Αναρωτιέται ευλόγως κανείς πώς είναι δυνατόν να σπεύδει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να χαρακτηρίσει «σκευωρία» την υπόθεση Novartis; Αμέσως, με το καλημέρα. Με το που πήγε ο φάκελος στη Βουλή. Πριν δει, πριν εξετάσει, πριν μάθει το παραμικρό. Πώς κι από πού το ξέρει; Πως θα μπορούσε να το τεκμηριώσει;

Ads

Αναρωτιέται ευλόγως κανείς πώς είναι δυνατόν να σπεύδει η Φώφη Γεννηματά να μιλά για νέο «βρόμικο ’89»; Με ποια στοιχεία; Δίχως να περιμένει να δει την εξέλιξη της υπόθεσης. Ώστε να μπορέσει να αξιολογήσει τα δεδομένα και τότε, ενδεχομένως, να συσχετίσει…

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Φώφη Γεννηματά, κοτζάμ αρχηγοί κομμάτων, πώς είναι δυνατόν ν’ αναλαμβάνουν τέτοια ευθύνη; Πώς θα αντέξουν το βάρος τέτοιας ευθύνης; Την ευθύνη να απαλλάσσουν, με τη μία, πάσης κατηγορίας τους εγκαλουμένους για την υπόθεση Novartis. Και πώς θα καταφέρουν ν’ απαλλαγούν απ’ αυτήν την ευθύνη, εάν και εφ’ όσον. Αν τα πράγματα δεν πάνε τελικά όπως το περιμένουν ή όπως θα το ήθελαν.

Εντάξει, οι φερόμενοι ως εμπλεκόμενοι στην υπόθεση έχουν, ας πούμε, μια δικαιολογία. Ισχνή δικαιολογία αλλά δικαιολογία. Ότι βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση κι ότι μόλις τώρα ξεκινά για κείνους η περιπέτεια. Η οποία δεν αποκλείεται να εξελιχθεί σε Γολγοθά. Αλλά οι αρχηγοί τους γιατί; Δεν θα όφειλαν να κρατήσουν τις δέουσες αποστάσεις; Τις εύλογες αποστάσεις. Να κρατήσουν πισινή στο κάτω-κάτω. Διά παν ενδεχόμενο. Για την περιφρούρηση του κύρους του θεσμικού τους ρόλου, αν μη τι άλλο.

Ads

Και επιτέλους, πώς θα μπορούσε ο πρόεδρος της Ν.Δ. να τεκμηριώσει τον περί σκευωρίας ισχυρισμό του; Πώς και ποιον θα πείσει ότι δεν τα βγάζει όλ’ αυτά από το μυαλό του; Ότι δεν λέει απλώς κουβέντες στο αέρα, για λόγους καθαρά αντιπολιτευτικούς. Ή προκειμένου να υπερασπιστεί, κι αυτό άνευ του παραμικρού στοιχείου, τα ελεγχόμενα στελέχη του κόμματός του. Πώς και για ποιων την αθωότητα θα μπορούσε να βάλει το χέρι στη φωτιά;

Όσο για τα περί «συνωμοσίας τύπου 1989» της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, μάλλον λησμονεί η Φώφη Γεννηματά, ότι υπήρξε και παρα-υπήρξε τότε σκάνδαλο. Μέγα σκάνδαλο. Για το οποίο κάποια στελέχη του ΠΑΣΟΚ καταδικάστηκαν από το Ειδικό Δικαστήριο. Για το οποίο το ΠΑΣΟΚ διαχώρισε τη θέση του από τον αντιπρόεδρό του. Και του οποίου την πολιτική ευθύνη ανέλαβε ο ίδιος ο Ανδρέας Παπανδρέου, από του βήματος της Βουλής…

