1. Γιατί ένας χειρουργός με επιστημονικό έργο σε Γαλλία και Ελλάδα, χρόνια «Γιατρός Χωρίς Σύνορα», εθελοντής σε πολέμους από τη Ρουάντα ως το Κόσοβο, πρόσφατα σε ειρηνευτική αποστολή στη Συρία, να ασχοληθεί με την πολιτική;

Ads

Όσο δεν μπορούσα να αδιαφορήσω για τη γενοκτονία στη Ρουάντα, για τα παιδιά της Παλαιστίνης ή τη βομβαρδισμένη Σερβία, άλλο τόσο δεν μπορώ να μείνω αδιάφορος για την κοινωνική κατάρρευση του τόπου μου. Τόσο η επιλογή της Ιατρικής, όσο και εκείνη των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και πιο πρόσφατα της Πολιτικής, έχουν για μένα τον ίδιο κοινό παρανομαστή: ο άνθρωπος ολοκληρώνεται μέσα από την κοινωνική δράση και δεν μπορεί να αδιαφορεί όταν δίπλα του υπάρχει φτώχεια και πόνος.

2. Μιλάτε για κοινωνική κατάρρευση της χώρας. Πως φτάσαμε εδώ;

Δυο στοιχεία μας έφεραν εδώ. Καταρχήν το σαθρό πελατειακό σύστημα των κομματικών μηχανισμών, η αναξιοκρατία, το ρουσφέτι, ο παραγοντισμός, οι κουμπαριές, η γραφειοκρατία, η διαπλοκή. Σ’ αυτό το σαθρό έδαφος πάτησε ο ακραίος νεοφιλελευθερισμός, που επιβάλλει η Γερμανία στην Ευρώπη, με εσωτερική υποτίμηση και παράδοση της χώρας, βορρά σε ξένα και εγχώρια συμφέροντα. Πελατειοκρατία και νεοφιλελευθερισμός είναι σαν τις δυο δαγκάνες μιας μέγγενης που συνθλίβει την κοινωνία.

Ads

3. Έξοδος από την κρίση… μπορούμε; Πως;

Μπορούμε τώρα να αναχαιτίσουμε την ανθρωπιστική κρίση με αυτονόητα μέτρα αλληλεγγύης, μπορούμε να βάλουμε μια αξιοκρατική τάξη στο δημόσιο τομέα και στο πολιτικό σύστημα, μπορούμε να κατανείμουμε με κριτήρια κοινωνικής δικαιοσύνης την προσπάθεια εξισορρόπησης των δημοσιονομικών, μπορούμε να ενισχύσουμε τη μικρομεσαία επιχείρηση, μπορούμε να καταστείλουμε τη διαπλοκή των ΜΜΕ, μπορούμε να ασκήσουμε δημόσιο έλεγχο στις τράπεζες που χρηματοδότησαν οι φορολογούμενοι, μπορούμε να διαπραγματευτούμε με τους εταίρους μας, με το κεφάλι ψηλά, θέτοντας ως βάση «κερδισμένοι και οι δύο». Με απλά λόγια, μπορούμε να νοικοκυρέψουμε τη χώρα μας και να βγούμε από την κρίση με όρους κοινωνικούς και πατριωτικούς.

4. Κάποιοι σας έχουν χαρακτηρίσει «αιρετικό». Δυο φορές σας έχουν διαγράψει. Γιατί;

Ναι, δυο φορές με διέγραψαν κομματικές ηγεσίες που, όταν ανέλαβαν εξουσία, αθέτησαν τις δεσμεύσεις τους. Έδωσα μάχη και το πλήρωσα με διαγραφή. Οι εξελίξεις με δικαίωσαν και τις δυο φορές. Για μένα υπερέχει η συνέπεια στις δεσμεύσεις και στις αξίες μου, παρά η υπακοή σε κομματικούς μηχανισμούς, όταν αυτοί εκτροχιάζονται.

