Στην πρώτη του συνέντευξη μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησής του, ο νέος Γάλλος πρωθυπουργός τα είπε όλα: αρνήθηκε να χαρακτηρίσει την Εθνική Συσπείρωση ως ακροδεξιό κόμμα. Όπως δήλωσε, το κόμμα της Μαρίν Λεπέν «δεν σέβεται ορισμένες αξίες και αρχές, είναι ένα κόμμα διαμαρτυρίας».

Ads

Είναι η πρώτη φορά που ένας Γάλλος «συστημικός» πολιτικός δεν λέει την ακροδεξιά με το όνομά της και αυτό φανερώνει πώς θα προσπαθήσει να κυβερνήσει: εξασφαλίζοντας την ανοχή της Λεπέν ή και την υποστήριξή της σε κρίσιμα νομοσχέδια.

Hδη η Λεπέν συμμετείχε εμμέσως στην επιλογή των νέων υπουργών. Για την ακρίβεια έβαλε βέτο στην υπουργοποίηση του Ξαβιέ Μπερνάρ, μιας εμβληματικής προσωπικότητας της κεντροδεξιάς που επί Νικολά Σαρκοζί είχε διατελέσει υπουργός Εργασίας και Υγείας. Ο Μπερνάρ είχε κάποτε δηλώσει ότι «θα σπάσει  τα σαγόνια» της ακροδεξιάς και η Λεπέν προειδοποίησε παρασκηνιακά ότι, αν ο Μπερνάρ υπουργοποιηθεί,  θα καταθέσει πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός Φρανσουά Μπαϊρού υποχώρησε και απέκλεισε τον Μπερνάρ που αμέσως τον κατηγόρησε  ότι τελεί υπό την πλήρη κηδεμονία της Λεπέν. Πριν κατέβει στο γήπεδο, η νέα κυβέρνηση είχε φάει γκολ από τα αποδυτήρια.

Ads

Η στήριξη στη Λεπέν είναι άλλωστε μονόδρομος. Στις πρώτες του δηλώσεις, ο Φρανσουά Μπαϊρού  αρνήθηκε να επανεξετάσει τις αλλαγές στο συνταξιοδοτικό και την επαναφορά του φόρου ακίνητης περιουσίας όπως ζητάει η Αριστερά, συνεχίζοντας την πολιτική που έκανε τόσο αντιδημοφιλή τον πρόεδρο Μακρόν και τις κυβερνήσεις του.

Κατά τα άλλα η κυβέρνηση Μπαϊρού είναι μία από τα ίδια. Απαρτίζεται από πολλούς υπουργούς της προηγούμενης βραχύβιας κυβέρνησης Μπαρνιέ και στελέχη των κυβερνήσεων Μακρόν, που αποδοκιμάστηκαν από τις κάλπες. Το μόνο ενδιαφέρον,  με την τοποθέτηση ενός υπουργού Εσωτερικών σκληρού στο μεταναστευτικό, κλείνει το μάτι στην ακροδεξιά.

Ο Εμανουέλ Μακρόν, που κινεί τα νήματα όσο ακόμη μπορεί, παραγνωρίζει ξανά το γεγονός ότι η Αριστερά κέρδισε το καλοκαίρι τις βουλευτικές εκλογές. Πρόκειται για συνταγή που βαθαίνει την πολιτική κρίση: είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρωθυπουργός Μπαϊρού δήλωσε ότι δεν θα ζητήσει  ψήφο εμπιστοσύνης τον Ιανουάριο, όταν παρουσιάσει το πρόγραμμα του!

«Πιθανώς θα υπάρξει πρόταση μομφής», παραδέχτηκε. «Αλλά δεν είναι το ίδιο πράγμα να κατατεθεί πρόταση μομφής από την αντιπολίτευση, με το να υποβληθεί η κυβέρνηση σε ψήφο εμπιστοσύνης».

Διαβάστε: Γαλλία / Ομαδικό «πυρ» από τα αριστερά στην κυβέρνηση Μπαϊρού

Γιατί  τότε, πιθανότατα η κυβέρνηση του θα έπεφτε αμέσως. Τα κόμματα που απαρτίζουν το Λαϊκό Μέτωπο της Αριστεράς κατακεραύνωσαν την «ακροδεξιά κυβέρνηση» και η Λεπέν θα βρισκόταν σε δύσκολη θέση. Αφού η νέα κυβέρνηση θα εφαρμόσει την ίδια πολιτική με την προηγούμενη που καταψήφισε, προκαλώντας την πτώση της.

Ο Φρανσουά Μπαϊρού υπολογίζει ότι τα ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα που υποστηρίζουν τη Μαρίν Λεπέν, θα την πείσουν να σεβαστεί τις «υποχρεώσεις» της. Δεν είναι βέβαιο ότι θα το κάνει. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η τύχη της νέας κυβέρνησης κρέμεται από την ίδια. Το ακροδεξιό «κόμμα διαμαρτυρίας», αναβαθμίζεται σε ρυθμιστή των εξελίξεων.