Για «προϋπολογισμό λιτότητας που δίνει τη χαριστική βολή» έκανε λόγο η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Άννυ Ποδηματά, σχολιάζοντας τη συμφωνία των ευρωπαίων ηγετών στη Σύνοδο Κορυφής για τον προϋπολογισμό περιόδου 2014-2020. Μιλώντας στο tvxs.gr τόνισε πως «σε μια στιγμή που η ΕΕ όφειλε να κάνει την υπέρβασή της και να κοιτάξει μπροστά, δυστυχώς για άλλη μια φορά επικράτησαν οι εθνικές ατζέντες». Την ίδια στιγμή με ανακοίνωσή τους οι επικεφαλής των τεσσάρων μεγαλύτερων πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου  επισημαίνουν πως οι «πραγματικές διαπραγματεύσεις θα αρχίσουν τώρα», υπογραμμίζοντας πως «το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν μπορεί να δεχτεί τη σημερινή συμφωνία ως έχει». Το ευρωκοινοβούλιο με την εν λόγω ανακοίνωση ουσιαστικά προειδοποιεί πως θα μπλοκάρει τη συμφωνία για τον προϋπολογισμό, όπως αναφέρει και η Άννυ Ποδηματά. 

Ads

 
«Οι ηγέτες προσήλθαν σε Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να αποφασίσουν για τον προϋπολογισμό της Ένωσης για τα επόμενα επτά χρόνια, σε μια στιγμή που υποτίθεται ότι χρειάζεται να εξευρεθούν οι αναγκαίοι πόροι για να υλοποιηθούν οι στρατηγικές που οι ίδιοι έχουν εγκρίνει για να διασφαλίσουν την ανταγωνιστικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ευρωπαϊκής οικονομίας. Την ώρα λοιπόν που έρχεται η στιγμή για να εξασφαλίσουν τα χρηματοδοτικά μέσα για την υλοποίηση αυτής της στρατηγικής ο καθένας κοιτάζει το εσωτερικό του ακροατήριο», τονίζει στο tvxs.gr η Άννυ Ποδηματά, σημειώνοντας πως προεξέχοντα ρόλο σε αυτήν την τακτική έχει ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ωστόσο πίσω του κρύφτηκαν αυτή τη φορά και ηγέτες άλλων χωρών.
 
«Έχει μια παράδοση η Βρετανία να εκβιάζει ειδικά στα ζητήματα προϋπολογισμού, αλλά όχι μόνο. Δυστυχώς αυτή τη φορά, πίσω από τον Κάμερον, που έχει προφανώς τη δική του ατζέντα έχοντας ανακοινώσει και δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην ΕΕ, κρύβονται και ηγέτες άλλων χωρών, όπως η Γερμανία, αλλά και μικρότερες χώρες, όπως η Ολλανδία, η Φινλανδία κ.α. Το μόνο κριτήριο είναι το εσωτερικό ακροατήριο. Επειδή όλη η Ευρώπη εξαιτίας των ιδεοληψιών που επικρατούν στον σημερινό συσχετισμό έχει υιοθετήσει πολιτικές που έχουν φέρει, όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά την ΕΕ συνολικά σε μία κατάσταση στασιμότητας, ύφεσης και ανεργίας που έχει φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα, οι ίδιοι στο εσωτερικό τους υφίστανται τις συνέπειες των δικών τους επιλογών. Οι ίδιοι τώρα έρχονται με την απόφαση για τον προϋπολογισμό και δίνουν τη χαριστική βολή», εξηγεί.
 
Σχετικά με το αν τελικά σε αυτή τη συμφωνία υπάρχουν νικητές και ηττημένοι, η κ. Ποδηματά αναφέρει πως «για τη Βρετανία που έχει τη δική της ατζέντα, η οποία παραδοσιακά ήταν ιδιόρυθμη ως προς τη σχέση της με την ΕΕ, θα μπορέσει πλέον ο Ντέιβιντ Κάμερον να πει στο δικό του εσωτερικό ακροατήριο, ότι πέτυχα περικοπές στον κοινοτικό προϋπολογισμό». «Η Βρετανία δεν φημίζονταν ποτέ για τις φιλοευρωπαϊκές της απόψεις. Ουσιαστικά αντιλαμβάνεται την ΕΕ ως μια ελεύθερη αγορά ελεύθερης διακίνησης προσώπων, υπηρεσιών και κεφαλαίου. Αυτή είναι η αντίληψή τους. Υποτίθεται όμως πως αυτή η αντίληψη μέχρι πριν από λίγα χρόνια ήταν απομονωμένη, περιθωριακή. Στο πλαίσιο αυτής της αντίληψης, που δεν τους ενδιαφέρει η εξέλιξη και η εμβάθυνση της Ευρώπης αλλά τους ενδιαφέρει μόνο ένας ενιαίος χώρος για να διακινούνται οι υπηρεσίες και τα εμπορεύματα, μπορεί να γυρίσει ο Ντέιβιντ Κάμερον και να πει ότι νίκησα».

image
 
Ωστόσο, προσθέτει η αντιπρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, «για όλες τις υπόλοιπες χώρες που έχουν άλλη αντίληψη για την ΕΕ και για την εσωτερική αγορά αυτό δεν ισχύει». «Η Γερμανία για παράδειγμα που είναι η κατεξοχήν εξαγωγική χώρα της ΕΕ με αυτόν τον προϋπολογισμό λιτότητας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σε συνδυασμό με τους προϋπολογισμούς λιτότητας στο εθνικό επίπεδο δεν μπορώ να καταλάβω που θα εξάγει τα προϊόντα της», υπογραμμίζει.
 
