Για να μην περάσουμε απλώς σε ένα αριστερό μνημόνιο, μετά μάλιστα από το περήφανο ΟΧΙ του 61,3%, η όποια συμφωνία θα πρέπει να συνοδευτεί από μια γενναία ελάφρυνση του χρέους και ένα πακέτο βιώσιμης ανάπτυξης.

Ads

Οποιοδήποτε «πρόγραμμα» μέτρων, χωρίς μείωση του χρέους, είναι καταδικασμένο σε αποτυχία. Πόσο μάλλον όταν η κυβέρνηση ζητά τριετές δάνειο ύψους 53,5 δισ. ευρώ, προσφέροντας ως αντάλλαγμα ένα δυσβάσταχτο πακέτο μέτρων που φτάνει τώρα πια τα 13  δισ. ευρώ.

Μη έχοντας τον διεθνή συσχετισμό δυνάμεων με το μέρος της, η κυβέρνηση φαίνεται απλώς ελπίζει σε μια «απομείωση» του χρέους και σε ένα εμπροσθοβαρές αναπτυξιακό πακέτο ύψους 35 δισ.
Μια χαραμάδα για αποδοχή κάποιου είδους μικρή αναδιάρθρωση ή reprofiling του ελληνικού χρέους άφησε χτες ο Σόιμπλε, με την παραδοχή του ότι το ΔΝΤ έχει δίκιο ότι δεν είναι βιώσιμο. Απέκλεισε όμως τη λύση του «κουρέματος», όπως και η Μέρκελ, καθώς κάτι τέτοιο λένε ότι αντίκειται στους κανόνες της ΕΕ. Και δήλωσε γενικόλογα ότι «τις επόμενες μέρες θα συζητήσουμε βεβαίως αν υπάρχει ακόμη τέτοια επιλογή. Αλλά είμαι πιο επιφυλακτικός σε αυτό από ό,τι ο Μισέλ Σαπέν» (https://goo.gl/xCNlph).

Όμως «το ελληνικό χρέος έχει ύψος 330 δισεκατομμυρίων ευρώ και η Ευρώπη, εξαιτίας της έλλειψης συμφωνίας τις τελευταίες ημέρες, εξανέμισε στα χρηματιστήρια, 700 με 800 δισεκατομμύρια ευρώ», είπε ξανά χτες o πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάσσιμο Ντ΄Αλέμα στη La Stampa. «Χρειάζεται αναδιάρθρωση του χρέους, ένα δάνειο-γέφυρα, επιμήκυνση των χρονικών ορίων αποπληρωμής, με χαμηλά επιτόκια» γιατί «πρέπει να λάβουν όλοι υπόψη τους την πραγματικότητα, ότι η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να πληρώσει το χρέος της» (https://goo.gl/EjqA5k)

Ads

Πριν το δημοψήφισμα, βέβαια, η Μέρκελ είχε δηλώσει ότι «το χρέος είναι βιώσιμο και μπορεί να αποπληρωθεί» και μετέθεσε τη συζήτηση μετά τη συμφωνία σε μέτρα και την ψήφισή τους από την ελληνική Βουλή (https://goo.gl/ZClQQb).

Αυτά υλοποιούνται τώρα. Και δεν έχουμε συνολική εικόνα για τα συμφωνηθέντα «προαπαιτούμενα», όπως πχ το να ψηφιστούν άμεσα από τη Βουλή το κόψιμο των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και τα φορολογικά μέτρα, προκειμένου να απελευθερωθεί άμεσα η χρηματοδότηση. Ας ελπίσουμε ότι η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει συγκεκριμένες δεσμεύσεις για το χρέος και να μην πέσει σε παγίδα. Και ότι αρμόδιοι σαν τον Τσακαλώτο, που δήλωσε σήμερα στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ότι «υπάρχει καλύτερο πακέτο για το χρέος, από ότι προηγούμενα», μιλούν μετά λόγου γνώσεως (https://goo.gl/giq5GN).