5. Γιατί δημιουργήσατε την «Κοινωνία Πρώτα»;

Η Κοινωνία Πρώτα δημιουργήθηκε από «διαγραμμένους» για… να μην τους διαγράφουν! Είναι ένα δίκτυο που λειτουργεί ως ανοιχτός χώρος σκέψης και δράσης. Θέλουμε να είμαστε καταλύτης μιας ευρείας συμμαχίας προοδευτικών, δημοκρατικών, αριστερών δυνάμεων, με επίκεντρο το ΣΥΡΙΖΑ, για να βγούμε από την κρίση με όρους κοινωνίας. Επισημαίνω επίσης ότι η σθεναρή στάση των βουλευτών της Κοινωνίας Πρώτα και άλλων ανεξάρτητων, ήταν καθοριστική για την αποτροπή της παράτασης της κυβέρνησης στην πρόσφατη εκλογή για πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Για μένα, η σύγχρονη αριστερά δεν είναι εικόνισμα, η αριστερά είναι ευθύνη και παρέμβαση. Είναι η δύναμη που ενώνει τον δημοκρατικό, προοδευτικό κόσμο για να αποτρέψουμε την νεοφιλελεύθερη επέλαση. Αυτό είναι και το προσωπικό μου όραμα, τολμώ να το ονομάσω η «αριστερά χωρίς σύνορα».

6. Τι συμπέρασμα βγάλατε από τη συνεργασία σας με το ΣΥΡΙΖΑ στις πρόσφατες Περιφερειακές εκλογές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ με τίμησε προτείνοντάς μου να ηγηθώ του ψηφοδελτίου στην Πελοπόννησο. Μαζί δώσαμε μια δύσκολη μάχη. Πετύχαμε να ήμαστε ένας από τους 4 συνδυασμούς, σε σύνολο 13, που πέρασε στον 2ο γύρο. Μας ψήφησαν 125.000 Πελοποννήσιοι. Πήραμε 41%, ποσοστό ιδιαίτερα μεγάλο για την Πελοπόννησο. Αποδείξαμε ότι οι συμμαχίες είναι αποτελεσματικές. Συνεχίζουμε δυναμικά στις εθνικές εκλογές. Μόνο μια ισχυρή κυβέρνηση, με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να διαπραγματευτεί αποτελεσματικά με τους εταίρους και να δώσει ελπίδα στην κοινωνία.

7. Πρόσφατα βρεθήκατε με ένα συνάδελφό σας βουλευτή, με αφορμή την απόπειρα χρηματισμού του κ. Χαϊκάλη, στο στόχαστρο φιλοκυβερνητικών μίντια. Πως το εξηγείτε;

Η παραποίηση της τότε δήλωσής μας ήταν ζωτικής σημασίας για την Κυβέρνηση. Προφανώς δεν κατηγορήσαμε κανέναν, εξάλλου όσοι μας γνωρίζουν, φίλοι και πολιτικοί αντίπαλοι, ξέρουν ότι ποτέ δεν κάνουμε προσωπικές επιθέσεις. Η πραγματικότητα είναι ότι, με την υπόθεση Χαϊκάλη, δημιουργήθηκε εκ των πραγμάτων μια σκιά στη διαδικασία εκλογής προέδρου. Στην ουσία, αυτό τολμήσαμε να πούμε, και έπρεπε να μας ισοπεδώσουν διότι αυτό δυσκόλευε την απόπειρα προώθησης «κυβέρνησης ειδικού σκοπού», το τελευταίο χαρτί για την παράταση της κυβέρνησης.

8. Ως γιατρός, με εμπειρία σε ανθρωπιστικές κρίσεις, πως κρίνεται την κατάσταση της Υγείας στην Ελλάδα;

Ζούμε μια ανθρωπιστική κρίση. Ένα τμήμα του ελληνικού λαού ζει σε συνθήκες που έχω βιώσει σε χώρες του τρίτου κόσμου. Το «Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης», που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ, είναι η ρεαλιστική απάντηση. Ταυτόχρονα όμως πρέπει να ξαναχτίσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Ο ίδιος ο ΟΟΣΑ θεωρεί ότι, σε περιόδους κρίσης, τα κονδύλια για την Υγεία δεν πρέπει να θεωρούνται «δαπάνη», αλλά «επένδυση». Η Υγεία και το κοινωνικό κράτος είναι εργαλεία οικονομικής ανάκαμψης.

9. Με λίγες λέξεις, πως θα συνοψίζατε το μήνυμα που στέλνετε στους πολίτες;

Η χώρα χρειάζεται ριζική αλλαγή πορείας με όρους ρεαλισμού, φαντασίας και ασφάλειας. Ο Αλέξης Τσίπρας είναι η ήρεμη δύναμη που θα ηγηθεί μιας ισχυρής συμμαχίας για να το πετύχουμε. Στις 25 Ιανουαρίου δεν ψηφίζουμε τόσο ένα κόμμα, όσο ψηφίζουμε για να έχουμε μια κυβέρνηση που θα φροντίσει την ζωή μας. Το 2015 θα είναι η χρονιά όπου θα αρχίσουμε να ξαναχτίζουμε τις ζωές μας.

Συνέντευξη στο tvxs.gr