Εικόνα αναδιάταξης του πολιτικού σκηνικού και του κομματικού χάρτη καταγράφεται στην πανελλαδική δημοσκόπηση της Palmos Analysis για λογαριασμό του tvxs.gr.

Ads

Η ανάδειξη νέων ηγεσιών, τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ όσο και στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, φαίνεται ότι θα είναι η θρυαλλίδα εξελίξεων που θα καταλήξουν όχι μόνο στη νέα μορφή του χάρτη στην Κεντροαριστερά αλλά και στον βασικό πόλο που θα διεκδικήσει από τη Νέα Δημοκρατία τη διακυβέρνηση της χώρας στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, όποτε κι αν γίνουν αυτές.

Διαβάστε: Δημοσκόπηση Palmos Analysis – Tvxs / Εκπλήξεις στην πρόθεση ψήφου – Ποιοι προηγούνται σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Ήδη, πάντως, οι διαδικασίες στα δύο κόμματα έχουν φέρει ανατροπές στους εκλογικούς συσχετισμούς (τουλάχιστον δημοσκοπικά). Η “ανθρωποφαγία” που βιώσαμε το τελευταίο διάστημα στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, οδήγησε ήδη περισσότερους από τους μισούς ψηφοφόρους του κόμματος στις πρόσφατες Ευρωεκλογές, είτε να αναζητήσουν άλλη κομματική στέγη, τροφοδοτώντας κυρίως το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και δευτερευόντως μικρότερα κόμματα στα αριστερά, είτε να παρακολουθούν μετέωροι την εσωκομματική “σφαγή” τηρώντας στάση αναμονής.

Ads

Την ίδια στιγμή, η αντιδιαστολή με τον πολιτικό πολιτισμό και τη σοβαρότητα με την οποία διεξάγεται σε γενικές γραμμές μέχρι σήμερα η εσωκομματική προεκλογική διαδικασία στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, έχει οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των δημοσκοπικών ποσοστών του κόμματος, που βρίσκεται πλέον ξεκάθαρα στη δεύτερη θέση και μπορεί να ελπίζει βάσιμα ότι, με την ολοκλήρωση της εκλογής νέου ή νέας Προέδρου, θα μπορεί να “κοιτάξει στα μάτια” τη Νέα Δημοκρατία.

Η κυβερνητική παράταξη εξακολουθεί να καταγράφει και σε επίπεδο εκτίμησης ψήφου για βουλευτικές εκλογές τις επιδόσεις των πρόσφατων Ευρωεκλογών, μακριά από το 41% των βουλευτικών του 2023 αλλά και μακριά από τον ελάχιστο πήχη για την επίτευξη μιας νέας αυτοδυναμίας στις επόμενες Βουλευτικές εκλογές.

Ήδη η διαφορά με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στην πρόθεση ψήφου βρίσκεται σε μονοψήφιο ποσοστό, ενώ η ανάλυση των συσπειρώσεων και των μετακινήσεων σε σχέση με τις Βουλευτικές εκλογές του 2023 αποκαλύπτει ένα εντυπωσιακό στοιχείο: οι συνολικές διαρροές της ΝΔ προς τα αριστερά της είναι σχεδόν διπλάσιες σε ποσοστό (15%) σε σχέση με τις συνολικές διαρροές της προς τα δεξιά της (8%).

Είναι φανερό ότι η ακρίβεια, η πίεση στην αγοραστική δύναμη και στην καθημερινότητα των νοικοκυριών συρρικνώνουν σαφώς περισσότερο την εκλογική επιρροή της Νέας Δημοκρατίας σε σχέση με την νομοθέτηση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών και τη διαχείριση του μεταναστευτικού.

Η καταπολέμηση της ακρίβειας, η ενίσχυση των εισοδημάτων και η βελτίωση της καθημερινότητας των νοικοκυριών είναι μονόδρομος για την Κυβέρνηση αν θέλει να ανακάμψει και, κυρίως, να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τον νέο αντιπολιτευτικό πόλο που κατά πάσα πιθανότητα θα προκύψει εντός του 2025 με την εξέλιξη των διαδικασιών σε ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Επιστρέφοντας στις εκλογικές διαδικασίες για την ανάδειξη νέων ηγεσιών στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, είναι φανερό από όλους τους δείκτες της έρευνας ότι το εκλογικό σώμα ήδη προεξοφλεί ότι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είναι ο χώρος που έχει σοβαρότερες πιθανότητες, είτε να αποτελέσει τον εναλλακτικό πόλο διακυβέρνησης, είτε να αποτελέσει τον κύριο φορέα για τη διαμόρφωση του.

Το ενδιαφέρον για τις εσωκομματικές διαδικασίες εκλογής νέας ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είναι σαφώς μεγαλύτερο (38% έναντι 28% για την αντίστοιχη διαδικασία στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ), ενώ το ποσοστό όσων θεωρούν ότι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ θα μπορεί να ανταγωνιστεί τη Νέα Δημοκρατία και τον Πρωθυπουργό φτάνει στο 35% έναντι μόλις 19% που θεωρεί κάτι τέτοιο για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Η προσπάθεια να προβλέψει κανείς το αποτέλεσμα εσωκομματικών εκλογών ανάδειξης ηγεσίας από τη βάση με δημοσκοπικά ευρήματα, έχει αποδειχθεί εξαιρετικά επισφαλής στο παρελθόν και αυτές οι εσωκομματικές εκλογές σε ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ δεν αποτελούν εξαίρεση.

Χωρίς σαφές και προσδιορισμένο εκλογικό σώμα, είναι αδύνατο να συγκροτηθεί αυτό που λέμε “αντιπροσωπευτική σύνθεση δείγματος” του υπό διερεύνηση πληθυσμού: δεν είναι γνωστός ο πληθυσμός, δηλαδή η σύνθεση και τα χαρακτηριστικά όσων φτάσουν μέχρι την εσωκομματική κάλπη.

Ωστόσο, οι δημοσκοπήσεις μπορούν να καταγράψουν τάσεις και δυναμικές των υποψηφίων σε διαφορετικά εκλογικά κοινά και να βοηθήσουν να κατανοήσουμε την επίδραση που θα έχει στο τελικό αποτέλεσμα η σύνθεση του εκλογικού σώματος.

Τα ευρήματα στην δημοσκόπηση της Palmos Analysis για το TVXS.GR για τη μάχη για την Προεδρία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ δείχνουν μια απολύτως ανοιχτή μάχη για τουλάχιστον τέσσερις διεκδικητές, τον απερχόμενο Πρόεδρο Νίκο Ανδρουλάκη, τον Παύλο Γερουλανο, την Άννα Διαμαντοπούλου και τον Χάρη Δούκα, που φαίνεται να ξεχωρίζουν μεταξύ των 6 υποψηφίων αλλά όχι μεταξύ τους, σε τέτοιον τουλάχιστον βαθμό που να είναι ασφαλής οποιαδήποτε πρόβλεψη για το δίδυμο του δευτέρου γύρου.

Η Άννα Διαμαντόπουλου φαίνεται να έχει σημαντική δυναμική σε ψηφοφόρους εκτός της εκλογικής βάσης του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ενώ ο νυν Πρόεδρος Νίκος Ανδρουλάκης φαίνεται να κυριαρχεί στην εκλογική βάση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στις πρόσφατες εκλογές.

Ωστόσο, και οι 4 υποψήφιοι που προαναφέρθηκαν βρίσκονται στο ερώτημα της καταλληλότητας για την Προεδρία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σε κοντινά ποσοστά και, πάντως, εντός του περιθωρίου σφάλματος του δείγματος. Άρα, Κυριακή κοντή γιορτή και η συμμετοχή (αριθμητική και ποιοτική) θα κρίνει τα πάντα…

Στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα: αφενός το πάζλ των υποψηφιοτήτων δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί, με τη βασική εκκρεμότητα να είναι η ίδια η υποψηφιότητα του μέχρι πρότινος Προέδρου, αφετέρου ακόμα και η εκλογική βάση του κόμματος μεταξύ των Βουλευτικών του 2023 και των Ευρωεκλογών του 2024 άλλαξε σημαντικά.

Έτσι, αν ψήφιζε το σύνολο του εκλογικού σώματος της χώρας (ή έστω ένα αντιπροσωπευτικό του υποσύνολο, όπως αυτό της έρευνας) ο κ Φάμελλος μάλλον θα είχε ένα αναμφισβήτητο προβάδισμα από τους κ.κ. Κασσελακη και Πολάκη, αλλά η εκλογική βάση του κόμματος, ιδίως των πρόσφατων Ευρωεκλογών, είναι σαφώς πιο φιλική για τον πρώην Πρόεδρο και τον κ. Πολάκη.

Έτσι, η μάχη είναι αρκετά αμφίρροπη κι εδώ, με τους τρεις να εμφανίζονται αρκετά κοντά μεταξύ όσων δηλώνουν πρόθεση συμμετοχής στις εσωκομματικές εκλογές. Συμπέρασμα: ανοικτή κι εδώ η μάχη, με την συμμετοχή και την ικανότητα του κάθε στρατοπέδου να κινητοποιήσει ψηφοφόρους να είναι οι καθοριστικοί παράγοντες για την τελική επικράτηση.

Κλείνοντας, ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ευρήματα της δημοσκόπησης αφορά στον πρώην Πρωθυπουργό και επί σειρά ετών Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα: 1 στους 3 ψηφοφόρους θεωρεί ότι πρέπει να επανέλθει στην ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης με το ποσοστό αυτό να φθάνει στο 52-55% στην εκλογική βάση του ΣΥΡΙΖΑ στις πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις.

Ο κ. Τσιπρας διατηρεί σημαντικό απόθεμα δυνάμεων εντός του κόμματος, όμως μακριά από τα ποσοστά σχεδόν ολοκληρωτικής αποδοχής που απολάμβανε ως Πρόεδρος του κόμματος στο παρελθόν.

Ωστόσο, η αποδοχή του και η αναγνώριση του ρόλου που ακόμα θα μπορούσε να παίξει στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ακόμα και από ψηφοφόρους εκτός ΣΥΡΙΖΑ, δείχνουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός διατηρεί πολιτικό κεφάλαιο, παρά τη φθορά που προκάλεσαν οι αλλεπάλληλες εκλογικές ήττες και οι μετέπειτα κινήσεις του. Κεφάλαιο που ίσως επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί στο μέλλον, σε συνάρτηση και με τις εξελίξεις στον ευρύτερο πολιτικό και ιδεολογικό χώρο της Κεντροαριστεράς.

*O Πασχάλης – Αλέξανδρος Τεμεκενίδης είναι Διευθυντής Ερευνών της Palmos Analysis