Η ακροδεξιά της Θεσσαλονίκης έχει παράδοση στις βιαιοπραγίες. Πριν από 3 χρόνια ακριβώς, ο δήμαρχος της πόλης δέχθηκε επίθεση από αφιονισμένους «υπερπατριώτες». Πριν από 90 χρόνια, σημειώθηκε η μεγάλη επίθεση εναντίον του εβραϊκού συνοικισμού Κάμπελ στην Καλαμαριά, από τους πολιτικούς πρόγονους των φασιστοειδών.
 
Η διαβόητη «νύχτα των κρούσταλλων», η μαζική επίθεση των νεοναζιστικών ταγμάτων εφόδου και των SS εναντίον των Εβραίων και των περιουσιών τους στη Γερμανία, έγινε το 1938. Αυτό που ονομάστηκε «ελληνική νύχτα των κρούσταλλων» συνέβη στη Θεσσαλονίκη το 1931. Δηλαδή 7 χρόνια νωρίτερα.
 
Τα γεγονότα εκείνων των ημερών δεν είναι ευρέως γνωστά, ούτε διδάσκονται στα ελληνικά σχολεία. Η επίθεση πραγματοποιήθηκε από την εθνικιστική οργάνωση «Εθνική, Ενωσις, Ελλάς» (Τρία Έψιλον).  Εκατοντάδες ένοπλοι άνδρες επιτέθηκαν στο συνοικισμό, πυροβολούσαν κατά της αστυνομίας που προσπαθούσε να τους αποτρέψει, έβαζαν φωτιά στα σπίτια, έστηναν οδοφράγματα για να μην πλησιάσει. Την ίδια νύχτα έγιναν επιθέσεις και σε άλλους συνοικισμούς(*).
 
 Η Καλυψώ Γούλα, η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου η οποία  συνόδευε τον Γ.Μπουτάρη στις εκδηλώσεις για τη γενοκτονία των Ποντίων, διηγήθηκε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο: «Ο Γιάννης έπεσε κάτω από τα χτυπήματα και συνέχισαν να τον κλωτσάνε. Είχαν πρόθεση να του κάνουν κακό και φαινόταν, γιατί τον χτυπούσαν και στο κεφάλι. Χτύπησαν και εμένα και τους αστυνομικούς που τον προστάτευαν. Και όταν φτάσαμε στο αυτοκίνητο, κλοτσούσαν την πόρτα, ενώ προσπάθησαν να σπάσουν το τζάμι».
 
Το 1931, το κλίμα για την επίθεση είχαν καλλιεργήσει τοπικά ΜΜΕ. Στο βιβλίο του «Θεσσαλονίκη, πόλη των φαντασμάτων »(Εκδόσεις Αλεξάνδρεια) ο εξαίρετος Βρετανός ιστορικός Μαρκ Μαζάουερ καταλογίζει ιδιαίτερες ευθύνες στην εφημερίδα Μακεδονία. Είχε δημοσιεύσει την ψευδή πληροφορία ότι παράγοντες του εβραϊκού γυμναστικού συλλόγου Μακάμπι Θεσσαλονίκης είχαν ταχθεί υπέρ της αυτονομίας της Μακεδονίας.
 
Το 2018, το ανάλογο κλίμα είχαν δημιουργήσει περισσότερα από ένα ΜΜΕ, με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών. Είχαν συνοδεύσει τις εθνικιστικές κριτικές τους με μια σειρά από «μισές αλήθειες και ολόκληρα ψέματα», σύμφωνα με την επιτυχημένη φόρμουλα του Μαζάουερ. Ο ίδιος ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση Τσίπρα ότι αντάλλαξε τη μη περικοπή των συντάξεων, που ήταν τότε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, με το ξεπούλημα της ελληνικής Μακεδονίας στο Βερολίνο.
 
Ήταν τέτοιο το κλίμα που είχαν δημιουργήσει οι εξαλλοσύνες της αντιπολίτευσης και τα fake news που τις συνόδευαν, ώστε σε μια σχετική έρευνα της Palmos Analysis για το Tvxs, το 26% των  ερωτηθέντων έβρισκε τότε «δικαιολογημένη και κατανοητή» την επίθεση κατά του Μπουτάρη «λόγω των απόψεων του συγκεκριμένου προσώπου»!
 
