Η σημερινή απόφαση Κεραμέως για το άνοιγμα των πανεπιστημίων είναι ένα ριπλέι όσων έγιναν με τον τουρισμό. Η ΝΔ πιεζόμενη από τα μικρο-εμπορευματικά συμφέροντα των «τοπικών κοινωνιών», τους μικροϊδιοκτήτες ακινήτων που δεν έχουν πια RB&B για την κεφαλή κλίναι, τους καφετεριούχους, τα ταχυφαγεία, τα τοπικά ΚΤΕΛ και όλους αυτούς που συγκροτούν τις τοπικές μικροπελατείες της δεξιάς, αποφάσισε να ανοίξει την πανεπιστημιακή σεζόν λέγοντας μισές αλήθειες και πολλά ψέματα.

Ads

Οι πρωτοετείς, για τους οποίους τόσα συναισθηματικά και δακρύβρεκτα ακούσαμε, δεν θα έχουν την εναρκτήρια εμπειρία του αμφιθεάτρου απλώς και μόνο διότι στο α’ έτος τα μαθήματα είναι υποχρεωτικά για όλους με διαλέξεις επί του συνόλου των εισακτέων – άρα με αριθμό μεγαλύτερο των 50.

Ο κόφτης των 50 είναι παράλογος και άτοπος για μια σειρά από λόγους. Ο αριθμός που είναι grosso modo γνωστός εκ των προτέρων είναι ο αριθμός φοιτητών στα υποχρεωτικά  μαθήματα. Σε όλα τα υπόλοιπα μαθήματα ο αριθμός των εγγεγραμμένων φοιτητών οριστικοποιείται όταν οι φοιτητές οριστικοποιήσουν τις δηλώσεις των μαθημάτων τους. Όμως η διαδικασία αυτή κλείνει στο μέσον περίπου του εξαμήνου οπότε ουδείς θα είναι σε θέση να γνωρίζει στην αρχή του εξαμήνου αν ένα μάθημα θα δηλωθεί από αριθμό φοιτητών που είναι άνω ή κάτω των 50. Σημασία επίσης δεν έχει αν ένα μάθημα έχει π.χ. 45 ή 55 φοιτητές αλλά το πόσο μεγάλη ή μικρή είναι η αίθουσα που διεξάγεται.

Η κ. Κεραμέως που όταν ήταν στην αντιπολίτευση διερρήγνυε καθημερινά τα ιμάτια της για την περιπόθητη αυτονομία που το κακό κράτος στερεί από τα καλά πανεπιστήμια, έρχεται τώρα και παρεμβαίνει απροκάλυπτα στο αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων αποφασίζοντας αυτή ποια μαθήματα θα γίνονται με εξ αποστάσεως διδασκαλία και ποια με φυσική παρουσία. 

Ads

Απέχω από το να σχολιάσω την εξαγγελία περί ενίσχυσης του προσωπικού των πανεπιστημίων με 2.000 «επιστήμονες» που θα κοστίσουν 5 εκατ.€. Κάντε τη διαίρεση και πείτε μου αν τα 2.500€ μεικτά για ένα ολόκληρο εξάμηνο (ή μήπως έτος!) είναι μισθός πανεπιστημιακού ή κωπηλάτη ρωμαϊκής γαλέρας…

Η αναλογία φοιτητών ανά διδάσκοντα στα ελληνικά πανεπιστήμια είναι υπερδιπλάσια του μέσου όρου της Ευρώπης και άλλων χωρών εκτός ΕΕ. Παράλληλα, λόγω της δεκαετούς κρίσης, το διδακτικό προσωπικό είναι γηρασμένο και, αντικειμενικά, στην διακεκαυμένη ζώνη των ευάλωτων υγειονομικά ηλικιακών ομάδων του γενικού πληθυσμού. Με την μέση ηλικία των κρουσμάτων να είναι στην ηλικία των πενηντάρηδων και με την τάση να μειώνεται καθώς το δεύτερο κύμα της πανδημίας δείχνει τα δόντια του, οι δύο αυτοί παράγοντες δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα για την ασφάλεια διδασκόντων αλλά και φοιτητών. 

Οι πρωτοετείς φοιτητές δεν θα πάνε στο πανεπιστήμιο για να εμβαπτισθούν στην εμπειρία της δια ζώσης πανεπιστημιακής ζωής. Το αποτέλεσμα των σημερινών αποφάσεων θα είναι να γεμίσουν οι πανεπιστημιουπόλεις της Ελλάδας με τριτοετείς φοιτητές και πάνω. Αποσκοπεί στη διάσωση των «τοπικών οικονομιών» με όπλο την ίδια περίπου επιχειρηματολογία που «άνοιξε» ο τουρισμός. Κι επειδή το άνοιγμα του τουρισμού απέφερε εξαιρετικώς πενιχρά αποτελέσματα τώρα γίνεται προσπάθεια να ρεφάρουν οι «τοπικές οικονομίες» με τους φοιτητές των επιλεγόμενων μαθημάτων.

Τα πανεπιστήμια έκλεισαν στις 13 Μαρτίου 2020 με 15-20 κρούσματα. Τώρα ανοίγουν με 250 κρούσματα κι έναν πολύ αβέβαιο χειμώνα μπροστά μας. Εύχομαι η εμπειρία από το «άνοιγμα» του τουρισμού να μην επαναληφθεί στην εκπαίδευση.

Πηγή: Facebook