Απ’ ό,τι φαίνεται, ήρθε η ώρα να αποζημιωθεί η Novartis για την ψυχική οδύνη των στελεχών της και όσων ενεπλάκησαν σ’ αυτό που εσείς κάποτε στην Βουλή χαρακτηρίσατε σκάνδαλο. Οι ΗΠΑ διεκδίκησαν και έλαβαν αποζημίωση από τη εταιρεία επειδή, φαίνεται, είχαν ανάγκη τα χρήματα για να ισορροπήσουν τα οικονομικά τους, ενώ η χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας είναι, προφανώς, ικανή να αποπληρώνει τα χρέη που συσσωρεύονται από μίζες και άλλες παρόμοιες αβαρίες. 

Ads

Τώρα εσείς διατείνεσθε ότι το σκάνδαλο διέπραξαν οι δημοσιογράφοι που προσπάθησαν να το αποκαλύψουν και συνιστούν, ως εκ τούτου, συμμορία.

Επειδή ο τότε αναπληρωτής υπουργός Δ. Παπαγγελόπουλος χαρακτήρισε την εν εξελίξει υπόθεση της Novartis “το μεγαλύτερο σκάνδαλο”, ως μη ώφειλε κατ’ εσάς, είναι Ρασπούτιν και υπόδικος σε ειδικό δικαστήριο. Εσείς τώρα, που μέσα στην Βουλή χαρακτηρίσατε τους κατηγορούμενους δημοσιογράφους συμμορία, χειροκροτούμενος μάλιστα, είστε πρωθυπουργός ευνομούμενης ευρωπαϊκής χώρας και θεματοφύλακας της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης.

Την επόμενη φορά, για να αποσπάσετε ακόμη μεγαλύτερο χειροκρότημα, να αναγγείλετε την πανηγυρική επιστροφή του κ. Χριστοφοράκου στην Τήνο και την τιμωρία όσων τον έριξαν στην μαύρη εξορία της Γερμανίας.

Ads

Τώρα αξίζει να επιστρέψει σαν αντιστασιακός και να ανάψετε μαζί μία λαμπάδα στην χάρη Της, για να διαπιστώσει το ευσεβές ποίμνιο ποιοί είναι οι πραγματικοί χριστιανοί. Θα μπορούσατε, μάλιστα, να πάτε στο νησί της Μεγαλόχαρης με το γνωστό ελικόπτερο και με την συνοδεία τιμητικών υπερπτήσεων αεροσκαφών, που να υπογραμμίζουν το μεγάλο γεγονός.

Από την ομιλία σας στην Βουλή, κατάλαβα ότι έχετε μεγάλο θέμα επειδή, όπως είπατε εσείς κι εγώ δεν γνώριζα, ο Αλέξης Τσίπρας έχει πει ότι δεν επρόκειτο ούτε μία στο εκατομμύριο να χάσει από εσάς. Θα ήθελα να σας καθησυχάσω. Ακούστε λοιπόν από έναν απλό βουλευτή: Σ’ όλα τα διακόσια χρόνια μετά την Επανάσταση του 1821, κανείς δεν υπήρξε ποτέ ανίκητος από κανέναν. Συνήθως η Ελλάδα έβγαινε χαμένη.

Ομολογώ ότι το πρώην Βασίλειο και σημερινή Δημοκρατία δεν ήταν δύσκολο να κυβερνηθεί. Το δυσκολότερο ήταν να προκόψει. Ο Κονδύλης, που ήταν ένας από αυτούς που κατέφευγαν στα πραξικοπήματα, σε εποχές που δεν υπήρχαν τα σύγχρονα Μέσα (επικοινωνία, έλεγχος της πληροφορίας και επιστημονική προπαγάνδα), είχε πει ότι, αν ήξερε πόσο εύκολο ήταν να καταλάβεις την εξουσία, θα είχε κάνει το πραξικόπημα απ’ όταν ήταν δεκανέας. Όλα αυτά μοιάζουν γραφικότητες στην εποχή κατά την οποία η ρομποτοποίηση έχει εισέλθει σ’ όλους τους τομείς και επηρεάζει τον κοινοβουλευτικό διάλογο και την διακυβέρνηση.

Πέρα τούτου, υπάρχουν πράγματα εγγενή στην ανθρώπινη φύση, όπως η δίψα για εξουσία. Τα έχουν περιγράψει μεγάλοι διανοητές και ποιητές. Ένα από αυτά είναι και η αλαζονεία. Η αλήθεια είναι ότι δεν είσθε ο πρώτος που το έχετε πάθει, αλλά συγχωρείστε με να πω ότι εσάς φαίνεται να σας έχει πάρει πολύ βαρειά. Την αλαζονεία συνοδεύει μία εκδικητικότητα, που φαίνεται να έχει πάρει εξωπολιτικές και, οπωσδήποτε, εξωθεσμικές διαστάσεις. Στ’ αλήθεια, πιστεύετε ότι δεν σας έχει καταλάβει αυτό για το οποίο κατηγορείτε τους αντιπάλους σας;

Η πίστη, δηλαδή, ότι η εξουσία σας είναι αιώνια και ότι το νόμισμα της εκδικητικότητας έχει μόνο μία όψη; Επικαλείσθε τις διαθέσεις της κοινής γνώμης, αλλά θα έπρεπε να ξέρετε πόσο αυτή είναι ευμετάβλητη. Τίποτε απ’ όλα αυτά, βέβαια, δεν μπορεί να διαπεράσει τον ιστό των αυλοκολάκων, οι οποίοι, ως εκ του ρόλου τους, κατασκευάζουν πλασματικούς και γυάλινους κόσμους. Αυτοί είναι που φαίνονται να έχουν βουλιάξει σ’ έναν δύσοσμο βάλτο.

Ο Γουίλιαμ Σαίξπηρ έλεγε όμως ότι: «Αυτός που αγαπάει να τον κολακεύουν, είναι άξιος του κόλακα.»

Ο δε Βολταίρος, που μπορεί να σας είναι πιο οικείος, πρόσθεσε: «Αν μισώ τους τυράννους, πολύ περισσότερο μισώ τους κόλακες.»