«Τα ξανακοιτάζουμε όλα», δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος για τις ανακατατάξεις στο χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης, μετά το πρώτο δεκαήμερο διερευνητικών συναντήσεων στο πλαίσιο της διαβούλευσης με πρυτάνεις, διοικήσεις ΤΕΙ, τοπικούς παράγοντες και φοιτητές.
 

Ads

Όπως αναφέρει το «Έθνος», σε ενημερωτική συνάντηση που είχε ο υπουργός Παιδείας με δημοσιογράφους, εκφράστηκε η πρόθεση να γίνουν αλλαγές και διορθώσεις, σε σημεία που «υπάρχουν αστοχίες». Σύμφωνα με τον κ. Αρβανιτόπουλο, πάντως, σε περιπτώσεις τμημάτων που λειτουργούσαν ως «συνοικιακά φροντιστήρια» ή για απομονωμένα τμήματα δεν μπορεί να υπάρξουν αλλαγές.
 
Για παράδειγμα, στην περίπτωση των ΤΕΙ Θεσσαλονίκης τα τμήματα Τεχνολογίας Οχημάτων και Ηλεκτρονικών φαίνεται πως τελικά δεν μεταφέρονται στις Σέρρες.
 
«Όπου υπάρχουν αστοχίες θα διορθωθούν. Θα γίνουν επιμέρους αλλαγές στη βάση των αρχών που έχουν ανακοινωθεί και όχι με βάση τοπικά κριτήρια. Οι αλλαγές στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ δεν προέκυψαν λόγω της κρίσης. Το μοντέλο αυτό που εφαρμόζαμε τόσα χρόνια οδήγησε στην κρίση», τονίζεται από το υπουργείο Παιδείας.
 
Διευκρινίστηκε επίσης ότι οι σπουδαστές ΤΕΙ που βρίσκονται στην πτυχιακή σε τμήμα που συγχωνεύεται θα πάρουν το πτυχίο τους από το παλαιό τμήμα και όχι από το καινούργιο με το οποίο θα υπάρξει η συγχώνευση.
 
Σε ό,τι αφορά τους εισακτέους στα ΤΕΙ, με τον εξορθολογισμό των τμημάτων ο αριθμός τους από 18.000 αναμένεται να είναι εφέτος 11.000.
 
Το επόμενο βήμα θα είναι επιστημονική κατάταξη των πανεπιστημίων, βάσει της αξιολόγησής τους και η δυνατότητα από την πλευρά τους να γίνουν ανταγωνιστικά ώστε να προσελκύσουν φοιτητές από άλλες χώρες, σημείωσε ο κ. Αρβανιτόπουλος.