Όπως είχα γράψει και στις 8.6, η κυβέρνηση έπρεπε εξαρχής να επιμείνει σε διεκδίκηση πανευρωπαϊκής λύσης για το χρέος, στήριξη της Επιτροπής της Βουλής, πλήρη διαγραφή των υποχρεώσεων που αποτελούν «απεχθές χρέος», επανεκτίμηση της βιωσιμότητας και δραστική μείωση του εξωτερικού δημόσιου χρέους καθώς και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του υπόλοιπου (https://goo.gl/WldD8r)

Μια απλή επιμήκυνση του χρέους, ευνοεί τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες –ελληνικές, ξένες, ΕΚΤ- σημαίνει μικρότερες ετήσιες δόσεις τοκοχρεολυσίων αλλά αυξάνει το ποσό που θα πληρωθεί, αν οι δανειστές δεν δεχτούν σημαντική μείωση των επιτοκίων δανεισμού.

Αλλά μια αναδιάρθρωση ή μη πληρωμή, για να μην σημαίνει και αδυναμία προσφυγής στις διεθνές αγορές για μακροχρόνια περίοδο, όπως πχ έγινε στην Αργεντινή που αποκλείστηκε από τις αγορές για μια δεκαετία, πρέπει να γίνει με ελεγχόμενο διακανονισμό και μετά από διαπραγμάτευση με τους δανειστές, όπως πχ έκανε η Ουρουγουάη. Και τώρα χρειάζεται τουλάχιστον η δέσμευση των δανειστών γι’ αυτό.

Ταυτόχρονα, ελπίζουμε να γίνει και χρηματοδότηση ενός Green New Deal, αρκετά μεγαλύτερου από το «πακέτο Γιουνκερ». Η παραγωγική ανασυγκρότηση πρέπει να γίνει στην κατεύθυνση της πράσινης οικονομίας, μια και η Ελλάδα θα εξαρτάται σημαντικά από τις εξαγωγές της για να εξασφαλίσει ευημερία. Και αυτές δεν μπορούν να περιορίζονται στη ναυτιλία και τον τουρισμό, όπου -εκτός των άλλων- υπάρχει και μεγάλος ανταγωνισμός.

Ελπίζουμε όλα αυτά να υπάρχουν στην ατζέντα της κυβέρνησης, η οποία φέρνει σήμερα για ψήφιση στη Βουλή την ελληνική πρόταση προς τους Θεσμούς ως σχέδιο νόμου (https://goo.gl/3WKNO4) και παροχή εξουσιοδότησης προς τους Τσίπρα, Δραγασάκη, Τσακαλώτο και Παππά να διαπραγματευθούν με βάση το κείμενο αυτό.

Την ίδια ώρα, βέβαια, διατυπώνονται ακόμη και προτάσεις για νέο δημοψήφισμα (Μιχελογιαννάκης) ενώ οι διαφωνίες οδήγησαν τους Καμμένο και Λαφαζάνη να μην υπογράψουν την πρόταση της κυβέρνησης προς τους Θεσμούς.

Αν ο Καμμένος διαφωνήσει γιατί μειώνονται ελάχιστα οι αμυντικές δαπάνες (κατά 100 εκατ. το 2015 και κατά 200 εκατ. το 2016, με μείωση του προσωπικού) και προτιμά τα συγχαρητήρια από το ΝΑΤΟ επειδή η Ελλάδα είναι 3η στις στρατιωτικές δαπάνες/ΑΕΠ, πρακτικά μαζί με τη 2η Βρετανία (https://goo.gl/ueADCK) ή γιατί προβλέπεται σταδιακή κατάργηση των εκπτώσεων ΦΠΑ στα κοσμικά νησιά του Αιγαίου, προφανώς θα τεθεί εκτός κυβέρνησης, όπως και όποιοι άλλοι ερμήνευσαν το 61,3% ως συναίνεση για έξοδο από το ευρώ.

Μέσα στο κλίμα αυτό, ο βουλευτής -μέλος των Οικολόγων Πράσινων- Γιώργος Δημαράς θα υπερψηφίσει την πρόταση της κυβέρνησης ενώ οι Οικολόγοι Πράσινοι θέτουν σε πρώτη προτεραιότητα ότι η συμφωνία με τους εταίρους πρέπει να διαπερνάται από τη λογική και να οδηγεί σε ρύθμιση και αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους της χώρας, καταστώντας το βιώσιμο: https://goo.gl/T9DJEM.

*Ο Μιχάλης Τρεμόπουλος πρώην ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων