Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τον συντάκτη τους, χωρίς να συμπίπτουν κατ' ανάγκη με την άποψη του Tvxs.gr
1. Δεν υπήρξε ποτέ πρώτη φορά Αριστερά στην κυβέρνηση. -μετά το 1981- εκλογικές επιδόσεις το 2012 και το 2015 ήταν αποτέλεσμα της απογοήτευσης των δημοκρατικών πολιτών από τις ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ -που άρχισε πολύ νωρίτερα από την κρίση- και όχι ακτινοβολίας των προσώπων και των πολιτικών θέσεων της πλατείας Κουμουνδούρου- και κάθε πλατείας.
Απάντηση 1
Η θέση αυτή είναι εμπαθής και ανόητη. Μία Αριστερά που θέλει να κυβερνήσει απευθύνεται σε όλο τον λαό, όχι μόνο στους κομμουνιστές ή αριστερούς. Αυτό δεν αναιρεί τον αριστερό χαρακτήρα της όταν εκλέγεται. Αντί να πει ότι η Αριστερά εκμεταλλεύτηκε τη δυσαρέσκεια των δημοκρατών και εξελέγη ως κυβέρνηση (λιγότερο εμπαθής άποψη), ισχυρίζεται ότι δεν υπήρξε ποτέ αριστερή κυβέρνηση. Στην πραγματικότητα η Αριστερά εξέφρασε τη λαϊκή δυσαρέσκεια ακριβώς χάρη στη δράση, τις ιδέες και τα πρόσωπα που πρωτοστάτησαν στους αγώνες που έφερε η καταστροφική πολιτική ΠΑΣΟΚ και Ν.Ν .
2. Η εκλογική απορρόφηση της δημοκρατικής δυσαρέσκειας από τον ΣΥΡΙΖΑ, οφείλεται πρωτίστως στο ιμπέριουμ της δημόσιας παρουσίας του Αλέξη Τσίπρα . Στην ικανότητα του να καβαλήσει το αντιμνημονιακό κύμα- που δεν δημιούργησε ο ΣΥΡΙΖΑ- και να λειτουργήσει με συνέπεια σε αντισυστημική βάση- όσο βρισκόταν απέναντι στο σύστημα.
Απάντηση 2
Το ‘’ιμπέριουμ’’ της δημόσιας παρουσίας Τσίπρα είναι συλλογικό προϊόν κι όχι μόνον ατομικό αποτέλεσμα . Αλλά αυτό βέβαια που να το καταλάβει κάποιος που δεν εργάστηκε ποτέ σε ένα κόμμα χάριν των ιδεών του και πάντα λειτουργούσε με βάση την προσφορά ‘’υπηρεσιών’’ στον εκαστοτε εργοδότη του .
3. Μετά το ΕΑΜ τουλάχιστον, δεν υπήρξε, ούτε υπάρχει -και μάλλον δε θα υπάρξει ποτέ- εκλογική επιρροή της Αριστεράς, ή του παλαιού ΣΥΡΙΖΑ, στα ποσοστά που έφτασαν ως το 36% και υποχώρησαν μόλις στο 32% μετά την εφαρμογή ενός Μνημονίου.
Απάντηση 3
Και προφήτης λοιπόν ο εν λόγω δημοσιογράφος. Αλλά ξεχνά πως και το ΠΑΣΟΚ, ως σοσιαλιστική αριστερά, αναδείχθηκε και την πρώτη μάλιστα περίοδο, μιλούσε πιο αριστερά από την τότε παραδοσιακή αριστερά. Ο ΣΥΡΙΖΑ σαν αριστερά του σήμερα ξεχνάει ο Γ.Λ ότι εκφράζει εκατομμύρια πολίτες και αυτό είναι η συλλογική κατάκτηση αυτού του κόμματος που βεβαίως έπαιξε σημαντικό ρόλο σε αυτό και η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα, γεγονός που κανείς δεν αμφισβητεί .
4. Η εκλογική επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι προϊόν ιδεολογικής επιρροής του, αλλά προέκυψε από τη μετακίνηση των ψηφοφόρων που αυτοπροσδιορίζονται ως δημοκρατικοί και κεντροαριστεροί, με αντι-Δεξιά πολιτική κουλτούρα και κριτική θέση απέναντι στην παραδοσιακή Αριστερά.
