Δεν είναι ακόμη σαφές αν ο 50χρονος Σαουδάραβας, που έπεσε με το αυτοκίνητο του στο πλήθος στην πλατεία του Μαγδεμβούργου, είναι φανατικός τζιχαντιστής ή μοναχικός μανιακός δολοφόνος. Το βέβαιο είναι ότι ακόμη και αν δεν υπήρχε, η γερμανική και διεθνής ακροδεξιά θα έπρεπε να τον είχαν εφεύρει.

Ads

Η τραγωδία που προκάλεσε τον θάνατο 5 πολιτών και τον τραυματισμό δεκάδων, έρχεται στην πιο δύσκολη στιγμή που περνάει η γερμανική δημοκρατία μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο. Μετά την πρόσφατη παραίτηση της κυβέρνησης, η βαθιά κρίση του πολιτικού συστήματος έχει έρθει στο φως. Η οικονομία είναι καθηλωμένη, επίσης για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες συνεχούς ανάπτυξης.

Και η χώρα βαδίζει σε πρόωρες εκλογές τον Φεβρουάριο, με τις δημοσκοπήσεις να φέρνουν το ακροδεξιό AfD στη δεύτερη θέση σε εθνικό επίπεδο, μπροστά από το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, κάτι που επίσης δεν έχει προηγούμενο.

Όπως σε όλη την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, η άνοδος της γερμανικής ακροδεξιάς έχει βαθύτερες κοινωνικές αιτίες, που σχετίζονται την ακρίβεια, τον πληθωρισμό και το πρόβλημα της στέγασης, γενικότερα με το διευρυνόμενο χάσμα ανάμεσα στους πλούσιους και τους φτωχούς.

Ads

Αλλά το AfD χρησιμοποιεί δημαγωγικά το μεταναστευτικό πρόβλημα. Παρότι η χώρα έχει απόλυτη ανάγκη από εργατικό δυναμικό και στα ανατολικογερμανικά  προπύργια του δεν υπάρχουν μετανάστες, κερδίζει εκλογικά. Γιατί σε ορισμενες ιστορικές στιγμές, τα σύμβολα είναι πιο δυνατά από την πραγματικότητα.

Για αυτό δεν έχει σημασία ότι ο δράστης δεν είναι κάποιος νεοφερμένος που ζητάει άσυλο ή δουλειά, αλλά ένας Σαουδάραβας που είχε φτάσει στη Γερμανία το 2006 και εργαζόταν ως γιατρός σε μία μικρή πόλη, περίπου 50 χιλιόμετρα από το Μαγδεμβούργο. Ο συμβολισμός εδώ είναι σαφής: ένας ξένος Άραβας μας σκοτώνει.

Εκτός αν υπάρξουν νέα στοιχεία που να ανατρέψουν τα δεδομένα και το κλίμα, η επίθεση θα δώσει ισχυρή ώθηση στην ακροδεξιά όχι μόνο στην Γερμανία. Πριν διευκρινιστεί το παραμικρό, την ευκαιρία άρπαξαν αμέσως κορυφαία στελέχη της φαιάς Διεθνούς, από τον Ολλανδό Βίλντερς  και τον Βρετανό Φάρατζ, μέχρι τη Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία και τον Ελον Μασκ στις ΗΠΑ.

«Άλλη μια βάρβαρη επίθεση στην Ευρώπη – αυτή τη φορά από έναν από τη Σαουδική Αραβία», δήλωσε ο Βίλντερς. «Για άλλη μια φορά, ένας απίστευτος αριθμός αθώων θυμάτων, νεκρών και τραυματιών,  που πρέπει να θρηνήσουμε. Για άλλη μια φορά οι πολιτικοί κλαίνε κροκοδείλια δάκρυα. Το λέω εδώ και πάνω από 20 χρόνια: σταματήστε τα ανοιχτά σύνορα».

«Για άλλη μια φορά, η ισλαμιστική βαρβαρότητα σπέρνει τον τρόμο στην καρδιά της Ευρώπης. Αυτή η πράξη πολέμου εναντίον ενός συμβόλου του πολιτισμού μας (Χριστούγεννα) είναι σπαρακτική», πρόσθεσε η χαροκαμένη Λεπέν.

Όσο για τον Μασκ, τον δισεκατομμυριούχο μελλοντικό υπουργό του Ντόναλντ Τραμπ, που είχε ήδη ανοικτά υποστηρίξει το AfD, αυτός πήγε ακόμη πιο μακριά: ζήτησε από τον «ανόητο και ανίκανο» καγκελάριο Σολτς, να  παραιτηθεί αμέσως!

Κύρια ωφελημένη, τρίβοντας τα χέρια της για το αναπάντεχο δώρο, η Άλις Βάιντελ, η πρόεδρος του AfD, ρώτησε με νόημα: «Πότε θα τελειώσει αυτή η τρέλα;».

Πράγματι, αυτό είναι μια καλή ερώτηση.