Στο πογκρόμ του 1931, οι κατηγορούμενοι για ηθική αυτουργία αθωώθηκαν, όπως και οι περισσότεροι συλληφθέντες για τον εμπρησμό. Στη Βουλή, ο Στυλιανός Γονατάς, τότε διοικητής της Μακεδονίας, δήλωνε ότι δεν μπορούσε να καταλάβει τι το επιλήψιμο θα μπορούσε να καταλογιστεί σε μια ομάδα που είχε ιδρυθεί για να εξάρει το εθνικό φρόνημα και να υπερασπιστεί την καθεστηκυία τάξη. Στη γερμανική κατοχή πρωταγωνίστησε στη δημιουργία των φιλοχιτλερικών «Ταγμάτων Ασφαλείας».
 
Για την επίθεση εναντίον του Μπουτάρη κατηγορείται ο πρώην Νομάρχης Θεσσαλονίκης και σταρ της ΝΔ Παναγιώτης Ψωμιάδης. Στα βίντεο-ντοκουμέντο της επίθεσης ταυτοποιήθηκαν οι κατηγορούμενοι, ενώ διακρίνεται ο κ.Ψωμιάδης να κάνει δηλώσεις σε τοπικό μέσο, καθώς περνά ο Γιάννης Μπουτάρης. «Να, αυτός έχει ξεπουλήσει τη Μακεδονία. Αυτή η χολέρα, αυτό το τραβέλι το πολιτικό», δηλώνει ο κ. Ψωμιάδης, που υποστηρίζει ότι οι δηλώσεις του ήταν προϊόν «πολιτικής κριτικής»! Η δίκη του, ως συνήθως, αναβάλλεται.
 
Πέρα από την υποστήριξη του στη Συμφωνία των Πρεσπών, η ακροδεξιά είχε βάλει τον δήμαρχο στο στόχαστρο για τις δημοκρατικές του απόψεις. Καθώς και για το γεγονός ότι είχε απολογηθεί στους παλιούς Εβραίους συμπολίτες του για την συνενοχή πολλών κατοίκων της πόλης στην καταστροφή της κοινότητας τους και την υφαρπαγή των περιουσιών τους στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής αλλά και μετά το τέλος της.

Ads

Σε μια συγκλονιστική, ιστορική ομιλία, το 2014, είχε αναφερθεί στο «παρελθόν που μας καταδιώκει και μας στοιχειώνει. Είναι ένα παρελθόν σιωπηλό, αόρατο, αλλά παρόν. Είναι το μαρμαρόστρωτο προαύλιο του Αγίου Δημητρίου, φτιαγμένο από εκατοντάδες ταφόπλακες από το κατεστραμμένο από Γερμανούς και Έλληνες χριστιανούς υπαλλήλους του Δήμου εβραϊκό νεκροταφείο της πόλης. Είναι το Νοσοκομείο Αχέπα και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο που οικοδομήθηκαν πάνω σε μια από τις σημαντικότερες νεκροπόλεις της Ευρώπης..

..Είναι οι εβραϊκές ταφόπλακες που στρώθηκαν μπροστά στο Στρατηγείο και πέριξ του Βασιλικού Θεάτρου, εκείνες που χρησιμοποίησε ο Δήμος Θεσσαλονίκης τον Νοέμβριο του 1948 για την κατασκευή οδών και πεζοδρομίων, παρά τις έντονες διαμαρτυρίες της ισραηλιτικής κοινότητας».
 
Ο Γιάννης Μπουτάρης είχε το θάρρος να σπάσει την ομερτά δεκαετιών και να ζητήσει συγνώμη. Τρία χρόνια μετά την επίθεση εναντίον του, αυτοί που τότε καλλιέργησαν το έδαφος ενώ τώρα μιλάνε για « πλήρη εφαρμογή»(Μητσοτάκης) της  «ιστορικής συμφωνίας» των Πρεσπών, θα βρουν ποτέ το θάρρος να ζητήσουν συγνώμη; 
 
(*) Από το εξαιρετικό, νέο βιβλίο του Κωστή Παπαϊωάννου «Άγρια ιστορία για μεγάλα παιδιά»(Πόλις 2021) που θα έπρεπε να διδάσκεται (και) στα σχολεία.