Περί αυτού πρόκειται…

Θα πει ίσως κάποιος, μα υπερψηφίζουν την προανακριτική η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ. Άρα επιθυμούν την έρευνα, καθώς και τον ενδεχόμενο καταλογισμό των ποινικών ευθυνών. Δεν βαριέστε, τζάμπα μαγκιές. Ξέρουν πολύ καλά πως η προανακριτική θα υπερψηφιστεί έτσι κι αλλιώς, ακόμη και ερήμην τους. Πως τα εγκαλούμενα στελέχη τους θα συρθούν σ’ αυτήν θέλουν – δεν θέλουν. Η δε άρνηση ψήφου από τη μεριά τους θα ισοδυναμούσε με ομολογία ενοχής. Ή μήπως είναι κανείς που να πιστεύει πως θα έπαιρναν τη σχετική πρωτοβουλία, αν αυτοί διέθεταν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία; Θα πρότειναν εκείνοι προανακριτική για το σκάνδαλο Novartis; Ποιο σκάνδαλο; Αφού πρόκειται για «σκευωρία». Ή για «συνωμοσία τύπου 1989». Άσε που θέτουν ως όρο την αποκάλυψη των προστατευόμενων μαρτύρων. Κάτι που ξέρουν πως δεν μπορεί να συμβεί. Πώς θα πρότειναν τι λοιπόν, αν περνούσε από το χέρι τους; Εκείνοι που σήμερα καταγγέλλουν, απειλούν, εκβιάζουν, εκφοβίζουν. Δικαστές και μάρτυρες συλλήβδην…

Περί αυτού λοιπόν πρόκειται. Γι’ αυτό έκαναν ό,τι έκαναν, από την πρώτη μέρα δε, για να πέσει ο Τσίπρας. Γι’ αυτό γύρισαν τον κόσμο ανάποδα στ’ όνομα της «αριστερής παρένθεσης». Γι’ αυτό ακριβώς το παλιό πολιτικό σύστημα, μαζί με τους συστημικούς εκδότες, προπάντων τους καναλάρχες, μαζί και με τους μη εξαιρετέους εκπροσώπους του επιχειρηματικού προσωπικού της χώρας, τους -κατά Καραμανλή- «νταβατζήδες» του δημόσιου βίου, έπαιξαν τα ρέστα τους για τη «μεγάλη ιδέα». Για να πέσει ο Τσίπρας και να την βγάλουν καθαρή. Γνωρίζοντας πολύ καλά πως αν έρθουν οι άλλοι στα πράματα, οι δικοί τους, το πάρτι θα συνεχιστεί. Και οι ίδιοι δεν θα έχουν τίποτα να φοβηθούν.

Ώς τώρα όμως, και παρά τις προσπάθειες, παρά τον αμείλικτο, τον αδυσώπητο, τον ανηλεή τριετή πόλεμο, ο Τσίπρας άντεξε. Η «αριστερή παρένθεση» δεν λέει να κλείσει με τίποτα. Κι εκείνοι έχασαν τα ρέστα τους. Για κείνους κόπηκαν πια τα τραπεζικά «δάνεια του αέρα». Η εξεταστική για την τριγωνική άνομη σχέση πολιτικού προσωπικού, τραπεζικού συστήματος και εκδοτικού κατεστημένου έβγαλε λαγούς. Εκεί όπου φωτογραφήθηκε ο ορισμός της διαπλοκής. Η εξεταστική για τα σκάνδαλα στον τομέα της Υγείας βγάζει ακόμη μεγαλύτερους λαγούς. Για τις άδειες των καναλιών σταμάτησε η τριακονταετής ασυλία και καλούνται τώρα να πληρώσουν. Κάποιοι απ’ αυτούς αναγκάστηκαν να φανερώσουν τα αδήλωτα, και από το δημόσιο ταμείο εισπράχθηκαν ήδη 262 εκατομμύρια ευρώ σε πρόστιμα. Και τώρα η ώρα της προανακριτικής για τη Novartis. Η μεγάλη ώρα.

Η «παρένθεση» λοιπόν δεν έκλεισε. Ο Τσίπρας άντεξε. Απ’ ό,τι δε φαίνεται, δεν το ’χει σκοπό να κάνει πίσω. Και συνεχίζει…

Πηγή: Αυγή