Απάντηση 4
Κριτική θέση απέναντι στην παραδοσιακή Αριστερά έχει μόνον η σύγχρονη αντισταλινική αριστερά. Οι υπόλοιποι επικριτές υιοθετούν κατά κανόνα μία καθολικά απορριπτική και αρνητική θέση γιατί ως «γνήσιοι δημοκράτες» τη θεωρούν απλά αντιδημοκρατική και ολοκληρωτική. Βέβαια ο Γ.Λ μεταφράζει τις εκλογικές μετακινήσεις, κατά πως τον βολεύει.
Ο κόσμος που συσπειρώθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ είχε πολλαπλές αφετηρίες. Ένα μεγάλο μέρος από αυτούς προερχόταν από την Σοσιαλιστική αριστερά και αγκάλιασε τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί η ηγεσία του είχε πάει πολύ δεξιά και είχε ταυτιστεί με τον Νεοφιλελευθερισμό. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρωτοστατούσε στους αγώνες ενάντια στις μνημονιακές πολιτικές προτείνοντας ταυτόχρονα την μόνη ουσιαστική αριστερή κυβερνητική λύση.
5. Οι μετακινήσεις είναι αποκλειστικά εκλογικού χαρακτήρα και περιορίσθηκαν στην κάλπη – συχνά ως πράξη ετεροπροσδιορισμού απέναντι στη Δεξιά. Απόδειξη ότι η επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ στον συνδικαλισμό, την αυτοδιοίκηση και τις κοινωνικές οργανώσεις παρέμεινε αναιμική.
Απάντηση 5
Αντιφατική θέση: μία αντιδεξιά ψήφος έχει ιδεολογικοπολιτικό περιεχόμενο και δεν συνιστά απλή εκλογική μετακίνηση, απόδειξη το νέο υψηλό ποσοστό που διατήρησε στις τελευταίες εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ. Η μικρή επιρροή στην οργανωμένη κοινωνία οφείλεται α) στον γραφειοκρατικό και κρατικό έλεγχο των συλλογικών οργανώσεων (συνδικάτα, δήμοι κλπ) από τα κόμματα εξουσίας β) στην απότομη γιγάντωση του ΣΥΡΙΖΑ που τώρα προσπαθεί να ξεπεράσει με την οργανωτική του ανάπτυξη , το ρίζωμα σε γειτονιές και συνδικάτα καθώς και την διεύρυνσή του.
6. Η εκλογική προτίμηση των δημοκρατικών πολιτών στον Τσίπρα δεν συνοδεύτηκε με οργανωτική προσχώρηση στο κόμμα του -ούτε όταν ο τέθηκε ο ίδιος επικεφαλής της καμπάνιας εγγραφής μελών. Τον ερωτεύονται, αλλά δεν τον παντρεύονται -που θα έλεγε ο Γεώργιος Παπανδρέου.
Απάντηση 6
Ας τον ενημερώσει κάποιος πως αυτήν την στιγμή τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν σχεδόν διπλασιαστεί μετά τις εκλογές και όταν τα μέλη ενός κόμματος αυξάνονται με αυτούς τους ρυθμούς υπάρχει και έρωτας και γάμος..
7. Στη μεγάλη πλειοψηφία τους, όσοι ψήφισαν το 2012 και το 2019 ΣΥΡΙΖΑ και όσοι συνεχίζουν να δηλώνουν εν δυνάμει ψηφοφόροι του, ψηφίζουν τον Αλέξη Τσίπρα προσωπικά και όχι τον ΣΥΡΙΖΑ. Αντίθετα κάποιοι παράγοντες του κομματικού μηχανισμού προκαλούν έως κι αποστροφή.
Απάντηση 7
Ο ΓΛ απροκάλυπτα έχει μεγάλη αντιπάθεια στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά μιας και μιλά για τα δύο πρόσωπα του Ιανού ας του πει κάποιος πως ο Πρόεδρος, η ηγεσία και η βάση του κόμματος είναι ένα και το αυτό. Τον Τσίπρα τον ψήφισαν ως ηγέτη της Αριστεράς και όχι για το ωραίο του χαμόγελο. Κατά τα άλλα, προσπαθεί να ανακαλύψει μαύρα πρόβατα
8. Οι εξελίξεις έδειξαν τον Τσίπρα ως φυσικό ηγέτη της ελληνικής Κεντροαριστεράς και κεντρικό συνομιλητή της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας. Ακόμη και αν ο ίδιος δεν προσήλθε ακόμη να …παραλάβει τον τίτλο, αυτό είναι το πιο ισχυρό στοιχείο της δημόσιας παρουσίας του.
