύρα, η γιορτή που όλοι οι ποδοσφαιρόφιλοι του πλανήτη περιμένουμε, ξεγυμνώνεται από κάθε υποκριτικό πρόσχημα νομιμοποίησης της βαρβαρότητας που φιλοτεχνούσε η FIFA για να καλύψει τις βρώμικες μπίζνες της με τους σεΐχηδες του Κατάρ.

Τη Δευτέρα, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα φανεί ποιοι θέλουν το ποδόσφαιρο όχημα για κέρδη ποτισμένα με αίμα, και ποιοι θέλουμε το Παγκόσμιο Κύπελο μια μεγάλη γιορτή της μπάλας, μια στιγμή παγκόσμιας συναδέλφωσης, ένα φόρουμ Ειρήνης και σεβασμού στη διαφορετικότητα.

Τη Δευτέρα λέμε ένα μεγάλο όχι στο Μουντιάλ του αίματος, της σκλαβιάς και των διακρίσεων.

*Ο Κώστας Αρβανίτης είναι Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ / The Left, μέλος της επιτροπής EMPL(Απασχόλησης & Κοινωνικών Υποθέσεων) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.