Διαστάσεις viral απέκτησε το πρόσφατο άρθρο των Financial Times, όπου η Ελλάδα κατατάσσεται ως η δεύτερη πιο φτωχή χώρα στην Ε.Ε. με βάση το κατά κεφαλήν ΑΕΠ.

Ads

Η πολιτική συζήτηση επικεντρώνεται στο προτελευταία και όχι στο βιοτικό επίπεδο που βρισκόμαστε και που θέλουμε να κατευθυνθούμε. Περισσότερο μας απασχολεί το γεγονός ότι οι πρώην ανατολικές χώρες που τις αντιμετωπίζουμε αφ’ υψηλού είναι πιο ψηλά στην κατάταξη. Σε μερικά χρόνια που ενδεχομένως θα περάσουμε κάποιους, γιατί οι διαφορές είναι μικρές, θα επαναπαυτούμε. Δεν μας νοιάζει να είμαστε φτωχοί, απλά να μην είμαστε οι φτωχότεροι. Θέλουμε απλά να έχουμε 5,6 από κάτω μας…

Τα οικονομικά στοιχεία καθώς και η καθημερινότητα δείχνουν συνεχώς ότι το μοντέλο δεν είναι βιώσιμο. Το real estate είναι αυτό το οποίο ωθεί τους δείκτες της ανάπτυξης μαζί με το Ταμείο Ανάκαμψης και τα 2 όμως είναι βραχυπρόθεσμα. Ο τουρισμός που είναι η μόνιμη ατμομηχανή, είναι σχεδόν μονοκαλλιέργεια και εύκολα επηρεάζεται από την διεθνή αναστάτωση.

Ο τομέας που ταιριάζει με την ιδιοσυγκρασία μας είναι η πληροφορική. Μετά το εμπορικό δαιμόνιο(παλιά), αποτελεί την επιτομή του γρήγορα χτίζεις, γρήγορα διαλύεις. Δεν χρειάζεται υποδομές δεκαετιών, δεν είναι ενεργοβόρα (σχετικό), δεν χρειάζεται πρώτες ύλες. Το ταλέντο δεν χρειάζεται ιδιαίτερα κρατική στήριξη για να αναδειχθεί. Την τριετία 2021 – 2023, οι εξαγορές στην αγορά Πληροφορικής έφτασαν τις 42, σύμφωνα με μελέτη της Optima Bank, και οι τελευταίες εξελίξεις στον κλάδο με Beta (1,15 δισ. με την εξαγορά της ελληνικής εταιρείας από την αμερικανική Cadence) και Epsilon net(δημόσια πρόταση της General Atlantic) αναγκάζουν ακόμη και τον πιο παθητικό μέτοχο να δει ότι οι «μεγάλοι» επενδύουν σε ένα τομέα που θα είναι ο μεγαλύτερος ωφελημένος των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ads

Αρκεί; Προφανώς όχι, καθώς απλώς διορθώνουμε την υστέρηση μας με κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης. Χρειάζεται να δημιουργήσουμε ένα νέο περιβάλλον που να προστατεύει την καινοτομία και να την προωθεί. Η εκπαίδευση δεν γίνεται να αρκείται στο να παπαγαλίζει, πρέπει να προωθεί την πρωτοβουλία, το πανεπιστήμιο πρέπει να αναδεικνύει τις νέες ιδέες, η πολιτεία να ευνοεί τις start up στις αναθέσεις έργων. Το Politico αποκαλύπτει ότι διεξάγεται έρευνα για απάτη με το πώς μοιράστηκαν κονδύλια 2,5 δισ. ευρώ σε 10 ελληνικές τεχνολογικές εταιρείες.

Πως διορθώνεις όμως ένα συλλογικό πρόβλημα; Όντας παρών στις συλλογικές διαδικασίες. Ευρωεκλογές έρχονται, ας μην επιλέξουμε τους ανθρώπους που το πρόσωπό τους μας είναι γνώριμο, αλλά ο λόγος τους αιχμηρός. Ας αποδείξουμε στις πολιτικές ηγεσίες ότι σφάλουν που επιλέγουν αναγνωρίσιμους. Να επιλέξουμε καταξιωμένους ανθρώπους που δεν ενδιαφέρονται για τον πλουτισμό, αλλά για την προσφορά τους. Να επιλέξουμε ανθρώπους που δεν ανταγωνίζονται για την εύνοια της Εκκλησίας, αλλά για το μέλλον της πατρίδας.

Ο προοδευτικός χώρος είναι σε ένα αδιέξοδο, όμως για να εξέλθει αυτού χρειάζονται πολιτικές προσωπικότητες που αντιλαμβάνονται την ανάγκη υπέρβασης. Αυτοί βρίσκονται σε όλο το προοδευτικό τόξο. Χρειαζόμαστε ένα νέο συλλογικό όραμα, για να μην καταριόμαστε την κατσίκα του γείτονα…

ΥΓ Να μην προκαλεί αναστάτωση ο εν λόγω δείκτης καθώς αν παραμείνουμε σταθεροί στο ΑΕΠ και συνεχίζουν να μειώνονται τα κεφάλια, ο δείκτης θα ανέβει κατακόρυφα….