Απάντηση 8
Οι εξελίξεις και ο ΣΥΡΙΖΑ που τις συνδιαμόρφωσε ανέδειξαν τον Τσίπρα ως ηγέτη τους ή μήπως όλα είναι τυχαία και δεν υπάρχει υποκειμενικός παράγοντας και τα χιλιάδες μέλη που άντεξαν στις τεράστιες πιέσεις και επιθέσεις από την άρχουσα τάξη, τα ΜΜΕ και τους δημοσιογράφους στυλ ΓΛ ;
9. Η μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ έχει νόημα -και θα φέρει πολιτικό αποτέλεσμα -μόνο ως συσπείρωση γύρω από τον Τσίπρα και καθολική αναγνώρισή του , ως επικεφαλής του κόμματος και ηγέτη της παράταξης. Οποιαδήποτε προκρούστεια προσαρμογή τον ακυρώνει.
Απάντηση 9
Η αναγνώριση του Τσίπρα σαν ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ δεν αμφισβητείται από κανέναν. Όχι αφηρημένα ο ΓΛ δημιουργεί ‘’φανταστικούς’’ εχθρούς για να χτυπήσει πολιτικές ιδέες .
Για την ιστορία όλοι αυτοί που κολάκευαν τον Παπανδρέου στο ΠΑΣΟΚ και ζητούσαν διαγραφή των διαφωνούντων, ήταν αυτοί που την ιδία ώρα πρωτοστατούσαν στις μίζες και την διαπλοκή και ήθελαν να ξεφορτωθούν αυτούς που ζητούσαν δημοκρατία και διαφάνεια στο κόμμα. Μήπως το ίδιο επιδιώκει ο ΓΛ; Ο ΓΛ ταυτόχρονα με την απολίτικη ‘‘προσφορά του’’ προσπαθεί να τον ακυρώσει τον Αλέξη Τσίπρα σαν ηγέτη, γιατί αυτό θα συμβεί αν οποιαδήποτε συσπείρωση γίνει γύρω του, χωρίς να βασίζεται σε συγκεκριμένο πολιτικό πρόγραμμα και ιδέες.
10. Την σημερινή κυβέρνηση της Δεξιάς θα διαδεχθεί μια κυβέρνηση της Δημοκρατικής Παράταξης και όχι της Αριστεράς, ούτε των μετώπων της. Διάδοχος του Κυριάκου Μητσοτάκη θα είναι ο Αλέξη Τσίπρας- με ονοματεπώνυμο και διεύθυνση -και όχι κάποιος που θα υποδείξει κάποιος αριστερός πόλος.
Απάντηση 10
Ο ΓΛ δείχνει μια απέχθεια προς την Αριστερά σε όλο της το μεγαλείο! Ο ΣΥΡΙΖΑ κατά τον ΓΛ πρέπει να εκλείψει και ο Τσίπρας να απονευρωθεί, χωρίς κεντρικό ιδεολογικοπολιτικό κορμό με μόνο το επώνυμο και τη διεύθυνση της… Δημοκρατικής παράταξης (ή μήπως του αναγεννημένου ΠΑΣΟΚ 😉
11. Αφού δεν υπάρχει άλλο πρόσωπο στον δημοκρατικό χώρο με την ικανότητα συσπείρωσης σε φορέα κυβερνητικής εναλλαγής -π.χ. κανείς άλλος δεν μπορεί να αντιπαρατεθεί με επάρκεια με τον επικεφαλής της άλλης παράταξη- η στήριξη στον Τσίπρα είναι μονόδρομος. «Βλέπετε κανέναν καλύτερο;» θα έλεγε ο Ανδρέας Παπανδρέου.