Αναφερόμενη στο ζήτημα της ανάπτυξης που ευαγγελίζονται οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης η κ. Ποδηματά τονίζει πως όλοι συμφωνούσαν πως για να μπορέσουμε πραγματικά να πούμε πως περάσαμε το χειρότερο κομμάτι της κρίσης και πλέον κοιτάζουμε με αισιοδοξία το μέλλον θα πρέπει να προχωρήσουμε σε αποτελεσματικές πολιτικές για την ανάκαμψη της οικονομίας και την αντιμετώπιση της ανεργίας. «Χρειάζονται λοιπόν τα αναγκαία χρηματοδοτικά εργαλεία για να εφαρμοστούν αυτού του είδους οι πολιτικές. Μέχρι τώρα έχουμε μείνει μόνο σε επίπεδο ρητορικής. Για την ανάπτυξη δεν πατάς ένα μαγικό κουμπί και προκύπτει. Με τη σημερινή απόφαση οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν στάθηκαν σε καμία περίπτωση στο ύψος των περιστάσεων», επισημαίνει.
 
Σχετικά με το μέλλον της ΕΕ, η κ. Ποδηματά δηλώνει πως «αυτές οι επιλογές πραγματικά δημιουργούν κινδύνους για το ευρωπαϊκό σχέδιο στο σύνολό του». «Σταδιακά η ιδεοληψία ότι αρκεί και μόνο να βάλουμε ως απόλυτη προτεραιότητα τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και λύνουμε τα προβλήματά μας αγνοώντας τις κοινωνικές και οικονομικές παραμέτρους έχει ως αποτέλεσμα να στρέφεται ολοένα και μεγαλύτερο ποσοστό πολιτών, όχι μόνο στις χώρες με πρόβλημα αλλά σε όλες τις χώρες και αυτό προκύπτει και από το ευρωβαρόμετρο, σε σχήματα και κόμματα που είναι αντιευρωπαϊκά, ευρωσκεπτικιστικά και εξτρεμιστικά».
 
«Σε ένα χρόνο από σήμερα, το Μάιο του 2014 που θα γίνουν «ευρωεκλογές της κρίσης», στις οποίες θα κληθούν οι πολίτες με την ψήφο τους να αξιολογήσουν τις αποφάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης, αν βγει ένα αποτέλεσμα που θα είναι μια σύνθεση τεράστιας αποχής μαζί με δυσανάλογα μεγάλη ενίσχυση των κομμάτων και των κινημάτων που αναφέραμε παραπάνω τότε θέλω να δω πως θα πούμε στους πολίτες ότι είναι νομιμοποιημένο το ευρωπαϊκό σχέδιο και οι ευρωπαϊκές πολιτικές», καταλήγει.
 
Εν τω μεταξύ, οι επικεφαλής των τεσσάρων πολιτικών ομάδων του ευρωκοινοβουλίου εξέδωσαν ανακοίνωση σχετικά με τη σημερινή απόφαση επισημαίνοντας πως «οι πραγματικές διαπραγματεύσεις μόλις τώρα αρχίζουν». Το ευρωκοινοβούλιο είχε προειδοποιήσει πως υπάρχουν κάποιες ελάχιστες προϋποθέσεις για να γίνει αποδεκτός ο προϋπολογισμός.  Τα ελάχιστα, ωστόσο που είχαν τεθεί, όπως αναφέρει η κ. Ποδηματά, δεν επιτεύχθηκαν. «Το ευρωκοινοβούλιο προειδοποιεί ότι θα μπλοκάρει τον προϋπολογισμό».
 
Στη σχετική ανακοίνωση, που υπογράφουν οι Joseph Daul, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Hannes Swoboda, των Σοσιαλιστών, Guy Verhofstadt του ALDE και Rebecca Harms και Daniel Cohn-Bendit των Πράσινων, μεταξύ άλλων αναφέρεται πως «η συμφωνία που επιτεύχθηκε δεν θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας και δεν είναι προς το συμφέρον των ευρωπαίων πολιτών».
 
«Το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο δεν μπορεί να δεχθεί τη σημερινή συμφωνία ως έχει. Λυπούμαστε που ο κ. Van Rompuy δεν συζήτησε και δεν διαπραγματεύτηκε με εμάς τους τελευταίους μήνες», αναφέρουν οι τέσσερις επικεφαλής των πολιτικών ομάδων του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου. Μεταξύ άλλων σημειώνουν πως «δεν μπορούμε να δεχθούμε έναν προϋπολογισμό που βασίζεται αποκλειστικά και μόνο στις προτεραιότητες του παρελθόντος. Πρέπει να διατηρήσουμε την υποστήριξη σε μια πολιτική με προσανατολισμό το μέλλον, την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας και της έρευνας». «Το αποτέλεσμα του τελικού προϋπολογισμού θα καθορίσει αν η δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα θα μείνει στην ιστορία ως η στιγμή της περαιτέρω ολοκλήρωσης προς όφελος όλων των Ευρωπαίων ή η χρονική στιγμή που η Ευρώπη επέλεξε τη στασιμότητα με κίνδυνο να μείνει πίσω σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο», καταλήγει η ανακοίνωση.