Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τον συντάκτη τους, χωρίς να συμπίπτουν κατ' ανάγκη με την άποψη του Tvxs.gr
Χθες καταδικάστηκε για υπεξαίρεση δημόσιου χρήματος σε ισόβια κάθειρξη ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος. Πρόκειται αναμφισβήτητα για την πρώτη φορά που πολιτικό πρόσωπο καταδικάζεται σε τόσο βαριά ποινή στην σύγχρονη ελληνική πολιτική ιστορία. Η βαρύτητα αυτή μάλιστα αποτέλεσε σήμερα αντικείμενο σχολιασμού τόσο στα εγχώρια όσο και στα διεθνή ΜΜΕ. Το συμπέρασμα στο οποίο οι περισσότεροι καταλήγουν είναι ότι ένας νέος «αέρας» φαίνεται να πνέει πλέον στην χώρα, ενώ θεωρούν ότι ο Παπαγεωργόπουλος δεν θα είναι μοναδική περίπτωση. Την ίδια στιγμή, ακούγονται και οι απόψεις που θεωρούν ότι πρόκειται για μια επικοινωνιακή κίνηση καθώς ο πρώην δήμαρχος, αλλά αντιστοίχως και ο Άκης Τσοχατζόπουλος ή ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου δεν είναι ενεργά πρόσωπα αλλά αυτό που έχει μείνει να λέγεται ως «καμμένα χαρτιά».
Ads
Διεθνή ΜΜΕ
Με ιδιαίτερη έκπληξη έχουν αντιμετωπίσει τα διεθνή μέσα ενημέρωσης την καταδίκη του πρώην δημάρχου Θεσσαλονίκης. Όπως σχολιάζουν πρόκειται για μια από τις πολύ σπάνιες περιπτώσεις που το καθεστώς του «απυρόβλητου», το οποίο έχει διαμορφωθεί γύρω από τους Έλληνες πολιτικούς, φαίνεται ότι αρχίζει να ξεθωριάζει. Μάλιστα, δεν αποφεύγουν να αναφερθούν και στην περίπτωση της λίστας Λαγκάρντ και της διερεύνησης ευθυνών του Γιώργου Παπακωνσταντίνου από την προανακριτική επιτροπή.
Οι αμερικανικοί New York Times γράφουν σήμερα σε ρεπορτάζ τους για την χθεσινή καταδίκη ότι «οι κατηγορίες της Τετάρτης προκάλεσαν μια φρενήρη αντίδραση των ΜΜΕ και των μπλόγκ, όπου πολλοί ζητωκραύγασαν για τις ασυνήθιστα βαριές ποινές. Λίγοι πολιτικοί έχουν διωχθεί για υπεξαίρεση ή άλλα οικονομικά εγκλήματα στην Ελλάδα και οι καταδίκες είναι ακόμη πιο σπάνιες. Ο πρωθυπουργός της χώρας, Αντώνης Σαμαράς, είχε επιδιώξει την πάταξη της καλά ριζωμένης διαφθοράς ανάμεσα στην πολιτική και επιχειρηματική ελίτ, η οποία έχει εξοργίσει την λαϊκή γνώμη που διαμορφώνεται μέσα σε μια περίοδο τριετούς λιτότητας».
Στην Βρετανία, ο ανταποκριτής του BBC στην Αθήνα, Μαρκ Λόουεν, σχολίασε ότι στην Ελλάδα η πολιτική τάξη για καιρό θεωρούνταν ως «ανέγγιχτη» παρόλο που ήταν πνιγμένη σε σκάνδαλα και πελατειακές σχέσεις. «Παρόλα αυτά, μια κουλτούρα υπευθυνότητας αρχίζει να διαμορφώνεται», σχολιάζει ο ανταποκριτής, συμπληρώνοντας ότι «καθώς η μάχη της Ελλάδας με την λιτότητα συνεχίζει, υπάρχει η επιθυμία να τεθούν οι πολιτικοί προ των ευθυνών τους».
Εντός των συνόρων
Και στην Ελλάδα όμως έχει απασχολήσει το θέμα της ποινής της ισόβιας κάθειρξης τα ΜΜΕ, αλλά και τις συζητήσεις. Δεν είναι μάλιστα λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι πρόκειται για μια επικοινωνιακή καταδίκη που θα ρίξει στάχτη στα μάτια του εξαγριωμένου από την λιτότητα ελληνικού λαού, καθώς ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος είχε πια αποσυρθεί από την ενεργό πολιτική δράση. Ταυτόχρονα γίνεται λόγος για ανησυχία ανάμεσα στους επικεφαλής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία συχνά κρατά τα πρωτεία της διαφθοράς στις ανάλογες έρευνες που έχουν διεξαχθεί. Παρόλα αυτά, εκτός της περίπτωσης Παπαγεωργόπουλου – Λεμούσια – Σαξώνη, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν στοιχεία που να καθιστούν υποθέσεις που αφορούν τους ΟΤΑ άξιες ακροατηρίου.
Μιλώντας στο tvxs.gr, η δημοσιογράφος Γιάννα Παπαδάκου σχολιάζει ότι «η ποινή που επιβλήθηκε χθες για ένα οικονομικό έγκλημα είναι βαρύτερη από αυτές που κυρώνονται σε υποθέσεις ανθρωποκτονίας». Σύμφωνα με την ίδια η καταδίκη είχε καθαρά επικοινωνιακό χαρακτήρα. «Ούτε ο Παπακωνσταντίνου είναι ενεργός πολιτικά. Μέχρι να φέρουν προ των ευθυνών του κάποιον που να μην έχει αποσυρθεί είναι δύσκολο να συμπεράνουμε το αντίθετο», προσθέτει.
Στα κύρια άρθρα τους, ελληνικές εφημερίδες έχουν αναφερθεί στην χθεσινή καταδίκη.
Η εφημερίδα Έθνος γράφει χαρακτηριστικά ότι «για πρώτη φορά πολιτικός παράγοντας, που διαδραμάτισε επί δύο δεκαετίες σοβαρό ρόλο στα δημόσια πράγματα, οδηγείται στις φυλακές με τόσο βαριά ποινή και για τόσο ατιμωτικό αδίκημα. Είναι η επιβεβαίωση ότι ζούμε σε μία νέα εποχή και ότι τίποτα και κανένας δεν είναι πλέον στο απυρόβλητο. Είναι προφανές ότι μια τέτοια απόφαση θα ήταν αδιανόητη πριν από μερικά χρόνια. Ακόμη και αν το δικαστήριο αποφαινόταν καταδικαστικά, η ποινή δεν θα έφτανε ποτέ σε ισόβια. Αλλά η σημερινή πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα έχει ανατρέψει τις λογικές, τις νοοτροπίες και τις πρακτικές του παρελθόντος. Δεν μένει πια παρά να γίνει και το τελευταίο βήμα, που δεν είναι άλλο από την κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας. Όσο συντομότερα συντελεστεί, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το όφελος για το πολιτικό μας σύστημα».
Το Βήμα αναφερόμενο στην καταδίκη Παπαγεωργόπουλου, περιγράφει την συμβολική εικόνα που είχε ο πρώην δήμαρχος την δεκαετία του 1970 όταν αθλούμενος είχε αποκτήσει το ψευδώνυμο «φτερωτός γιατρός».
«Μέχρι που την Τετάρτη ο μύθος κατέρρευσε. Μεσήλικες τώρα πια οι πιτσιρικάδες του ’70 έζησαν την πτώση εκείνου του πρώτου – καταγεγραμμένου στην παιδική και εφηβική μνήμη – ειδώλου. Ο «φτερωτός γιατρός» δεν φαινόταν πως θα γινόταν άλλος. Και δεν είναι ο μόνος. Η πτώση των ειδώλων θα συνεχισθεί», σχολιάζει η εφημερίδα εκτιμώντας ότι δεν θα είναι η πρώτη τέτοια περίπτωση που θα δει η ελληνική κοινωνία.
Και η Καθημερινή συμπεραίνει ότι έχουν αλλάξει πολλά στον τρόπο που αντιμετωπίζεται η διαφθορά και η φοροδιαφυγή. Συμπληρώνει, όμως, ότι «είναι ανάγκη να αποφευχθούν οι υπερβολές και η σπίλωση νομοταγών πολιτών, οι οποίοι μπορεί να κατηγορηθούν επειδή λειτούργησαν και αυτοί στην τεράστια ζώνη των γκρίζων συναλλαγών που παραδοσιακά ίσχυαν στην Ελλάδα με την ανοχή, ή και την ενθάρρυνση, του κράτους».
Γράφοντας στο Protagon, ο Γιάννης Παντελάκης αναφέρει ότι ακόμη και το δικαστικό σύστημα σε ένα βαθμό διακατέχεται από τα αισθήματα που κυριαρχούν στο μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας για το πολιτικό προσωπικό της χώρας. «Αυτό, ωστόσο, που – ενδεχομένως – συμβαίνει, είναι πως, και οι δικαστές, έχουν πάψει να σκέφτονται δυο και τρεις φορές όταν θα πρέπει να καταδικάσουν έναν πολιτικό. Και ίσως να συμβαίνει και κάτι άλλο. Ορισμένοι δικαστές να διακατέχονται από τα ίδια συναισθήματα που κυριαρχούν σ’ ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας, εδώ και 2-3 χρόνια, τα οποία είναι απόλυτα εχθρικά για το πολιτικό προσωπικό. Μερικές φορές, σε σημείο υπερβολής. Ίσως επειδή αυτό το κομμάτι της κοινωνίας νιώθει προδομένο από τους εκπροσώπους του επειδή τους ψήφιζε», γράφει.
Διαβάστε, επίσης, την ανάλυση του Στέλιου Κούλογλου στο tvxs.gr για την καταδίκη του Β. Παπαγεωργόπουλου: Το παρακράτος πάει φυλακή, ο οποίος σχολιάζει ότι «αντιμετωπίζοντας το ενδεχόμενο να καταρρεύσει σύσσωμο, το πολιτικό σύστημα αρχίζει, όπως ο Κρόνος, να τρώει τα παιδιά του».
Την ίδια στιγμή, βέβαια, η σύζυγος του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, Ελένη, μιλώντας στον ΣΚΑΙ επέμεινε ότι «δεν υπάρχει τιμιότερος άνθρωπος από τον Βασίλη Παπαγεωργόπουλο. Είναι ένα διαμάντι. Έπεσε θύμα», και κατηγόρησε τον Παναγιώτη Σαξώνη ότι αυτός ήταν που έκλεβε.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >