Επιστολή-παρέμβαση για τον τρόπο που καλύπτει ο διεθνής Τύπος τα ελληνικά θέματα και συμπαράστασης στους εργαζομένους απευθύνουν 29 ακαδημαϊκοί του εξωτερικού, οι οποίοι ειδικεύονται στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων.

Ads

Από την Ελευθεροτυπία, της 20ης Μαΐου του 2010

Το γράμμα με τις υπογραφές των εν λόγω ακαδημαϊκών, εκτός από την «Ελευθεροτυπία» και τον «Guardian», όπου δημοσιεύεται σήμερα, έχει σταλεί και στον «Independent» όπου θα δημοσιευθεί σύντομα.

Ενδιαφέρον είχε η επισήμανση των καθηγητών ότι «η Ελλάδα βρίσκεται επί του παρόντος στο μάτι του κυκλώνα, αλλά πολλές άλλες χώρες, όπως η Βρετανία, ενδέχεται να βρουν εξίσου τους εαυτούς τους εκτεθειμένους στις επιθέσεις των χρηματιστηριακών κερδοσκόπων».

Ads

Αναλυτικά το κείμενο και οι υπογραφές ακολούθως:

«Ως ακαδημαϊκοί στον τομέα των εργασιακών σχέσεων είμαστε πολύ ανήσυχοι σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ελλάδα και τον τρόπο κάλυψης των εργατικών κινητοποιήσεων από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Θεωρούμε ότι είναι απαραίτητο να αναγνωριστεί ότι οι αντιδράσεις του εργατικού κινήματος προκύπτουν από το γεγονός ότι οι Ελληνες εργαζόμενοι καλούνται να πληρώσουν ένα χρέος το οποίο ουδέποτε δημιούργησαν.

Σειρά της Βρετανίας

Η απορρύθμιση των αγορών έχει αυξήσει την οικονομική ανασφάλεια και έχει διογκώσει την κοινωνική ανισότητα. Στο πλαίσιο αυτό οι κυβερνήσεις προσπαθούν με απεγνωσμένο τρόπο να αποκαταστήσουν την αυτοπεποίθηση των θεσμικών επενδυτών αντί να προσπαθούν να αποκαταστήσουν την αυτοπεποίθηση των πολιτών στη δημοκρατία. Η Ελλάδα βρίσκεται επί του παρόντος στο μάτι του κυκλώνα, αλλά πολλές άλλες χώρες, όπως η Βρετανία, ενδέχεται να βρουν εξίσου τους εαυτούς τους εκτεθειμένους στις επιθέσεις των χρηματιστηριακών κερδοσκόπων.

Με το παρόν γράμμα δηλώνουμε ότι υποστηρίζουμε τις προσπάθειες του ελληνικού εργατικού και κοινωνικού κινήματος να αντιπαλέψει τα δρακόντεια μέτρα που θεσπίστηκαν πρόσφατα και να αντισταθεί στις επιθέσεις των συλλογικών κατακτήσεων που αποκτήθηκαν τα τελευταία 30 χρόνια».

Καθηγήτρια Stephanie Tailby, Πανεπιστήμιο West της Αγγλίας, καθηγήτρια Sonia McKay, Metropolitan University του Λονδίνου, καθηγητής Miguel Martinez Lucio, Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, καθηγητής Gregor Gall, Πανεπιστήμιο του Hertfordshire, καθηγητής Ralph Darlington, Πανεπιστήμιο του Salford, καθηγήτρια Valeria Pulignano, Καθολικό Πανεπιστήμιο της Λουβέν / Πανεπιστήμιο του Warwick (UK), δρ Melanie Simms, Πανεπιστήμιο του Warwick, αναπλ. καθηγήτρια Peggy Dobbins, Πανεπιστήμιο της Alabama, Eduardo Crespo, Πανεπιστήμιο Federal του Ρίο ντε Ζανέιρο (UFRJ), Devi Sacchetto, Πανεπιστήμιο της Πάντοβα -Ιταλία, Rosemary Webb, Πανεπιστήμιο του Southern Cross – Αυστραλία, Andres Lazzarini, Πανεπιστήμιο του Alicante – Ισπανία, Paul Brook, Πανεπιστήμιο Metropolitan του Μάντσεστερ, Helen Richardson, Πανεπιστήμιο του Salford, Nick Clark, Πανεπιστήμιο Metropolitan του Λονδίνου, Maurizio Atzeni, Πανεπιστήμιο του Loughborough, Manuela Galetto, Πανεπιστήμιο του Warwick, Michael Richardson, Πανεπιστήμιο West της Αγγλίας, Andrew Smith, Πανεπιστήμιο του Αν. Λονδίνου, Eleanor Kirk, Πανεπιστήμιο του Strathclyde, Adam Mrozowicki, Πανεπιστήμιο του Βρότσλαβ – Πολωνία, Horen Voskeritsian, CIRN-AUEB, Douglas Martin, Πανεπιστήμιο του Strathclyde, Stephen Vallance, Πανεπιστήμιο του Leicester, Pablo Ghigliani, CONICET/Πανεπιστήμιο Nacional de La Plata – Αργεντινή, Anna Paraskevopoulou, Πανεπιστήμιο Μετροπόλιταν του Λονδίνου, Demet Dinler, SOAS-Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, Andrea Imperia, Πανεπιστήμιο «La Sapienza» της Ρώμης, Lefteris Kretsos, Πανεπιστήμιο του Coventry.