Αν κάτι φανέρωσε η πρόσφατη πρωθυπουργική συνέντευξη στη ΔΕΘ είναι πως από τη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας περισσότερο πρέπει να ανησυχεί το ΚΙΝΑΛ παρά ο ΣΥΡΙΖΑ. Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση κινούνται σε δύο διαφορετικούς πολιτικούς κόσμους, απευθύνονται σε άλλα κοινά. Η Πειραιώς όμως εμφανίζεται με μια ακλόνητη αυτοπεποίθηση ότι ακόμη και τώρα μπορεί να αντλήσει μεγάλο κομμάτι της εκλογικής βάσης της Χαριλάου Τρικούπη. Οι μετρήσεις δείχνουν πως τμήμα των ψηφοφόρων της αποδέχεται το μοντέλο της νέας διακυβέρνησης.

Ads

Κάπως έτσι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε με σαφήνεια ότι θα προχωρήσει στην αλλαγή του εκλογικού νόμου (κατάργηση της απλής αναλογικής) ούτως ή άλλως, ανεξαρτήτως των επιλογών του Κινήματος Αλλαγής. Εάν η πρότασή του αποσπάσει 200 ψήφους έχει καλώς, εάν όχι, διπλές εκλογές. Επομένως, οι πληροφορίες πως το ΚΙΝΑΛ θα σκοντάψει σε εσωτερικές αντιρρήσεις, από την πλευρά Παπανδρέου, ακόμη κι αν θέλει να συναινέσει στον νέο εκλογικό νόμο, ενδεχομένως να μην αποδειχθούν καθοριστικές με τη μορφή των γεγονότων. Εφόσον ο σημερινός πρωθυπουργός θεωρήσει ότι οι συνθήκες τον ευνοούν μπορεί να προκηρύξει εκλογές σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία το ΚΙΝΑΛ και πάλι δεν θα μπορεί να έχει ρυθμιστικό ρόλο.

Το πλαίσιο που διαμορφώνεται έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτό στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ. Η νέα κυβέρνηση τής γύρισε την πλάτη στις προτάσεις της για το πανεπιστημιακό άσυλο. Τώρα διαμηνύει ότι και χωρίς το κόμμα της κυρίας Γεννηματά μπορεί να προχωρήσει, χωρίς να χρειάζονται καν συμβιβασμοί για συναινέσεις.

Η νέα πραγματικότητα επιβάλλει αλλαγή πορείας. Πριν από λίγες ημέρες το Κίνημα Αλλαγής εξέδωσε ανακοίνωση για τα εργασιακά και τις επερχόμενες αλλαγές στις συλλογικές συμβάσεις κατακεραυνώνοντας τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς. Η είδηση δεν ήταν αυτή, αλλά η διαπίστωση πως για πρώτη φορά έπειτα από πάρα πολύ καιρό η Χαριλάου Τρικούπη δεν έβαλε τη λέξη ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή της.

Ads

Κάποιοι έχουν αρχίσει να πιστεύουν πως ήρθε η ώρα το ΚΙΝΑΛ να αρχίσει να βάζει νερό στο κρασί του σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Δύσκολο, εάν σκεφθεί κανείς πως η κυρία Γεννηματά δείχνει πως έχει προσωπικά θέματα με τον κ. Τσίπρα. Από την άλλη, ακόμη κι αν ταυτιστεί με τη νεοφιλελεύθερη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη, είναι άγνωστο εάν η Δεξιά θα επιδιώξει τη στήριξη της τρίτης πολιτικής δύναμης. Ιδίως εάν έχει αποφασίσει να μην κάνει κεντροαριστερή επιλογή για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Πηγή: Έθνος