Απάντηση 11
Ο συγγραφέας ποθεί μετενσάρκωση του Παπανδρέου στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα. Σκόπιμα δεν εξηγεί ότι ο Α. Παπανδρεου και το ΠΑΣΟΚ έζησαν σε μια εντελώς διαφορετική εποχή και σε διαφορετικές συνθήκες. Ακολουθώντας τις συμβουλές του ΓΛ και των ομοίων του το ΠΑΣΟΚ έφτασε στην αποσύνθεση την διαφθορά και την συρρίκνωση. Επίσης ξεχνά ότι ο Τσιπρας είναι ηγέτης ενός αριστερού κόμματος με ταξική αναφορά που σαν τέτοιος πήρε την εξουσία και όχι ενός ‘‘δημοκρατικού μορφώματος’’. Γι’ αυτό ο ΓΛ να αναζητήσει την πολιτική του επιβεβαίωση στο ΚΙΝΑΛ (ή μήπως τον τραβούν τα κόμματα εξουσίας, γιατί αυτά έχουν το ‘‘ψωμί’’;
12. Το βασικό καθήκον του Τσίπρα είναι να υλοποιήσει την εντολή που πήρε στις 7 Ιουλίου: δημιουργία νέου φορέα ως προϋπόθεση για την προοδευτική πολιτική πλειοψηφία με βάση το ριζοσπαστικό πρόγραμμα του και την αγωνιστική δράση του. Δεν πήρε λευκή επιταγή, αλλά εξουσιοδότηση να κινήσει τον τροχό της προοδευτικής παράταξης μπροστά.
Απάντηση 12
Λάθος το 32% που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε εντολή να γίνει ένα μεγάλο μαζικό κόμμα της αριστεράς με ρίζες στην κοινωνία και όχι αυτό που εγκατέλειψε, δηλαδή ένα κόμμα αστικής κυβερνητικής διαχείρισης διαπλεκόμενο και άνευρο.
13. Αυτό σημαίνει νέο ριζοσπαστικό κόμμα: υπό τον Τσίπρα και διαυγή εκπροσώπηση με πρόσωπα που έχουν άσπιλη διαδρομή, αγωνιστικό βίο, προσωπικά προσόντα, οργανική σχέση με την πραγματικότητα και εν τέλει αποδοχή από την κοινωνία. Όσοι έχουν καεί την περίοδο 2015-19, όσοι μεταφέρουν παλιούς αρνητικούς συμβολισμούς και όσοι έχουν διαλυτικό παρελθόν σε άλλους χώρους δεν χωράνε στη μαρκίζα.
Απάντηση 13
Είναι ατύχημα που η ιστορική μνήμη του δημοσιογράφου φθάνει μόλις μέχρι το 2015. Δυστυχώς γι’ αυτόν, τα περί άσπιλης διαδρομής, οργανικής σχέσης με την πραγματικότητα και αποδοχής από την κοινωνία είναι κριτήρια που δεν τηρούν αρκετοί από τους «δημοκράτες» με πολιτικό παρελθόν 2-3 δεκαετιών που αυτός υποστηρίζει και που σήμερα τρέχουν να ενταχθούν στον νέο ΣΥΡΙΖΑ γιατί μυρίζουν εξουσία.
14. Οι συσπειρώσεις και οι φράξιες συνιστούν οπισθοδρόμηση και υβρίδια διασπάσεων. Η αναγκαία διαπάλη ιδεών να γίνεται στα εκλεγμένα κομματικά όργανα. Παράλληλες διαδρομές, ηγετίσκοι της παρέας, πεφωτισμένοι ρήτορες, προσωπικές στρατηγικές και μηχανισμοί δεν χωράνε σε σύγχρονο προοδευτικό κόμμα, με δομή, εκλεγμένη ηγεσία και πολιτικά όργανα εν λειτουργία. Η εσωκομματική αντιπαράθεση είναι καλοδεχούμενη, αλλά οι «53+» και κάθε κορφή και φλάμπουρο, κάθε κλαρί και κλέφτης καθηλώνουν στην εσωστρέφεια.
Απάντηση 14
Αν δεν κάνουμε λάθος την ενεργοποίηση των πολιτικών οργάνων ζητούν οι 53 που ο ΓΛ καταγγέλλει. Οι πολιτικές συσπειρώσεις και τάσεις (που δεν λειτουργούν εν κρυπτώ και συνωμοτικά αποκρύβοντας τις πολιτικές απόψεις και προθέσεις τους) αποτελούν δείγμα ζωντάνιας και διανοητικής υγείας του κόμματος και όχι υβρίδια διάσπασης. Αντιθέτως, η αποσιώπηση των πολιτικών διαφορών και η απαγόρευση της συλλογικής επεξεργασίας τους οδηγεί σε φράξιες και οργανωτικές συσπειρώσεις που εξυπηρετούν προσωπικές βλέψεις και στρατηγικές με διασπαστική συνήθως κατάληξη.
15. Το επικείμενο συνέδριο δεν μπορεί να είναι 3ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ γιατί θα βγάλει πάλι ΣΥΡΙΖΑ. Πρέπει να είναι συνέδριο επανίδρυσης και συνεπώς ανοικτό, δημοκρατικό και κυρίαρχο. Για να διασφαλιστεί η αφλογιστία των μηχανισμών πρέπει να στηθούν κάλπες στον λαό για την εκλογή συνέδρων. Με δικαίωμα συμμετοχής στην ψηφοφορία για όλους τους πολίτες. Συνέδριο του παλιού ΣΥΡΙΖΑ με είκοσι χιλιάδες μέλη-εκλέκτορες, σε ένα κόμμα που πήρε 32%, είναι επιστροφή στο πολιτικό περιθώριο.
Απάντηση 15
Με τι κριτήρια αλήθεια θα ψηφίσουν συνέδρους οι απλοί ψηφοφόροι; Με βάση τις προσωπικές γνωριμίες ή τα ακούσματα από ομιλίες στα media και τοπικές εκδηλώσεις ; Χωρίς κανένα προηγούμενο διάλογο και συμμετοχή σε κοινές δράσεις; Μπορεί ο ΓΛ να ονειρεύεται ένα κόμμα παθητικών ψηφοφόρων, ένα κόμμα εκλεκτόρων όπως το δημοκρατικό κόμμα της Αμερικής, όπου τα μέλη άπλα ψηφίζουν για υποψήφιο Πρόεδρο κάθε τέσσερα χρόνια. Όμως το νέο κόμμα που έχει ανάγκη να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει νέα ενεργητικά μέλη με δράση στην κοινωνία, γι’ αυτό εξάλλου επιχειρεί τη διεύρυνσή του. Ας μην ανησυχεί, λοιπόν. Το επικείμενο συνέδριο θα είναι de facto συνέδριο επανίδρυσης αφού θα συμμετέχουν όλα τα νεοεγγραφέντα μέλη του.
16. Ο Αλέξης Τσίπρας προσωπικά πρέπει να κάνει αυτό που δεν έκανε μεταξύ 2015-19, όταν δεν… διόρισε τον εαυτό του Πρωθυπουργό. Όπως η πρωθυπουργία δεν είναι συλλογικός θεσμός – δεν κυβερνούσαν όλοι μαζί -έτσι και η κομματική ηγεσία αναδεικνύεται μεν συλλογικά, αλλά η άσκηση της δεν είναι συλλογική υπόθεση.
Απάντηση 16
Κάθε κομματική ηγεσία έχει διαβαθμίσεις αρμοδιοτήτων. Αυτό δεν σημαίνει ότι παύει να είναι συλλογική. Εκτός κι αν ο ΓΛ έχει κατά νου πως λειτουργούν τα αστικά κόμματα…
17. Ο επικεφαλής ενός μεγάλου κόμματος εξουσίας- εκτός αν δεν μιλάμε γι αυτό- πρέπει να παίρνει τις αποφάσεις του ως ηγέτης και όχι ως ….κυανόκρανος. Να ασκεί χωρίς περιορισμούς τα προνόμιά του, ως αρχηγός του κόμματος στη Βουλή και την Ευρωβουλή, ως εκπρόσωπος του εντός και εκτός της επικράτειας και ως θεματοφύλακας των αρχών και των στόχων. Κατεβάζοντας από το τρένο ενίοτε όσους ναρκοθετούν την πορεία.
Απάντηση 17
Τον ηγέτη ο ΓΛ δεν τον θέλει μετριοπαθή και ανεκτικό, αλλά σκληρό προς τους διαφωνούντες προκειμένου να τον λατρέψει και να τον ειδωλοποιήσει (βλ Αντρέα). Καμία έκπληξη. Θα πρότεινα μόνο να επιδειχθεί περισσότερη προσοχή στην ναρκοθέτηση που μπορεί να προκαλέσουν όσοι ανεβαίνουν στο τρένο… Και πάνω απ’ όλα όλοι αυτοί που επιζητούν την ουσιαστική διάλυση του κόμματος, για να εξυπηρετήσουν ποιους σκοπούς άραγε;
18. Σε σύγχρονα προοδευτικά κόμματα η διαρκής κίνηση, η διόρθωση της στρατηγικής και η ενίσχυση της τακτικής διασφαλίζονται με τον συνδυασμό αυτοκριτικής και εσωτερικής πολιτικής αποδοκιμασίας για τα λάθη. Στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υπήρξαν -από καταβολής της ως την τελευταία φάση της- ανάρμοστες επιλογές που ζητούν ιστορική τεκμηρίωση. Ενδιαμέσως υπήρξαν λανθασμένες αποφάσεις. Και για τα δυο χρειάζονται εξηγήσεις από τον επικεφαλής ως φορέα της λαϊκής εντολής. Υπήρξε επίσης ολέθρια διαχείριση κομματικών στόχων σε κρίσιμες αναμετρήσεις, όπως οι αυτοδιοικητικές εκλογές-αλλά και ευαίσθητων κυβερνητικών θεμάτων- χωρίς ανάληψη, ή καταλογισμό ευθύνης στους υπεύθυνους-που διεκδικούν πάντα την παραμονή τους στο προσκήνιο. Το δόγμα όλοι δικοί μας είμαστε οδηγεί σε ισορροπίες στο μηδέν.
Απάντηση 18
Ο ΓΛ φωτογραφίζει πρόσωπα γιατί δεν μπορεί να καταλάβει ότι στην αριστερά υπάρχουν και συλλογικές ευθύνες. Η συζήτηση για τα λάθη η τα θετικά θα αναπτυχτεί στην πορεία για το συνέδριο ,όχι τόσο για να αποδοθούν προσωπικές ευθύνες, όσο για να διορθωθούν και να μην επαναληφθούν στο μέλλον. Σωστό είναι πως χρειάζεται κριτική και αυτοκριτική για όλα αυτά που θίγονται.
Υπάρχει κάτι τελευταίο: Η Δημοκρατική Παράταξη, ως αντίπαλη δύναμη της Δεξιάς, υπήρξε και πριν από τον Τσίπρα και θα υπάρχει και μετά από αυτόν. Το ίδιο ισχύει και για τη σχέση της με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή η παράταξη με τις αποχρώσεις της, έχει βαθιές ρίζες και δεν κληρονομήθηκε, ούτε τιμαριοποιήθηκε -όσο την εκπροσωπούσε το ΠΑΣΟΚ . Το ίδιο ισχύει για τον ΣΥΡΙΖΑ. Αν ο Αλέξης Τσίπρας δεν αναλάβει χωρίς συμβιβασμούς, την ιστορική ευθύνη να την ανασυντάξει για το μέλλον -με τον τρόπο που και ο ίδιος διακήρυξε κατ’ εκτέλεση της εντολής του 2019 – θα βρεθεί κάποιος άλλος.
Απάντηση
Αυτό ακούγεται σαν απειλή ή μου φαίνεται; Σε κάθε περίπτωση αυτή η περίφημη Δημοκρατική Παράταξη που πάντα υπήρχε και θα υπάρχει κατά ΓΛ πριν και μετά τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα ετερογενές σύνολο που κλίνει και προς τα αριστερά και προς τα δεξιά, αναλόγως της συγκυρίας κάθε φορά και σαν ενιαίο σύνολο δεν υφίσταται. Αυτό που πρέπει να καταλάβει ο ΓΛ είναι ότι όλα αλλάζουν ‘‘δίχως να κοιτάζουν την δίκια του μελαγχολία’’ . Ο ΣΥΡΙΖΑ μεταβάλλεται όχι σε μια ‘‘δημοκρατική παράταξη’’, όπως αυτός θα ήθελε, αλλά σε ένα μεγάλο κόμμα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >