Ίσως ο τίτλος φαίνεται κοινότοπος, μιας και επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, φέτος όμως η απλή αναλογική ως εκλογικό σύστημα στις δημοτικές εκλογές του Μαΐου φέρνει τον κάθε Πολίτη προ των ευθυνών του, αφού του δίνει τη δυνατότητα, θα έλεγα και την υποχρέωση, να λάβει μέρος στις αποφάσεις που τον αφορούν.

Ads

Μέχρι τώρα η παράταξη που εκλεγόταν είχε την απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή είχε τη δυνατότητα να αποφασίζει μόνη της για όλα, και επειδή την πρώτη Κυριακή καμία παράταξη δεν ξεπερνούσε το 50%, είχαμε μια ιδιότυπη Δημοκρατία, τη Δικτατορία της μειονότητας επί της πλειονότητας.

Στις φετινές εκλογές η κάθε παράταξη που θα πιάσει το εκλογικό μέτρο (για παράδειγμα: εάν το Δημοτικό Συμβούλιο αποτελείται από 30 μέλη, το εκλογικό μέτρο είναι μόλις 3,3%), θα έχει τη δυνατότητα να εκπροσωπηθεί και καμία παράταξη δεν θα έχει την απόλυτη πλειοψηφία. Για να ληφθούν λοιπόν αποφάσεις, ακόμα και για την αγορά πετρελαίου στα σχολεία, θα πρέπει να υπάρξει ευρύτερη συναίνεση, πόσο μάλλον για μεγάλα θέματα.

Είναι απαραίτητο λοιπόν να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι και να προσδιορίσουμε πρώτα τα προβλήματα από κοινού για να βρούμε από κοινού τις λύσεις, διαφορετικά τίποτα δεν θα λύνεται.

Ads

Συνειδητοποιώντας πως τα προβλήματα είναι κοινά, έχουμε και την υποχρέωση να βρούμε τη συνισταμένη στις λύσεις τους, και με τη φυσική παρουσία μας να πιέσουμε τους συμβούλους που ψηφίσαμε για να έχουν ίδια συμπεριφορά.

Αν παραμείνουμε στην αντίληψη «έλα μωρέ ποιος θα ακούσει εμένα, Ελλάδα είμαστε, αυτοί τα έχουν βρει μεταξύ τους», τότε θα παραμείνουμε σε αυτό που συμβαίνει σήμερα όπου διαβάζεις τις δηλώσεις των κομμάτων για κάθε θέμα και αισθάνεσαι πως ζεις σε τόσα κράτη όσα και τα κόμματα που υπάρχουν.

Για πρώτη φορά μας δίνεται η ευκαιρία να ασκηθούμε στη συζήτηση και την αποδοχή και της αλήθειας του γείτονα. Αν συνειδητοποιήσουμε πως σε μια συζήτηση και διαπραγμάτευση όταν και τα δύο μέρη είναι δυσαρεστημένα με την απόφαση που θα ληφθεί, κάτι καλό θα προκύψει. Όταν μόνο το ένα είναι ευχαριστημένο, τότε κάτι δεν πάει καλά.

Όλοι μας, είτε στους μικρούς δήμους είτε στους μεγάλους, γνωρίζουμε τους δημοτικούς συμβούλους, έστω σε κάποιον βαθμό. Έτσι μπορούμε να πιέσουμε για λύσεις κοινά αποδεκτές.

Ας το εκμεταλλευθούμε και να μην χάσουμε την ευκαιρία.