Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τον συντάκτη τους, χωρίς να συμπίπτουν κατ' ανάγκη με την άποψη του Tvxs.gr
Η πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα υπήρξε αναμφίβολα επιτυχημένη από επικοινωνιακή τουλάχιστον άποψη. Ωστόσο, παρά τον εντυπωσιακό αριθμό μνημονίων που υπεγράφησαν, κατέστη σαφές ότι δεν ελήφθησαν συγκεκριμένα μέτρα για τη διασφάλιση της ειρήνης και την προώθηση της διμερούς συνεργασίας, υποστηρίζει σε άρθρο γνώμης η Αριάνα Φερεντίνου, στη αγγλόγλωσση Hürriyet Daily News με τίτλο «Aegean oil, trouble again?».
Οι πρόσφατες δηλώσεις του Υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Μανιάτη στον ελληνικό ιδιωτικό σταθμό Real Fm περί δημιουργίας δημόσιου φορέα ο οποίος θα έχει την εποπτεία διαγωνισμού, στον οποίο θα συμμετέχουν ξένες επενδυτικές εταιρίες με στόχο τη διεξαγωγή ερευνών για την ύπαρξη κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι τα προβλήματα στις διμερείς σχέσεις θα καταστούν εμφανή στο προσεχές χρονικό διάστημα.
Ερωτηθείς κατά πόσο η ανόρυξη κοιτασμάτων στο Αιγαίο εξαρτάται από τη σχέση της Ελλάδας με την Τουρκία, ο κ. Μανιάτης απάντησε: «Οι σχέσεις στις έρευνες υδρογονανθράκων διέπονται από το Διεθνές Δίκαιο. Η χώρα μας σέβεται απολύτως του κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Δεν έχει διάθεση ούτε να καταπατήσει δικαιώματα της Τουρκίας, ούτε ασφαλώς και να εκχωρήσει σε οποιονδήποτε γείτονα δικαιώματα που είναι δικά μας».
Απαντώντας στη συνέχεια για τις περιοχές, των οποίων η ελληνική κυριαρχία αμφισβητείται από την τουρκική πλευρά, ανέφερε: «Αυτά είναι ζητήματα που κυρίως αντιμετωπίζονται σε επίπεδο Υπουργείου Εξωτερικών. Δεν θα ήθελα να μπω σε αυτή τη συζήτηση. Θα ήθελα, όμως, να σας διαβεβαιώσω ότι ο δημόσιος φορέας, που θα αναλάβει την προκήρυξη των διαγωνισμών, θα κάνει με πολύ σοβαρότητα τη δουλειά του και δεν πρόκειται να εκχωρήσει ούτε μια σπιθαμή ελληνικών δικαιωμάτων έρευνας σε οποιονδήποτε. Έχουμε και άλλους γείτονες, δεν έχουμε μόνο τους Τούρκους».
Στη συνέχεια, η αρθρογράφος αναφέρεται εκτενώς στην αινιγματική, για πολλούς Έλληνες, προσωπικότητα του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών και αρχιτέκτονα της νέας εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου. Το ενδιαφέρον από ελληνικής πλευράς ήταν τόσο μεγάλο που οδήγησε στην κυκλοφορία του ογκώδους έργου του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, με τίτλο «Στρατηγικό Βάθος: H διεθνής θέση της Τουρκίας» και στην Ελλάδα. Όπως ήταν αναμενόμενο, το βιβλίο του κ. Νταβούτογλου προκάλεσε αντιδράσεις και έντονο προβληματισμό ιδιαίτερα όσον αφορά τις αντιλήψεις του για το ρόλο της Τουρκίας ως δύναμης στην περιοχή.
Κεφάλαιο, το οποίο χρήζει ιδιαίτερης προσοχής, μεταξύ άλλων αναφέρει: «Η πηγή του κυριότερου προβλήματος στο Αιγαίο έγκειται στην αντίθεση μεταξύ γεωλογικής και γεωπολιτικής πραγματικότητας και του υφιστάμενου status quo. Σε αντίθεση με το γεγονός ότι τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου αποτελούν τη φυσική προέκταση της γεωλογικής δομής της χερσονήσου της Ανατολίας και των γεωπολιτικών αναγκαιοτητών που προέρχονται από την παραπάνω κατάσταση, η πολιτική κατανομή υλοποιήθηκε δια μέσου διεθνών συμφωνιών προς όφελος της Ελλάδας, γεγονός το οποίο αναζωπυρώνει προβλήματα, όπως η υφαλοκρηπίδα, τα χωρικά ύδατα, ο εναέριος χώρος, το FIR, οι περιοχές ελέγχου, καθώς και θέματα αποστρατικοποίησης των νησιών».
Δεν χρειάζεται να είναι κανείς διεθνολόγος για να αντιληφθεί ότι ο στόχος της πολιτικής Νταβούτογλου, έτσι όπως αποτυπώνεται στο βιβλίο του, συνίσταται στην αμφισβήτηση της κυριαρχίας στο Αιγαίο και στην προσπάθεια για αλλαγή του status quo, ούτε για να μαντέψει την κρίση που θα μπορούσε δυνητικά να προκύψει από την πρόθεση της Ελλάδας να διερευνήσει κοιτάσματα σε μια θάλασσα, που κατά το ήμισυ αμφισβητείται από την Τουρκία, καταλήγει το άρθρο γνώμης της Αριάνας Φερεντίνου.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >